Αυξάνεται το ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα - Τι βλέπουν οι επενδυτές
Μπορεί το Eurogroup να εξουσιοδότησε προχθές το EuroWorking Group να ενσωματώσει την γαλλική έμπνευσης «ρήτρα ανάπτυξης» στα μέτρα μεσοπρόθεσμης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ωστόσο αυτή η εξέλιξη ελάχιστα φαίνεται να απασχολεί τους επενδυτές.
Η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στις νέες εκδόσεις ομολόγων που δρομολογεί η Ελλάδα, καθώς η πλειονότητα τους έχει πειστεί πως η χώρα διαθέτει πλέον εξαιρετικά ελκυστικό προφίλ χρέους και κυρίως πως σε μακροπρόθεσμη βάση είναι ασφαλής για να επενδύσει κανείς σε αυτή.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως ήδη εκδηλώνεται μεγάλη ζήτηση για το επταετές ελληνικό ομόλογο που σχεδιάζει να εκδώσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) το Φεβρουάριο, με τα dealing rooms των τραπεζών να δέχονται καθημερινά τηλεφωνήματα από ενδιαφερόμενους.
Αλλά με μεγάλο ενδιαφέρον υποδέχεται η αγορά και τις πληροφορίες για έκδοση 12μηνου εντόκου γραμματίου και τριετούς ομολόγου έως το τέλος Ιουνίου. Από όλες τις παραπάνω εκδόσεις το Δημόσιο προσδοκά 6 με 9 δισ. ευρώ, ποσά που θα κατευθυνθούν στο μαξιλάρι ασφαλείας για τη μετά το Μνημόνιο εποχή.
Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς ομολόγων η δρομολόγηση των εν λόγω εκδόσεων θα καταστήσει «πλήρη» την καμπύλη επιτοκίων του ελληνικού χρέους, μειώνοντας περαιτέρω την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου που σήμερα είναι στο 3,7%. Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι πως θα μειωθεί η διαφορά απόδοσης (spread) με το δεκαετές γερμανικό ομόλογο, που σήμερα είναι στις 320 μονάδες βάσης.
Εάν αυτό το σενάριο επιβεβαιωθεί θα έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα για τη σύνταξη μιας θετικότερης ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους.
Να σημειωθεί πως οι παραδοχές βάσει των οποίων καταρτίζεται η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους λαμβάνουν υπόψη τους ρυθμούς ανάπτυξης, τα πρωτογενή πλεονάσματα, τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, το spread και το προεξοφλητικό επιτόκιο.
Στη βάση των μεγεθών αυτών προσδιορίζεται το πόσο γρήγορα θα αυξηθεί ή θα μειωθεί το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ και κυρίως το πόσο θα κοστίζει σε ετήσια βάση η εξυπηρέτηση του χρέους, δηλαδή το ποια θα είναι η επίπτωση του στον προϋπολογισμό.
Οποιαδήποτε βελτίωση στις προαναφερόμενες παραμέτρους θα καθιστά διαρκώς και πιο ασφαλή τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, κάτι που οι επενδυτές γνωρίζουν και για αυτό δίνουν μεγαλύτερη βάση στο τι γράφει το «ταμπλό» της αγοράς ομολόγων, παρά στα αμφίσημα ανακοινωθέντα του Eurogroup.