ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Δίνουν τα χέρια» για τεχνική συμφωνία κυβέρνηση - τρόικα

«Δίνουν τα χέρια» για τεχνική συμφωνία κυβέρνηση - τρόικα
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Τον τελευταίο γύρο συζητήσεων θα έχουν σήμερα οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών και τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης προκειμένου να κλείσουν τις εναπομείνασες τεχνικές εκκρεμότητες και να καθαρογράψουν το κείμενο της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement- SLA).

Οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Χουλιαριάκης και Έφη Αχτσιόγλου αναμένεται να έχουν συγκεκριμένες συζητήσεις με τους Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ), Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και δεν διαφαίνεται κάποιο εμπόδιο που θα μπορούσε να καθυστερήσει τη συμφωνία. Άλλωστε στη συμφωνία αυτή το ΔΝΤ είναι παρατηρητής και οι διαπραγματεύσεις γίνονται κυρίως με την ευρωπαϊκή τρόικα (ΕΕ-ΕΚΤ-ESM).

Το πρόγραμμα συναντήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών περιλαμβάνει στις 12 το μεσημέρι συζήτηση για τα δημοσιονομικά, στη 1 το μεσημέρι θα εξετασθούν τα φορολογικά και στις 2.30 το μεσημέρι θα ξεκινήσει η συζήτηση για την ολοκλήρωση των κειμένων, με πρώτη ενότητα τα χρηματοπιστωτικά.

Στα φορολογικά θα διευκρινιστούν ζητήματα σχετικά με το αίτημα της κυβέρνησης να αναβληθεί η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ σε 32 νησιά του Αιγαίου και στα δημοσιονομικά το θέμα των κοινωνικών επιδομάτων.

Δεδομένου ότι έχουν διασφαλιστεί 320 εκατ. ευρώ μέσω της επισκόπησης των δαπανών (spending review) του Δημοσίου, η κυβέρνηση θέλει η μερίδια του λέοντος από το ποσό αυτό να πάει για να αυξηθεί το κονδύλι για τα επιδόματα και ένα άλλο ποσό να διοχετευθεί για να αναβληθεί η αύξηση του ΦΠΑ στα προαναφερόμενα νησιά.

Για τις αλλαγές των κοινωνικών επιδομάτων, από τα 320 εκατ. ευρώ του spending review προγραμματίζεται τα 160 εκατ. ευρώ να προστεθούν στον προϋπολογισμό για την αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων (κατά κύριο λόγο του πρώτου και δεύτερου παιδιού), ώστε από 650 εκατ. ευρώ φέτος να διατεθούν το 2018 συνολικά 810 εκατ. ευρώ. Απομένει σήμερα να συμφωνηθεί το ύψος του επιδόματος που θα λαμβάνει το πρώτο παιδί, ώστε να ακολουθήσει η κλιμάκωση, καθώς στη νέα δομή προβλέπεται ένα επίδομα για όλους, το οποίο θα διαμορφώνεται με βάση τον αριθμό των τέκνων και εισοδηματικά κριτήρια.

Η κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει τα υπόλοιπα χρήματα που εξοικονομήθηκαν από την επισκόπηση δαπανών προκειμένου να διασφαλίσει πως δεν θα αυξηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2018 οι συντελεστές ΦΠΑ σε 32 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου. Υπενθυμίζεται πως στις περιοχές αυτές ανεστάλη η κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ για το 2017, αλλά θα ισχύσει από το 2018. Στα νησιά στα οποία κανονικά οι συντελεστές ΦΠΑ θα αυξηθούν από τα επίπεδα του 5%, 9% και 17% στο 6%, 13% και 24% με το νέο έτος, περιλαμβάνονται και οι ιδιαίτερα επιβαρυμένες από το μεταναστευτικό Λέσβος και Κως.

Από τη στιγμή που συμφωνηθεί το κείμενο σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement) θα κοινοποιηθεί στο EuroWorking Group, το οποίο θα προετοιμαστεί αναλόγως για να ενημερώσει το Eurogroup που συνεδριάζει μεθαύριο Δευτέρα.