ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 3,9% τοποθετεί το ΔΝΤ την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2018 και το 2019

Στο 3,9% τοποθετεί το ΔΝΤ την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2018 και το 2019
IMF Staff Photograph

Την εκτίμηση πως η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχτεί το 2018 και το 2019 με ρυθμό 3,9% διατύπωσε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), δίνοντας από το Νταβός της Ελβετίας στη δημοσιότητα τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις του για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές (World Economic Outlook Update).

Το ΔΝΤ προβλέπει πως η οικονομία των ΗΠΑ θα αναπτυχθεί κατά 2,7% το 2018 και κατά 2,5% το 2019, ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί κατά 2,2% εφέτος και κατά 2% το 2019, ότι η γερμανική οικονομία θα αναπτυχθεί το 2018 κατά 2,3% και το 2019 κατά 2%, πως η Ιαπωνία θα αναπτυχθεί εφέτος 1,2% και το 2019 κατά 0,9%, και πως η Κίνα θα σημειώσει ανάπτυξη εφέτος 6,6% και 6,4% το 2019.

Προλογίζοντας την έκθεση η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε πως η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει σταθερά από το 2016, αλλά η ανάπτυξη αυτή έχει κυκλικά χαρακτηριστικά και δεν διαχέεται σε όλες τις χώρες.

Σύμφωνα με την ιδία τα σημάδια της κρίσης εξακολουθούν να υφίστανται και για το λόγο αυτό τώρα που η συγκυρία είναι ευνοϊκή τα κράτη πρέπει να προστρέξουν για να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν λιγότερο επικίνδυνη την επομένη κρίση που θα ανακύψει.

Η ίδια εστίασε στις οικονομικές ανισότητες και στις δημογραφικές πιέσεις, τονίζοντας πως μία στις πέντε αναδυόμενες οικονομίες ήταν ύφεση το 2017.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μορίς Όμπστφελντ ανέφερε πως τόσο η πρόβλεψη για το 2018 όσο και η πρόβλεψη για το 2019 για την παγκόσμια ανάπτυξη ξεπερνούν κατά 0,2% τις προβλέψεις που είχε κάνει το ΔΝΤ τον περασμένο Οκτώβριο.

«Αυτά είναι καλά νέα. Αλλά οι πολιτικοί ηγέτες και οι φορείς χάραξης πολιτικής πρέπει να έχουν κατά νου ότι η παρούσα οικονομική δυναμική αντανακλά ένα συνδυασμό παραγόντων που είναι απίθανο να διαρκέσει για πολύ. Η παγκόσμια οικονομική κρίση μπορεί να φαίνεται πως είναι πίσω μας, αλλά χωρίς άμεση δράση για την αντιμετώπιση των εμποδίων που φρενάρουν τη διαρθρωτική ανάπτυξη η επόμενη ύφεση θα έρθει πιο γρήγορα και θα είναι πιο δύσκολο να την πολεμήσουμε», ανέφερε ο Μορίς Όμπστφελντ.

Ο ίδιος είπε πως κάθε κυβέρνηση πρέπει να θέτει σήμερα τρεις ερωτήσεις. Πρώτον, πώς μπορεί να αυξήσει μακροπρόθεσμα την οικονομική αποδοτικότητα και τα επίπεδα παραγωγής, δεύτερον, πώς μπορεί να υποστηρίξει την ανθεκτικότητα της οικονομίας και να αποτρέψει μια νέα κρίση και τρίτον πώς μπορεί να διαφαλίσει τα εργαλεία πολιτικής για την αντιμετώπιση της επόμενης κρίσης.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ είπε πως η νέα φορολογική νομοθεσία των ΗΠΑ θα συμβάλει αισθητά κατά τα προσεχή έτη στην ανάπτυξη της οικονομίας, κυρίως λόγω των εξαιρετικών επενδυτικών κινήτρων που προσφέρει. «Αυτή η βραχυπρόθεσμη αύξηση της ανάπτυξης θα έχει θετικές, αν και βραχύβιες, επιδράσεις» είπε.

Κατά τον ίδιο η νομισματική πολιτική υπήρξε εδώ και καιρό και παραμένει ευνοϊκή στις μεγαλύτερες χώρες, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη.

Όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αρχίσει να μειώνει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων μεγάλης κλίμακας και έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει σε αυξήσεις των επιτοκίων με μια πιο μακρινή προοπτική.