ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελλάδα και μετεξέλιξη της ευρωζώνης στο επίκεντρο του Eurogroup

Ελλάδα και μετεξέλιξη της ευρωζώνης στο επίκεντρο του Eurogroup
EPA

Περιθώριο έως το τέλος της εβδομάδας έχει η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει τα 50 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης. Αν και η πλειοψηφία των προαπαιτούμενων αυτών δράσεων αναμένεται να διευθετηθεί με τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου σήμερα το βράδυ στη Βουλή, ωστόσο θα πρέπει ακολούθως, τα επόμενα 24ωρα, να δρομολογηθούν και τα υπόλοιπα μέτρα ορόσημα.

Από τη στιγμή που κλειδώσουν τα προαπαιτούμενα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει θετική έκθεση συμμόρφωσης στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου και ακολούθως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα υποβάλει πρόταση για τον τρόπο πληρωμής της επόμενης δόσης του δανείου ύψους 6,7 δισ. ευρώ.

Εάν όλα εξελιχθούν ομαλά το Συμβούλιο των Διοικητών του ESM θα εγκρίνει το συμπληρωματικό Μνημόνιο και το Διοικητικό Συμβούλιο των Εκτελεστικών Διευθυντών του ESM, θα αποφασίσει με βάση την έκθεση προόδου την εκταμίευση της δόσης.

Πριν από την απόφαση αυτή, τα εθνικά κοινοβούλια της ευρωζώνης θα ενημερωθούν σχετικά με το περιεχόμενο της έκθεσης προόδου και του συμπληρωματικού Μνημονίου και θα ληφθούν οι σχετικές εγκρίσεις από τα Υπουργικά Συμβούλια.

Αλλά το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου δεν είναι κρίσιμο μόνον διότι θα εγκρίνει την επομένη δόση προς την Ελλάδα. Είναι κρίσιμο καθώς θα συζητηθούν σε αυτό το μέλλον της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) και το θέμα της τραπεζικής ένωσης.

Δεδομένου ότι στη Σύνοδο Κορυφής για το ευρώ το Δεκέμβριο, διαφάνηκε πως οι απόψεις των κρατών μελών σχετικά με το μέλλον της ΟΝΕ εξακολουθούν να απέχουν πολύ, το Eurogroup θα επιδιώξει να γεφυρώσει τις διαφορές. Η τραπεζική ένωση και η μετατροπή του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, αποτελούν σημαντικά θέματα που θα εξετασθούν εκ νέου στις διασκέψεις κορυφής που θα πραγματοποιηθούν το Μάρτιο και τον Ιούνιο και για το λόγο αυτό θα πρέπει οι υπουργοί Οικονομικών να γεφυρώσουν το χάσμα.

Σύμφωνα με κάποια κράτη πρέπει να υπάρξει καλύτερος και περισσότερος καταμερισμός κινδύνων στην ΟΝΕ τόσο στην τραπεζική ένωση όσο και στον τομέα του προϋπολογισμού. Άλλα κράτη μέλη θεωρούν ότι ο υφιστάμενος οδικός χάρτης για την τραπεζική ένωση θα πρέπει να διατηρηθεί και πως δεν υπάρχει ανάγκη για πρόσθετα ευρωπαϊκά μέσα, αλλά για εστίαση στις εθνικές μεταρρυθμίσεις.

Η πλειοψηφία των κρατών θεωρεί πως το Σύμφωνο Ανάπτυξης πρέπει να γίνεται σεβαστό και πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να το επιβάλει αυστηρά, ώστε τα κράτη μέλη να συνεχίσουν να μεταρρυθμίζουν τις οικονομίες τους.