ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος στην προληπτική γραμμή έβαλε ο πρωθυπουργός

Τέλος στην προληπτική γραμμή έβαλε ο πρωθυπουργός
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Τέλος στις «νουθεσίες» του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα για την ανάγκη λήψης προληπτικής γραμμής στήριξης μετά το τέλος του προγράμματος θέλει να βάλει η κυβέρνηση.

Αν και το τελευταίο δεκαήμερο πολλά κυβερνητικά στελέχη το επιχείρησαν χωρίς επιτυχία τελικά στο θέμα επανήλθε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών έκανε λόγο για σκοπιμότητες και ερωτηματικά γύρω από τη στάση του κεντρικού τραπεζίτη τον οποίο ωστόσο δεν κατονόμασε.

Συγκεκριμένα, είπε πως ότι υπάρχουν απόψεις που κυκλοφορούν στο δημόσιο διάλογο όπως η άποψη για μια προσφυγή σε προληπτική γραμμή πίστωσης. «Όλες οι απόψεις είναι σεβαστές, αλλά από εμάς δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τη στιγμή που συνεπάγονται νέες δεσμεύσεις και διαιώνιση της επιτροπείας».

Στην ίδια βάση υπογράμμισε ότι «η επιμονή δε σε αυτές από επίσημα χείλη, τη στιγμή που είναι πλήρως εν γνώση τους ότι αυτή η θέση δεν αποτελεί ούτε επίσημη θέση της χώρας αλλά ούτε και των Ευρωπαϊκών οργανισμών εις τους οποίους εξίσου λογοδοτούν, μόνο ερωτηματικά μπορεί να προκαλεί ως προς τη σκοπιμότητά της».

Και με την αναφορά του αυτή ο πρωθυπουργός ήθελε να καταδείξει πως το σενάριο της προληπτικής γραμμής στήριξης διακινείται από την Τράπεζα της Ελλάδος χωρίς να είναι σύμφωνη η ΕΚΤ, ήτοι «ο οργανισμός εις τον οποίο εξίσου λογοδοτεί».

Είναι πάντως ενδεικτικό πως ο πρώην επικεφαλής του EurWorking Group Τόμας Βίζερ μιλώντας χθες στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, χαρακτήρισε «υψηλά απίθανο» το ενδεχόμενο να υπάρξει προληπτική γραμμή στήριξης λέγοντας πως το μαξιλάρι ασφαλείας για την κυβέρνηση για τη μετά το Μνημόνιο εποχή είναι το ταμειακό απόθεμα που σχηματίζεται από τα χρήματα που συλλέγει η Ελλάδα από τις εξόδους στις αγορές και τα χρήματα του ESM.

Πίσω από αυτή τη διατύπωση για το «μαξιλάρι ασφαλείας» κρύβονται οι κίνδυνοι των αγορών. Η προοπτική αύξησης των επιτοκίων σε ΗΠΑ και ευρωζώνη (ιδίως εάν αναλάβει όπως είναι πιθανό τα ηνία της ΕΚΤ ο Γενς Βάιντμαν της Bundesbank) δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα οδηγήσει τις αποδόσεις των ομολόγων σε υψηλότερα επίπεδα.

Ισχυρούς τριγμούς άλλωστε δέχεται ήδη η αγορά ομολόγων και μετοχών τόσο εξαιτίας των εξελίξεων σε νομισματική πολιτική και πληθωρισμό όσο και της εμπορικής πολιτικής του προέδρου Τράμπ.

Τέλος, υψηλή αβεβαιότητα εγείρει η παράμετρος ιταλικές εκλογές, ενώ και ο εκλογικός κύκλος στην Ελλάδα με την πιθανότητα αρκετών αναμετρήσεων την ερχόμενη διετία (μετά τις εθνικές ακολουθεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2020 και οι επόμενες κάλπες θα στηθούν με απλή αναλογική).