ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιες προκλήσεις θα αντιμετωπίσουν οι τράπεζες το 2018

Ποιες προκλήσεις θα αντιμετωπίσουν οι τράπεζες το 2018
EPA/SIMELA PANTZARTZI/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα stress test της ΕΚΤ, οι αλλαγές στο χειρισμό των προβλέψεων από «κόκκινα» δάνεια και η εφαρμογή του Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης IFRS 9, με το οποίο επαναξιολογούνται οι αποτιμήσεις των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών, αποτελούν τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τις τράπεζες το 2018.

Η Τράπεζα της Ελλάδος μέσω της ενδιάμεσης έκθεσης που έδωσε χθες στη δημοσιότητα κάλεσε τα τραπεζικά ιδρύματα να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη των επιχειρησιακών τους στόχων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ιδανικά να τους ξεπεράσουν, εκμεταλλευόμενα το γεγονός πως η οικονομία έχει επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Στις συνθήκες αυτές υπογράμμισε πως «επιβάλλεται» να διευρύνουν το ταχύτερο δυνατόν τις λύσεις που προτείνουν στους δανειολήπτες και να προχωρήσουν στη λήψη πιο δραστικών αποφάσεων, ιδίως όσον αφορά στις ενέργειες αναδιάρθρωσης βιώσιμων επιχειρήσεων, τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών και την εφαρμογή οριστικής λύσης για τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις οι οποίες διατηρούνται τεχνητά στη ζωή.

Στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος δεν φαίνεται να ανησυχούν πάντως για τα stress test της ΕΚΤ, καθώς εκτιμούν πως οι τράπεζες διαθέτουν «μαξιλάρι» 20 δισ. ευρώ για να αντιμετωπίσουν τα επικείμενα τεστ αντοχής και το μεγάλο απόθεμα των «κόκκινων» δανείων.

Το «μαξιλάρι» των 20 δισ. ευρώ δεν σχετίζεται με χρήματα από το υφιστάμενο δάνειο του ESM ή με το απόθεμα που σχηματίζει η κυβέρνηση για τη μετά το Μνημόνιο εποχή, αλλά προέρχεται απευθείας από τις ίδιες τις τράπεζες.

Τα 9 δισ. ευρώ από τα 20 δισ. ευρώ σχετίζονται με το «κεφαλαιακό απόθεμα» που έχουν σήμερα τα πιστωτικά ιδρύματα. Πρόκειται ουσιαστικά για τη διαφορά μεταξύ του ελάχιστου ορίου κεφαλαιακής επάρκειας που θέτει η ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες και η οποία είναι στο 12,25% και των σημερινών συνολικών δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών που σε μέσους όρους ανέρχονται στο 17%.

Τα υπόλοιπα 11 δισ. ευρώ σχετίζονται με τα αποτελέσματα προ προβλέψεων των τραπεζών για την επομένη τριετία. Με σημείο αναφοράς την εφετινή χρήση, τραπεζικές πηγές θεωρούν πως και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα καταγράφουν αθροιστικά σε ετήσια βάση έως το 2020 αποτελέσματα προ προβλέψεων ύψους 3,5 – 3,8 δισ. ευρώ. Το επιχείρημα είναι πως αυτή η κερδοφορία θα βοηθήσει στην απορρόφηση των πιέσεων από τα «κόκκινα» δάνεια.