ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαριά τα μέτρα του νέου πολυνομοσχεδίου

Σκεπτικοί οι Λαγκάρντ και Τσακαλώτος Ευρωκίνηση/Ευρωπαϊκή Ένωση

Η μεταρρύθμιση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, οι αλλαγές στη φορολογική μεταχείριση των αγροτών, αλλά και οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό που θα οδηγήσουν σε εξοικονομήσεις, μέσω των νέων ποσοστών αναπλήρωσης σε κύριες και επικουρικές συντάξεις δεσπόζουν μεταξύ των διατάξεων του νέου πολυνομοσχεδίου που θα κατατεθεί εντός του Νοεμβρίου προς ψήφιση στη Βουλή.

Το περιεχόμενο του εν λόγω νομοσχεδίου, που ουσιαστικά συνδέεται με τη δεύτερη δέσμη των προαπαιτούμενων μέτρων θα αποτελέσει το βασικό αντικείμενο της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσουν αύριο και μεθαύριο στην Αθήνα οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών για το ελληνικό πρόγραμμα Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESΜ) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ).

Σημειώνεται πως με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Παρασκευή από τη Βουλή καλύφθηκαν μερικά και όχι όλα από τα προαπαιτούμενα για τη δόση των 2 δισ. ευρώ. Κάποια εξ αυτών, σε συννενόηση με τους θεσμούς, θα περιληφθούν στο νέο πολυνομοσχέδιο. Αν ψηφισθούν θα δοθεί και η δόση των 2 δισ. ευρώ το αργότερο ως τις αρχές Νοεμβρίου.

Αν και το δεύτερο πολυνομοσχέδιο δεν σχετίζεται άμεσα με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ωστόσο σε αυτό θα περιλαμβάνονται οι νομοθετικές διατάξεις που τροποποιούν τον κανονισμό του ΤΧΣ και θα διέπουν την νέα ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων. Εάν όλα εξελιχτούν ομαλά με το νέο νομοσχέδιο τότε θα κλειδώσει η δόση του 1 δισ. ευρώ, που θα δοθεί στο τέλος Νοεμβρίου, ενώ θα σηματοδοτήσει και την έναρξη της αξιολόγησης από τους θεσμούς, το πιθανότερο στις αρχές Δεκεμβρίου.

Αντικείμενο των επικείμενων συζητήσεων του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με το «κουαρτέτο» των πιστωτών θα είναι οι αλλαγές στην φορολογία, ο ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση, το τι μέλλει γενέσθαι με την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης ενοικίων από 11% σε 15% για ετήσια έσοδα ως 12.000 ευρώ και από 33% σε 35% για έσοδα άνω των 12.000 ευρώ, το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών για το ασφαλιστικό, οι περικοπές στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, η περικοπή του ΕΚΑΣ για το 20% των δικαιούχων , το νόε πλαίσιο για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, κ.α..

Σημειώνεται πως βάσει του νέου Μνημονίου η κυβέρνηση πρέπει να συμπεριλάβει στο νέο πολυνομοσχέδιο τις παρακάτω παρεμβάσεις:

  • Τα μέτρα μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 2,2% το 2015 και το 2016.
  • Να προωθηθεί το μέτρο της άμεσης κατάργηση του ΕΚΑΣ για το 20% των δικαιούχων.
  • Να εξευρεθούν ισοδύναμα για τις αποφάσεις του ΣτΕ που αφορούσαν στις μειώσεις συντάξεων 2012.
  • Να προσδιοριστούν ισοδύναμα για τη μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές.
  • Να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
  • Να προσδιοριστούν ισοδύναμα για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.
  • Τη μεταρρύθμιση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
  • Τη σταδιακή κατάργηση της υφιστάμενης φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών.
  • Την αναγγελία προκήρυξης δημόσιου διεθνή διαγωνισμού υποβολής προσφορών για την απόκτηση τηλεοπτικών αδειών και την καταβολή τελών που αφορούν τη χρήση των αντίστοιχων συχνοτήτων.
  • Τη σταδιακή κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης του ναυτιλιακού κλάδου.
  • Την κατάργηση του ανώτατου ορίου του 25% επί των μισθών και των συντάξεων για τις κατασχέσεις και η μείωση όλων των ορίων για τις κατασχέσεις.
  • Την απλοποίηση του συστήματος φοροαπαλλαγών φυσικών και νομικών προσώπων.
  • Την λήψη μέτρων για την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τη βελτίωση των εργαλείων είσπραξης φορολογικών οφειλών, την καταπολέμηση της αλυσιδωτής απάτης στον τομέα του ΦΠΑ (τύπου «καρουσέλ»).
  • Την επίσπευση της διαδικασίας δημόσιας σύμβασης για την απόκτηση λογισμικού για την ανάλυση του δικτύου ΦΠΑ και για περαιτέρω αυτοματοποίηση της είσπραξης οφειλών.

Ειδικά το νέο ασφαλιστικό, το οποίο θα αφορά στα νέα ποσοστά αναπλήρωσης για παλαιές και νέες κύριες και επικουρικές συντάξεις μέσω των ενιαίων κανόνων εισφορών, αλλά και οι αποκρατικοποιήσεις από τις οποίες το 2016 αναμένονται έσοδα συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ, θεωρούνται από τους δανειστές ως βασικά στοιχεία για την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό δημόσιο χρέος.

Αν και το νέο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα αναμένεται να ψηφιστεί πριν το Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου, ωστόσο το πλέον κρίσιμο Eurogroup είναι αυτό της 8ης Δεκεμβρίου, καθώς θα σηματοδοτήσει την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από τους θεσμούς και θα θέσει τις βάσεις της συζήτησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης