Σοβαρά προβλήματα στην εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές
Η εξίσωση των αντικειμενικών με τις τιμές της αγοράς που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση αντιμετωπίζει προβλήματα, δεδομένου ότι και οι εκτιμητές ακινήτων φαίνεται να σηκώνουν τα χέρια ψηλά.
Με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά οι περίπου 200 εκτιμητές πιάνουν δουλειά και έχουν στη διάθεσή τους μόνο 20 ημέρες για να παραδώσουν τις εισηγήσεις τους. Οι τιμές θα πρέπει να είναι έτοιμες μέχρι το τέλος Μαρτίου ενώ τον Μάιο θα αποφασιστεί αν θα αλλάξουν οι συντελεστές του ΕΝΦΙΑ για να επιτυγχάνεται ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ.
Η αναπροσαρμογή των τιμών είναι πολύ δύσκολη, με τις δυσκολίες να εντοπίζονται στην απουσία σημαντικού αριθμού μεταβιβάσεων ακινήτων, που σε κάποιες περιοχές δεν έχουν γίνει καθόλου πράξεις, στη μεγάλη διασπορά των τιμών διότι άλλοι πωλούν κάτω από πίεση και άλλοι όχι και στο προβληματικό προσδιορισμό αξιών σε περιοχές που δεν υπάρχει ανοικοδόμηση.
Εκεί η τιμή ζώνης θα προκύψει μέσω τιμών παλαιότερων οικοδομών που με τη χρήση συντελεστών αναγωγής οδηγούν στην τιμή ζώνης. Αυτό όμως μπορεί να οδηγήσει σε τιμή ζώνης κατώτερη του σημερινού κόστους κατασκευής. Σήμερα υπάρχουν τιμές ζώνης των 700 ευρώ/τ.μ. όταν το κόστος κατασκευής είναι της τάξης των 950 ευρώ/τ.μ.
Σε πολλές περιοχές της περιφέρειας οι νέες τιμές ζώνης θα βγουν από το «τηλέφωνο». Σύμφωνα με τα Νέα η αμοιβή των 50 ευρώ που δίνει το υπουργείο Οικονομικών στους εκτιμητές για κάθε τιμή ζώνης δεν επιτρέπει ταξίδια στην επαρχία για αυτοψίες.
Οι τιμές που θα προτείνουν οι εκτιμητές δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα. Θα συγκριθούν με τα στοιχεία που υπάρχουν από την Τράπεζα της Ελλάδας και το Μητρώο Μεταβιβάσεων Ακινήτων. Και επειδή θεωρείται σίγουρο ότι θα υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις τον τελικό λόγο θα έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και η Δευτεροβάθμια Επιτροπή.
Οι εκτιμητές με βάση τα δεδομένα της αγοράς αναμένεται να προτείνουν αυξήσεις τιμών στις φθηνότερες περιοχές και μειώσεις στα λεγόμενα ακριβά προάστια όπου οι αντικειμενικές υπερβαίνουν τις εμπορικές.
Η κυβέρνηση θέλει σε κάθε περίπτωση να αποφύγει τις αυξήσεις στις λαϊκές συνοικίες που θα φουσκώσουν τον ΕΝΦΙΑ και θα πυροδοτήσουν θύελλα αντιδράσεων. Για να μην υπάρξουν ανατιμήσεις στις φθηνές περιοχές θα πρέπει να γίνουν χειρουργικές παρεμβάσεις στις τιμές ζώνης ώστε να μην αλλάζει το κλιμάκιο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ.
Έτσι, σε περιοχές με σημερινή τιμή ζώνης 500 - 550 ευρώ οι νέες αξίες δεν θα πρέπει να ξεπεράσουν τα 750 ευρώ για να παραμείνει ο ΕΝΦΙΑ στα 2,8 ευρώ το τ.μ., σε περιοχές με σημερινή τιμή ζώνης 750 -850 ευρώ οι αξίες μπορούν να αυξηθούν στα 1.000 ευρώ για να διατηρηθεί ο ΕΝΦΙΑ στα 2,9 ευρώ το τ.μ..Στις ακριβότερες περιοχές, θα πρέπει να υπάρξουν νέες μειώσεις καθώς οι αντικειμενικές αξίες εξακολουθούν να είναι υψηλότερες των εμπορικών.
Οι μειώσεις που θα γίνουν θα προκαλέσουν δημοσιονομικές απώλειες. Αυτό το πρόβλημα το υπουργείο Οικονομικών θα το λύσει με νέα αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων.