ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλειστηριασμοί, αντικειμενικές και επιδόματα στο «τεφτέρι» των θεσμών

Πλειστηριασμοί, αντικειμενικές και επιδόματα στο «τεφτέρι» των θεσμών
EUROKINISSI

Με βασικά θέματα τους πλειστηριασμούς, τις αντικειμενικές αξίες, τα οικογενειακά και προνοιακά επιδόματαογενειακά και προνοιακά επιδόματα, καθώς και τις αλλαγές στην πρωτοβάθμια υγεία, ξεκινούν την Δευτέρα επί αθηναϊκού εδάφους οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων το θεσμών και των στελεχών των υπουργείων για την δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων της τρίτης αξιολόγησης. Αύριο θα γίνει ενημέρωση για τα προαπαιτούμενα και την πορεία της αξιολόγησης στο EuroWorking Group όπου και θα καταδειχθεί το πόσο κοντά ή το πόσο μακριά είμαστε σε μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement- SLA).

Πάντως η προσεχή Δευτέρα 27 Νοεμβρίου έχει ειδικό βάρος για το μέτωπο των πλειστηριασμών. Αύριο θα διεξαχθεί η συνέλευση του συλλόγου των συμβολαιογράφων προκειμένου να αποφασίσει εάν θα συμμετάσχουν στους πλειστηριασμούς έως το τέλος του έτους ή θα αναστείλουν την αποχή τους.

Η κρισιμότητα της απόφασης συνδέεται με το γεγονός ότι πλέον το χρονικό ορόσημο της έναρξης των πλειστηριασμών που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς, ήτοι η 29η Νοεμβρίου έχει έρθει πολύ κοντά, απειλώντας με νέα καθυστέρηση την έναρξη της διαδικασίας. Εάν οι πλειστηριασμοί δεν ξεκινήσουν εγκαίρως αυτό θα φορτίσει αρνητικά την ατμόσφαιρα ενισχύοντας την φημολογία για την επάρκεια των προβλέψεων του τραπεζικού κλάδου.

Στο μέτωπο των αντικειμενικών αξιών θεσμοί και κυβέρνηση αναμένεται να εξετάσουν τη νομοθετική πρωτοβουλία που θα καταθέσει σύντομα στη Βουλή η κυβέρνηση και η οποία θα προβλέπει πως ο νέος τρόπος υπολογισμού των αξιών των ακινήτων θα βασισθεί σε ειδικές επιτροπές που θα συσταθούν πανελλαδικά. Το υπουργείο Οικονομικών θα συστήσει σε 325 Δήμους όλης της χώρας πενταμελείς επιτροπές, οι οποίες θα καταλήξουν σε έναν πίνακα τιμών με πραγματικές αξίες ακινήτων για κάθε ζώνη χωριστά στους Δήμους ευθύνης τους.

Όταν οι επιτροπές αναθεωρούν τις αξίες ακινήτων, τότε θα συγκρίνεται το αποτέλεσμα της εργασίας τους με ένα ηλεκτρονικά παραγόμενο από αλγόριθμο αποτέλεσμα. Εάν δεν υπάρχουν αποκλίσεις τότε θα λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των δύο τιμών. Αν όμως προκύπτουν διαφορές, τότε θα γίνεται ανάθεση από το υπουργείο Οικονομικών σε εκτιμητές ακινήτων για να δώσουν το τελικό μέγεθος.

Στην προνοιακή πολιτική οι συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί στις αλλαγές που ζητούν οι θεσμοί στα οικογενειακά επιδόματα και συγκεκριμένα το «μαχαίρι» στα τριτεκνικά και πολυτεκνικά επιδόματα. Η κυβέρνηση από την πλευρά της έχει δεσμευθεί για ένα νέο ενοποιημένο σύστημα οικογενειακών επιδομάτων, με έμφαση στο πρώτο και δεύτερο παιδί.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσκεψης των δανειστών στη χώρα μας, η ελληνική πλευρά κατέθεσε τις προτάσεις της, οι οποίες στηρίζονται στη γενναία χρηματοδότηση των παροχών που σήμερα διατίθενται για τη στήριξη της οικογένειας, μέσω των εξοικονομήσεων που θα επιτευχθούν από το πρόγραμμα εξοικονόμησης δαπανών (spending review) των υπουργείων. Στο προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπεται εξοικονόμηση της τάξης των 260 εκατ. ευρώ από το spending review. Το υπουργείο Εργασίας διεκδικεί αυτά τα 260 εκατ. ευρώ για τα οικογενειακά επιδόματα.

Να σημειωθεί ότι σήμερα για την επιδότηση περίπου 800.000 οικογενειών δαπανώνται 650 εκατ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι το 2019 η δαπάνη θα αυξηθεί κατά 260 εκατ. ευρώ και θα φθάσει τα 910 εκατ. ευρώ. Αυτά τα 260 εκατ. ευρώ αναζητεί το υπουργείο Εργασίας για το 2018, προκειμένου να μην προχωρήσει κατά το νέο έτος σε περικοπές, τις οποίες θα αναθεωρήσει ένα χρόνο μετά.

Τέλος, θεσμοί και κυβέρνηση θα εξετάσουν την πορεία της υλοποίησης της νέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μέσω της δημιουργίας των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ. Το χρονοδιάγραμμα της λειτουργίας των ΤΟΜΥ δεν έχει τηρηθεί, ενώ η ανταπόκριση των επαγγελματιών υγείας στη σχετική προκήρυξη για τη στελέχωση των μονάδων δεν ήταν ενθουσιώδης.

Να σημειωθεί πως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διαβεβαίωνε πως θα λειτουργήσουν 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας έως το τέλος του 2017, στόχος που αποδείχθηκε μη ρεαλιστικός.