Ξεκαθαρίζουν το χρονοδιάγραμμα των προαπαιτούμενων
Εντείνονται οι πιέσεις των Ευρωπαίων εταίρων προς την Ελλάδα εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας αναφορικά με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος στήριξης.
Οι συνεδριάσεις του Eurogroup με κεντρικό θέμα την ελληνική οικονομία επανέρχονται τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο και όπως ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης η δόση των 3 δισ. ευρώ θα σπάσει σε δύο υποδόσεις 2 και 1 δισ., οι οποίες θα εκταμιευτούν μετά από τη ψήφιση αντίστοιχων προαπαιτούμενων εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης.
Η πρώτη λίστα με 48 προαπαιτούμενα, που συνδέεται με την εκταμίευση 2 δισ. ευρώ και τα οποία θα πρέπει να υιοθετηθούν άμεσα, αναμένεται να συμφωνηθεί σήμερα στη συνεδρίαση του EuroWorking Group, ενώ η δεύτερη λίστα που θα οδηγήσει στο υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ θα συζητηθεί αργότερα μέσα στο μήνα, ώστε να ακολουθήσει η πρώτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας που θα δώσει το πράσινο φως για την αποδέσμευση των χρημάτών που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, αλλά και για οποιαδήποτε συζήτηση περί ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Το μαστίγιο της ανακεφαλαιοποίησης και το όραμα του Βερολίνου
Αντανακλώντας το πνεύμα που επικρατεί σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, ο ίδιος αξιωματούχος προειδοποίησε ότι το σημαντικότερο μέρος του χρονοδιαγράμματος αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, για την οποία οι Ευρωπαίοι πιέζουν ώστε να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2015.
Ως εκ τούτου, και με δεδομένο ότι τα stress test που διενεργεί η ΕΚΤ θα ανακοινωθούν στο τέλος του μήνα, η πρώτη αξιολόγηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από τις 15 Νοεμβρίου, καθώς μόνο τότε θα αποδεσμευτούν τα επιπλέον 15 δισ. που προορίζονται για τις τράπεζες, όπως προβλέπεται από την απόφαση της 12ης Ιουλίου.
Με τον δικό του τρόπο το Βερολίνο υπενθύμισε ότι η μεταρρυθμιστική διαδικασία πρέπει να συνεχιστεί, καθώς «είναι γνωστό σε όλους ότι, λόγω των εκλογών στην Ελλάδα η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων δεν ήταν η πρώτη προτεραιότητα». Αυτό είπε σήμερα (2/10/2015) η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε φον Τίσενχαουζεν (Friederike von Tiesenhausen), προσθέτοντας με νόημα ότι «εμείς κοιτάζουμε προς το μέλλον και βασιζόμαστε στο ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα γίνουν».
Παράλληλα, η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημείωσε ότι δεν έχει υπόψη της το έγγραφο του ΔΝΤ, που επικαλείται το Spiegel και όπου γίνεται λόγος για ελλιπή μεταρρυθμιστική πρόοδος στην Αθήνα.