ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προστασία ΕΚΤ σε όσους καταγγέλλουν εσφαλμένες τραπεζικές πρακτικές

Προστασία ΕΚΤ σε όσους καταγγέλλουν εσφαλμένες τραπεζικές πρακτικές
EPA

Κίνητρα σε πληροφοριοδότες ώστε να την ενημερώνουν σχετικά με υποψίες περί πιθανών εσφαλμένων τραπεζικών πρακτικών στο Ευρωσύστημα θα δίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία αλλάζει την παρωχημένη δημόσια πολιτική καταγγελιών της (whistle-blowing) προκειμένου να την φέρει στα σύγχρονα πρότυπα.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ΕΚΤ που δόθηκε στη δημοσιότητα η ενίσχυση του πλαισίου για τις καταγγελίες περιλαμβάνεται στις στρατηγικές προτεραιότητες και τους επιχειρησιακούς στόχους της ΕΚΤ για τα έτη 2018-2020 και οι εργασίες για το σχέδιο αυτό έχουν ήδη ξεκινήσει.

Πρέπει να σημειωθεί πως ο ευρωπαϊκός κανονισμός για την ίδρυση του SSM προέβλεπε την επώνυμη ή ανώνυμη αναφορά πληροφοριών για ενδεχόμενες παραβάσεις ή καταγγελίες δυσλειτουργιών (whistle-blower reports).

Έτσι, πρόσωπα τα οποία κατέχουν πληροφορίες για ενδεχόμενες παραβάσεις σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας συμπεριλαμβανομένων και ευρωπαϊκών οδηγιών που έχουν μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο, από πιστωτικά ιδρύματα υπό την άμεση εποπτεία του SSM και αρμόδιες αρχές του Eυρωσυστήματος, συμπεριλαμβανομένης και της Τράπεζας της Ελλάδος, μπορούν να αναφέρουν τις πληροφορίες αυτές στον SSM.

Η ΕΚΤ έχει δεσμευθεί να διενεργεί αυστηρή αλλά δίκαιη τραπεζική εποπτεία. Σημαντικό μέρος αυτής της διαδικασίας είναι η διασφάλιση ότι όλες οι εποπτευόμενες τράπεζες και οι αρχές τραπεζικής εποπτείας συμμορφώνονται πλήρως προς τις υποχρεώσεις τους βάσει της ενωσιακής νομοθεσίας. Ενίοτε, ωστόσο, δεν τηρούνται αυτές οι υποχρεώσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα γίνεται σκόπιμη προσπάθεια απόκρυψης επιλήψιμων πράξεων.

Η ΕΚΤ μπορεί να ερευνά μόνο παραβάσεις της «σχετικής ενωσιακής νομοθεσίας», δηλαδή των νόμων που συνδέονται με την προληπτική εποπτεία των τραπεζών, όπως οι νόμοι σχετικά με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις και τη διοικητική οργάνωση.