ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν δέχεται εντολές από κανέναν

Στουρνάρας: Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν δέχεται εντολές από κανέναν
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Αμετακίνητος στη θέση του ότι η κυβέρνηση «δεν πρέπει να παραβλέπει το δίχτυ ασφαλείας που προσφέρει η προληπτική γραμμή στήριξης», διασφαλίζοντας χαμηλότερο κόστος δανεισμού, παραμένει ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας.

Σε δηλώσεις του από το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών το Σάββατο, ο κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ανεξάρτητη και δεν δέχεται εντολές από κανέναν και επανέλαβε τη θέση του υπέρ της προληπτικής γραμμής στήριξης - την οποία η κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά, εξαγγέλλοντας «καθαρή έξοδο».

«Η ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών αποτελεί τεράστιο κέρδος για τις ευρωπαϊκές οικονομίες επειδή μένουν αμέτοχες από την πολιτική και δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε αυτή την ανεξαρτησία», διαμήνυσε ο κ. Στουρνάρας.

Όσον αφορά στη μεταμνημονιακή εποχή, ο κεντρικός τραπεζίτης επισήμανε την ανάγκη προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων, οι οποίες μπορεί να λειτουργήσουν ως «αντάλλαγμα» για μικρότερη λιτότητα. Έδωσε μεγάλη έμφαση στην κακή διαχείριση της δημόσιας περιουσίας που γίνεται έως σήμερα και πρότεινε την επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων για την επίτευξη άμεσων και σημαντικών ωφελειών.

Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε, επίσης, ότι η χώρα θα παραμείνει σε «ισχυρή εποπτεία» έως ότου αποπληρωθεί το 75% του χρέους, το οποίο σημαίνει ότι θα διαρκέσει «πολύ καιρό». «Δεν το θεωρώ κακό», δήλωσε.

Όσον αφορά στις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η οικονομία, προέταξε το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους και σημείωσε ότι «αναμένει σαφείς και δραστικές αποφάσεις για το χρέος» από το Eurogroup, όπως άλλωστε έχει δεσμευτεί ήδη από το 2012.

Μια ακόμη σημαντική πρόκληση είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και η ομαλή επιστροφή για πλήρη δανεισμό από τις αγορές. Στο σημείο αυτό τόνισε ότι απαιτούνται προσεκτικά βήματα από την πλευρά της κυβέρνησης.

Ένας ακόμη σημαντικός στόχος για το επόμενο διάστημα είναι η περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων. Επισήμανε εδώ ότι το δ’ τρίμηνο του 2017 υπήρξε «πολύ σημαντική πρόοδος», καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν κατά 5 δισ. ευρώ, με βάση τα προκαταρτικά στοιχεία.

Υπογράμμισε, πάντως, ότι είναι ζωτικής σημασίας «να μην υπάρξει πισωγύρισμα» με την ολοκλήρωση του προγράμματος και «να μην γυρίσει το πολιτικό σύστημα στις κακές συνήθειες του παρελθόντος».

Όσον αφορά στη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης, ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε, ακόμη μια φορά, ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει πολιτική σταθερότητα και συναίνεση.