Σε δημοσιονομική αξιολόγηση θα υποβληθεί το ΓΛΚ
Αμοιβή 353.400 ευρώ θα δώσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε φορέα ή φορείς που θα αξιολογήσουν το σύστημα δημοσιονομικής διαχείρισης της χώρας, τις μηνιαίες χρηματοοικονομικές αναφορές για το Κράτος και την Γενική Κυβέρνηση, το ενιαίο λογιστικό σχέδιο και το μέγεθος του Κρατικού Ισολογισμού σε δεδουλευμένη βάση και θα διερευνήσουν την εκπλήρωση των κριτηρίων των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης (credit rating agencies).
Με την τελευταία εισήγηση του Φραγκίσκου Κουτεντάκη ως Γενικού Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής το υπουργείο προχώρησε στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την ανάθεση τεσσάρων μελετών καταγραφής των λειτουργιών του συστήματος δημοσιονομικής διαχείρισης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Κατά τα τελευταία έτη και στο πλαίσιο των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής έχουν συντελεστεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο ευρύτερο σύστημα δημοσιονομικής διαχείρισης, πυρήνα του οποίου αποτελεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις αφορούν σε διάφορες πτυχές του ανωτέρω συστήματος και αποσκοπούν, μεταξύ άλλων, στην βελτίωση της διαδικασίας κατάρτισης του προϋπολογισμού και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, στην ενίσχυση της δυνατότητας παρακολούθησης της εκτέλεσης του προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης και διασφάλισης της επίτευξης των στόχων που έχουν τεθεί, στην απλοποίηση του συστήματος πληρωμών του Ελληνικού Δημοσίου και στην έγκαιρη παροχή πληροφόρησης περί της δημοσιονομικής κατάστασης της Γενικής Κυβέρνησης μέσω της αναβάθμισης της ποιότητας και του περιεχομένου των παραγόμενων χρηματοοικονομικών αναφορών.
Αν και η ανωτέρω μεταρρυθμιστική προσπάθεια δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, καθώς σημαντικές αλλαγές βρίσκονται σε φάση σχεδιασμού ή υλοποίησης, ένα σημαντικό μέρος της έχει ήδη συντελεστεί και εφαρμοστεί. Ως εκ τούτου, με την προκήρυξη του υπουργείου Οικονομικών κρίνεται σκόπιμη η έναρξη μίας διαδικασίας αξιολόγησης των βασικότερων μεταρρυθμίσεων που έχουν ολοκληρωθεί, με σκοπό τόσο την αποτίμηση των προόδων που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί όσο και τον εντοπισμό πιθανών περιθωρίων περαιτέρω βελτίωσης. Επιπλέον, κρίνεται σκόπιμο η αξιολόγηση αυτή να περιλαμβάνει και μία συγκριτική ανάλυση μεταξύ της Ελλάδας και των λοιπών κρατών μελών της Ε.Ε. ώστε να καταδειχθεί η σχετική αποτελεσματικότητα του εγχώριου συστήματος δημοσιονομικής διαχείρισης.
Σύμφωνα με το υπουργείο η υλοποίηση του έργου εκτιμάται ότι θα έχει σημαντικά οφέλη τόσο σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη ολοκληρωθεί όσο και σε σχέση με αυτές που βρίσκονται εν εξελίξει.
Ως προς την πρώτη περίπτωση, η αποτίμηση των προόδων που έχουν συντελεστεί κατά τα τελευταία έτη θα αναδείξει τις σημαντικές αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί και την ενισχυμένη πλέον δυνατότητα διατήρησης της δημοσιονομικής πειθαρχίας και του πλήρους ελέγχου των δημοσιονομικών μεγεθών της Γενικής Κυβέρνησης. Η αντικειμενική αποτίμηση των ανωτέρω και η αναγνώρισή τους από έναν εξειδικευμένο και αμερόληπτο αξιολογητή εκτιμάται ότι θα έχει σημαντικά οφέλη στην εικόνα της χώρας, ενώ η διατύπωση προτάσεων για περαιτέρω βελτιώσεις θα ενισχύσει την θετική επίπτωση των εν λόγω μεταρρυθμίσεων.
Ως προς την δεύτερη περίπτωση, το όφελος του συγκεκριμένου έργου συνίσταται στην παροχή εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών αναφορικά με την βέλτιστη πορεία που θα πρέπει να ακολουθηθεί στο πλαίσιο ιδιαίτερα περίπλοκων μεταρρυθμίσεων, καθώς και στην αποτίμηση του εάν και κατά πόσο οι μέχρι τώρα ενέργειες είναι συμβατές με τους μεσοπρόθεσμους ή μακροπρόθεσμους στόχους και δύνανται να υποστηρίξουν την επίτευξη των τελευταίων. Επιπλέον, η συγκριτική ανάλυση των δεδομένων της χώρας με τα αντίστοιχα ισχύοντα στα λοιπά κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ θα αναδείξει την σχετική θέση της Ελλάδας εντός του γενικότερου ευρωπαϊκού πλαισίου, θα επισημάνει τα ισχυρά σημεία και τις αδυναμίες της χώρας σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κράτη μέλη και θα διευκολύνει την μελλοντική υιοθέτηση περισσότερο στοχευμένων μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα εστιάζουν στον περιορισμό των αδυναμιών αυτών.
Δεδομένων των ανωτέρω, η εν λόγω αξιολόγηση θα ανατεθεί σε ανεξάρτητο φορέα ο οποίος θα κατέχει την τεχνική δυνατότητα να φέρει εις πέρας το συγκεκριμένο έργο τόσο σε σχέση με την κριτική αξιολόγηση των δεδομένων όσο και σε σχέση με την προτεινόμενη συγκριτική ανάλυση σε επίπεδο κρατών μελών της ΕΕ. Επιπλέον, ο εν λόγω φορέας δεν θα ανήκει στον, εν στενή ή εν ευρεία έννοια, δημόσιο τομέα ώστε να διασφαλιστούν η αντικειμενικότητα και το αδιάβλητο της όλης διαδικασίας και των αποτελεσμάτων αυτής.
Οι τέσσερεις μελέτες που θα καταρτιστούν θα παραδοθούν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε δύο αντίτυπα, στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα εντός τεσσάρων μηνών από την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων.