ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες φέρνουν οι νέες τιμές ζώνης

Αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες φέρνουν οι νέες τιμές ζώνης
EUROKINISSI

Ελάχιστη τιμή ζώνης που αναμένεται να διαμορφωθεί στα επίπεδα των 800 -850 ευρώ ετοιμάζεται να καθιερώσει το υπουργείο Οικονομικών, συμπαρασύροντας προς τα πάνω τις χαμηλές αντικειμενικές αξίες σε περισσότερους από 70 δήμους και οικισμούς στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί σε πολλές περιοχές μεγάλων πόλεων της περιφέρειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής», το μόνο πράγμα που ετοιμάζεται να αλλάξει το υπουργείο Οικονομικών είναι τις τιμές ζώνης σε περιοχές που ήδη ισχύει αντικειμενικός προσδιορισμός ακινήτων. Σε πρώτη φάση, που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Μαρτίου 2018, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή στους συντελεστές εμπορικότητας όπως αυτοί είχαν καθοριστεί με την απόφαση του Ιανουαρίου του 2016, ούτε στους συντελεστές οικοπέδων, ενώ δεν θα υπάρξει καμία νέα ένταξη στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού ούτε θα γίνουν αλλαγές στους συντελεστές φορολογίας και στα αφορολόγητα όρια κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, μεταβιβάσεων ακινήτων.

Αυτή τη στιγμή στην ελληνική επικράτεια και ιδιαίτερα στην Αττική υπάρχουν περιοχές που ενώ βρίσκονται σε μεγάλους δήμους εξακολουθούν να παραμένουν εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού και ακόμη λαμβάνονται υπόψη συγκριτικά στοιχεία από μεταβιβάσεις γειτονικών ακινήτων προκειμένου να προκύψει η αντικειμενική αξία τους. Για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ όμως λαμβάνεται υπόψη η χαμηλότερη τιμή ζώνης του δήμου στον οποίο βρίσκονται τα εν λόγω ακίνητα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν σε μία περιοχή, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στο Χαλάνδρι, στα Μελίσσια, στην Πεντέλη, στην Εκάλη, στην Αγία Παρασκευή, στα Σπάτα, στην Παιανία, στην Αρτέμιδα, στην Παλλήνη και άλλες περιοχές όπου υπάρχουν ακίνητα που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού αυξηθούν οι κατώτατες τιμές ζώνης, τότε θα συμπαρασύρουν και τον ΕΝΦΙΑ των συγκεκριμένων ακινήτων. Στους παραπάνω δήμους και σε πολλούς ακόμη υπάρχουν περιοχές όπου μετά από δεκαετίες δεν έχουν ακόμη ενταχθεί στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων.

Άλλωστε, όπως αναφέρει στο «Βήμα της Κυριακής» αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οκονομικών, οι τιμές ζώνης που θα ανακοινωθούν τον Μάρτιο θα έχουν κατά κάποιον τρόπο μία μεταβατική μορφή μέχρι να υπάρξει μία ολοκληρωμένη «τράπεζα γης» ώστε να μπορούν να αναπροσαρμόζονται οι τιμές της Εφορίας στα επίπεδα των τιμών της αγοράς με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα. Επίσης, οι εκτιμητές που έχουν αναλάβει το έργο προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, εκ των πραγμάτων δεν έχουν τον απαραίτητο χρόνο για να πραγματοποιήσουν μία ενδελεχή έρευνα αγοράς ώστε οι τιμές ζώνης να φθάσουν τις εμπορικές αξίες.

Μέχρι στιγμής στο υπουργείο Οικονομικών έχουν δείγματα από πολύ λίγες περιοχές και τα στοιχεία δείχνουν ότι λόγω έλλειψης νεόδμητων ακινήτων είναι πολύ δύσκολο κάποιος να προσδιορίσει σήμερα την τιμή νεόδμητου ακινήτου πρώτου ορόφου στην οποία αναφέρεται η τιμή ζώνης της εφορίας. Οι εκτιμητές ακινήτων θα παραδώσουν τις 10.000 διαφορετικές τιμές ζώνης στην αρμόδια επιτροπή του υπουργειου Οικονομικών και επ’ αυτών θα γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις ώστε να μην υπάρχουν μεγάλες διαφορές και υπερβολές.

Αξίζει να τονιστεί ότι η αρμόδια επιτροπή που έχει αναλάβει το δύσκολο έργο καθορισμού των νέων τιμών ζώνης δεν διαχωρίζει τις περιοχές σε ακριβές ή φθηνές αλλά σε υποβαθμισμένες και αναβαθμισμένες.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 70 περιοχές στην Αττική όπου οι ελάχιστες τιμές ζώνης διαμορφώνονται στα επίπεδα των 600 ευρώ, των 650 ευρώ, των 700 και των 750 ευρώ. Κατά πληροφορίες η τρόικα δεν δέχεται ότι μπορεί να ανεγερθεί μία οικοδομή και το κόστος κατασκευής μαζί με το κόστος του οικοπέδου να είναι κάτω από 800-850 ευρώ ανα τετραγωνικό μέτρο. Κατά συνέπεια αυτό αναμένεται να είναι το κατώφλι των νέων τιμών ζώνης για πάρα πολλές περιοχές όπου σήμερα οι τιμές τους διαμορφώνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.