ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο Taxis τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Στο Taxis τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ
Ευρωκίνηση Στέλιος Μισίνας

Θέμα 24ωρων είναι η ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Taxis των νέων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, με τα οποία θα βεβαιώνεται φόρος άνω των 3,2 δισ. ευρώ με στόχο να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία 2,65 δισ. ευρώ.

Ως τις 21 Οκτωβρίου αναμένεται να έχουν αναρτηθεί πλήρως από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων στην προσωπική σελίδα του κάθε φορολογουμένου τα εκκαθαριστικά του φόρου, ενώ ακολούθως 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει έως τις 30 Οκτωβρίου να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου. Οι επόμενες τέσσερις δόσεις θα πληρωθούν αντίστοιχα στα τέλη Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου.

Πρέπει να τονισθεί πως αν κάποιος φορολογούμενος πληρώσει εφάπαξ το φόρο δεν θα λάβει καμία έκπτωση, ενώ αν κάποιος φορολογούμενος καθυστερήσει να πληρώσει έστω και μία ημέρα, θα επιβαρυνθεί με προσαυξήσεις 0,73% για κάθε μήνα που θα περνάει από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της κάθε δόσης.

Σημειώνεται πως εφέτος πολλοί λιγότεροι φορολογούμενοι θα λάβουν έκπτωση από το φόρο σε σχέση με πέρυσι, ενώ λόγω της αλλαγής που επήλθε με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή την Παρασκευή, φορολογούμενοι με ΕΝΦΙΑ που ξεπερνά το 1 ευρώ φόρο και φθάνει έως τα 5 ευρώ και οι οποίοι πέρυσι εξαιρέθηκαν από το φόρο θα τον καταβάλουν εφέτος κανονικά.

Πέρυσι 1.296.801 φορολογούμενοι φυσικά πρόσωπα, ήτοι 1.097.309 οικογένειες, έτυχαν μείωσης κατά 50% επί του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, ενώ 80.805 φορολογούμενοι (50.623 οικογένειες) έτυχαν μείωσης κατά 100% επί του ΕΝΦΙΑ. Μείωση 20% χορηγήθηκε δε και σε 110.170 κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα (διαμερίσματα, μονοκατοικίες, επαγγελματικές στέγες).

Σύμφωνα με το νόμο προβλέπεται:

Η πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για φορολογούμενους που οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειάς τους έχουν αναπηρία σε ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 80%, με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον/την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και συνολική επιφάνεια κτισμάτων μέχρι 150 τ.μ. Η ίδια πλήρης απαλλαγή ισχύει με τις ίδιες προϋποθέσεις και για τους φορολογούμενους που έχουν τρία και άνω εξαρτώμενα τέκνα.

Έκπτωση 50% από τον ΕΝΦΙΑ σε φορολογούμενους με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον/την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και συνολική επιφάνεια κτισμάτων μέχρι 150 τ.μ. εφόσον η συνολική αξία ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και 200.000 ευρώ για τον έγγαμο τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις το 2015 θα είναι η τελευταία χρονιά πληρωμής του ΕΝΦΙΑ, καθώς από το 2016 θα αντικατασταθεί από το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος κατά τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, θα έχει προοδευτική κλίμακα και θα επιβάλλεται στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας με αφορολόγητο όριο τις 50.000 ευρώ εμπορικής αξίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ