ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλες προκλήσεις στις αποκρατικοποιήσεις ΔΕΗ και ΕΛΠΕ

Μεγάλες προκλήσεις στις αποκρατικοποιήσεις ΔΕΗ και ΕΛΠΕ
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Υψηλό βαθμό τόσο πολιτικής όσο και τεχνικής δυσκολίας έχει η πώληση του 17% της ΔΕΗ και η ιδιωτικοποίηση του 35% των ΕΛΠΕ, αποκρατικοποιήσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα στο 2018.

Σύμφωνα με το αναθεωρημένο Μνημόνιο, η έναρξη του διαγωνισμού για τη διάθεση του 17% της ΔΕΗ τοποθετείται στον Ιούνιο, ενώ γίνεται λόγος για τη δυνατότητα να εφαρμοστεί κάποια εναλλακτική μέθοδος, πέραν της πώλησης των μετοχών, αρκεί αυτή να έχει τα ίδια οικονομικά οφέλη για το Δημόσιο.

Κυβέρνηση και δανειστές φέρεται ότι είχαν συζητήσει την έκδοση ενός ομολόγου, μετατρέψιμου στις προς πώληση μετοχές, και αυτό με το σκεπτικό ότι η χαμηλή χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας δεν ευνοεί τη διάθεση του προβλεπόμενου πακέτου μέσω χρηματιστηρίου.

Το πιθανότερο είναι ότι πρώτα θα ξεκαθαρίσει το τι μέλλει γενέσθαι με τις λιγνιτικές μονάδες, κάτι που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα γίνει στα τέλη του 2018, και μετά θα αρχίσει η πώληση του 17%.

Επίσης δύσκολη από κάθε άποψη θεωρείται η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ. Το συμπληρωματικό Μνημόνιο κάνει λόγο για εναλλακτικές μεθόδους, αναφέροντας ότι το Δημόσιο μπορεί να διαθέσει μικρότερο του προβλεπόμενου 35%, υπό την προϋπόθεση ότι θα φέρει ισοδύναμο αποτέλεσμα.

Η παραπάνω διατύπωση φωτογραφίζει την παράλληλη πώληση μεριδίων τόσο του Δημοσίου όσο και του βασικού μετόχου των ΕΛΠΕ, δηλαδή της Paneuropean του ομίλου Λάτση που ελέγχει το 45,47% της εταιρείας, με την ταυτόχρονη είσοδο στην εταιρεία ενός στρατηγικού επενδυτή.

Κυβέρνηση και θεσμοί έλαβαν υπόψη ότι ένας επενδυτής δεν έχει κανένα κίνητρο να διεκδικήσει το 35% του Δημοσίου, καθώς ακόμη και αν το αποκτήσει, δεν θα έχει πρόσβαση στο μάνατζμεντ, το οποίο θα παραμείνει στα χέρια του ισχυρότερου μετόχου.

Εκτός αυτού, η Paneuropean, με βάση τη συμφωνία του 2003, έχει το δικαίωμα της πρώτης προσφοράς, σε περίπτωση πώλησης του ποσοστού του Δημοσίου. Τούτο σημαίνει ότι το ΤΑΙΠΕΔ οφείλει να απευθυνθεί πρώτα στον όμιλο Λάτση.

Παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι η μόνη πιθανότητα να προχωρήσει αυτή η ιδιωτικοποίηση είναι μια παράλληλη πώληση ποσοστών του Δημοσίου και της Paneuropean. Αρκεί φυσικά κάτι τέτοιο να έχει και τη σύμφωνη γνώμη της τελευταίας.