ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

διαΝΕΟσις : Τα κυβερνητικά αντίμετρα απαιτούν πλεονάσματα 4,5% του ΑΕΠ

διαΝΕΟσις : Τα κυβερνητικά αντίμετρα απαιτούν πλεονάσματα 4,5% του ΑΕΠ
Getty Images/Ideal Images/Sean Gallup

Η διαΝΕΟσις περιέγραψε σε μελέτη της με απλά λόγια τα 140 προαπαιτούμενα της δεύτερης και τρίτης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος, εστιάζοντας στις προϋποθέσεις ενεργοποίησης των αντιμέτρων.

Όπως σημειώνει η ανάλυση, μερικά από τα θέματα τα οποία εμφανίζονται στη λίστα είναι γνωστά και πολυσυζητημένα, αν και όχι πάντα στη σωστή τους διάσταση ή με όλες τις πτυχές τους επαρκώς αναλυμένες.

Για παράδειγμα, όλοι έχουν ακούσει για τα δημοσιονομικά μέτρα, τις αλλαγές στη φορολογία, τις περικοπές στις συντάξεις, τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ και τον στόχο του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα τα επόμενα χρόνια. Αυτό που δεν έχει γίνει ευρέως γνωστό σε όλους είναι αν και πότε θα ενεργοποιηθούν τα λεγόμενα αντίμετρα.

Το ΔΝΤ δεν βλέπει να εφαρμόζονται πριν από το 2023 καθώς θεωρεί ότι δεν θα επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ η διαΝΕΟσις υπενθυμίζει ότι για να εφαρμοστούν θα πρέπει τα μέτρα του Μνημονίου να αποδώσουν τουλάχιστον 4,5% του ΑΕΠ τόσο το 2019 όσο και το 2020.

Σύμφωνα με τη διαΝΕΟσις, η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση με στόχο σταθερή μείωση του κόστους κατά 1% του ΑΕΠ το 2019-21 είναι ίσως το πιο συζητημένο μέτρο της αξιολόγησης, καθώς αφορά τις περικοπές των συντάξεων από τον Ιανουάριο του 2019.

Οι περικοπές αυτές αφορούν εξίσου τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις. Θα προκύψουν από το ποσό της προσωπικής διαφοράς. Η μείωση αυτή σε περίπου 1.100.000 συντάξεις θα έχει κατά μέσο όρο ύψος 14% της κάθε σύνταξης, με μέγιστο όριο στο ποσοστό των μειώσεων το 18%.

Για να ενεργοποιηθούν τα αντίμετρα (επίδομα τέκνων, σχολικά γεύματα κ.λπ.) θα πρέπει τα παραμετρικά μέτρα να αποδώσουν τουλάχιστον 4,5% (3,5% πλεόνασμα +1% από τις συντάξεις) του ΑΕΠ το 2019. Στην περίπτωση που τα υπόλοιπα παραμετρικά μέτρα δεν αποδώσουν αρκετά ώστε να εξασφαλιστεί το πλεόνασμα, η περικοπή των συντάξεων ουσιαστικά θα εφαρμοστεί χωρίς αντίμετρα.

Το επόμενο «διάσημο» μέτρο του Μνημονίου είναι η μείωση του αφορολόγητου ορίου για όλες τις κατηγορίες φορολογουμένων, με στόχο να εξοικονομηθούν πόροι ύψους 1% του ΑΕΠ. Το αφορολόγητο για έναν άγαμο και άτεκνο φορολογούμενο διαμορφώνεται στα 6.250 ευρώ από το 2020.

Ωστόσο, στην περίπτωση που οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ και οι ελληνικές Αρχές κρίνουν στο τέλος του προγράμματος το 2018 ότι το πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ δεν είναι ρεαλιστικό να επιτευχθεί, μπορεί να ζητηθεί εφαρμογή της ίδιας μείωσης του αφορολογήτου έναν χρόνο νωρίτερα, από το 2019. Ασφαλώς στις περιπτώσεις που η μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος δεν αποδώσει δημοσιονομικά ή το πρωτογενές πλεόνασμα δεν επιτευχθεί από τα υπόλοιπα παραμετρικά μέτρα, οι φοροελαφρύνσεις δεν θα εφαρμοστούν, παρόλο που η μείωση του αφορολόγητου ορίου θα παραμείνει ως έχει.