Μεγάλου: Εκτός ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακίνητα πρώτης κατοικίας
Στην μεγάλη σημασία συμμόρφωσης των στρατηγικών κακοπληρωτών, αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου. Ειδικότερα, όπως τόνισε σε δηλώσεις του στην οικονομική εκπομπή Business Daily του BBC: «οφείλουμε στον εαυτό μας και στη χώρα να αποκαταστήσουμε την πιστωτική κουλτούρα και να διασφαλίσουμε ότι όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα και δεν πληρώνουν θα υποχρεωθούν να το κάνουν».
Όπως επισήμανε ο κ. Μεγάλου, «η αποκατάσταση της πιστωτικής κουλτούρας είναι ο ακρογωνιαίος λίθος ώστε να διασφαλιστεί πως η οικονομία λειτουργεί σωστά και αυτό προσπαθούμε να επιτύχουμε με τις δράσεις μας».
Αναφερόμενος στη διαδικασία των πλειστηριασμών, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς τόνισε ότι:
Τώρα που η οικονομία αναπτύσσεται και με περισσότερη αισιοδοξία επιστρέφουμε στις αγορές, είναι η κατάλληλη στιγμή ώστε να επικεντρωθούμε στην αποκατάσταση αυτού του σημαντικού μέρους για τη λειτουργία μιας κανονικής οικονομίας.
Ο κ. Μεγάλου, μιλώντας στο BBC, σημείωσε ότι πολλοί από τους φυσικούς πλειστηριασμούς διαταράχθηκαν από ακτιβιστές, αλλά υπήρχαν περιπτώσεις τραμπουκισμών από άλλα άτομα που δεν επέτρεψαν να διεξαχθούν οι πλειστηριασμοί με νόμιμο τρόπο.
«Ένα από τα πράγματα που επιτυγχάνει ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός είναι ότι δεν απαιτείται φυσική παρουσία και επομένως δεν θα είναι εύκολο να διαταραχθεί η διαδικασία. Έχουμε συμφωνήσει με τις άλλες τράπεζες να περιορίσουμε τον αριθμό των πραγματικά, πρώτων κατοικιών που βγαίνουν σε πλειστηριασμό», σημείωσε, προσθέτοντας ότι τα ακίνητα που θα περιλαμβάνονται στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς δεν σχετίζονται με την πρώτη κατοικία, αλλά αφορούν δάνεια εταιρειών ή μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
«Θα είμαστε αρκετά ευαίσθητοι σε αυτήν την κατάσταση, αλλά για να αποφύγουμε τον ηθικό κίνδυνο και για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε την πιστωτική κουλτούρα στη χώρα, πρέπει να αναλάβουμε δράση», τόνισε ο κ. Μεγάλου.
«Ένα από τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία είναι ότι η κουλτούρα πληρωμών έχει χάσει την σημασία της. Οι τράπεζες ήταν πολύ πιο επιεικείς στην αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων στο μέσον της κρίσης, αλλά τώρα η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και την ύφεση. Το οφείλουμε στον εαυτό μας και στη χώρα να αποκαταστήσουμε την πιστωτική κουλτούρα και να διασφαλίσουμε ότι, όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα και δεν πληρώνουν, είτε μη αποκαλύπτοντας τα περιουσιακά τους στοιχεία είτε αποφεύγοντας να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να γίνει μια διευθέτηση, θα υποχρεωθούν να το κάνουν», υπογράμμισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς.