Τι προτείνει η Κομισιόν για τα «κόκκινα» δάνεια
Μέτρα για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων στην Ευρώπη που σήμερα αγγίζουν το 1 τρισ. ευρώ πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρουσιάζοντας παρεμβάσεις που αποσκοπούν στο να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε σήμερα πως η Ευρώπη πρέπει να αδράξει την ευκαιρία για να επιταχύνει τη μείωση των «κόκκινων» δανείων.
Όπως είπε, η μείωσή τους είναι απαραίτητη για την περαιτέρω μείωση των κινδύνων στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα και για την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς του.
«Με λιγότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στους ισολογισμούς τους, οι τράπεζες θα μπορούν να χορηγούν περισσότερα δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις», τόνισε σχετικά.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυτή η δέσμη μέτρων ορίζει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που περιλαμβάνει ένα μείγμα συμπληρωματικών δράσεων πολιτικής σε τέσσερις βασικούς τομείς:
• Διασφάλιση της δέσμευσης κεφαλαίων από τις τράπεζες για την κάλυψη των κινδύνων που συνδέονται με δάνεια που θα εκδοθούν στο μέλλον και ενδέχεται να μην εξυπηρετηθούν.
• Ενθάρρυνση της ανάπτυξης δευτερογενών αγορών στις οποίες οι τράπεζες μπορούν να πωλούν τα NPL τους σε διαχειριστές πιστώσεων και επενδυτές.
• Διευκόλυνση της είσπραξης οφειλών.
• Παροχή βοήθειας για την αναδιάρθρωση των τραπεζών στα κράτη μέλη που το επιθυμούν μέσω της παροχής μη δεσμευτικών κατευθυντήριων γραμμών για την ίδρυση bad banks, ήτοι εταιρειών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (AMCs).
Αν και οι bad banks περιλαμβάνουν το στοιχείο της κρατικής ενίσχυσης και θεωρούνται ως έκτακτη λύση, το σχέδιο της ΕΕ διευκρινίζει τον επιτρεπόμενο σχεδιασμό των εταιρειών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων που λαμβάνουν δημόσια ενίσχυση, ήτοι προτείνει μια σειρά από κοινές αρχές σχετικά με την ίδρυση, τη διακυβέρνηση και τις δραστηριότητες των εταιρειών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.