ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Προχωρήστε με την αξιολόγηση – Ελάφρυνση χρέους εάν κριθεί αναγκαίο

Κομισιόν: Προχωρήστε με την αξιολόγηση – Ελάφρυνση χρέους εάν κριθεί αναγκαίο
European Union

Στην ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών και εφαρμογής των συμφωνηθέντων έως το τέλος του προγράμματος εστιάζει η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε απολογιστική έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η έκθεση με τίτλο «Το Πρόγραμμα Στήριξης της Σταθερότητας για την Ελλάδα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) – Πρώτη και Δεύτερη Αξιολόγηση» αναφέρει πως αν και έχουν διορθωθεί σημαντικές μακροοικονομικές ανισορροπίες της Ελλάδος (όπως το δημοσιονομικό ισοζύγιο, το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος και το ισοζύγιο συναλλαγών), απομένουν πολλές μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση διαρθρωτικών αδυναμιών, όπως το υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων και η απελευθέρωση αγορών.

«Από την άποψη αυτή, οι πολιτικές στο πλαίσιο του προγράμματος πρέπει να ενταχθούν σε μια υγιή μεσοπρόθεσμη μεταρρυθμιστική και αναπτυξιακή στρατηγική», αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι συντάκτες της έκθεσης υπογραμμίζουν πως η συνέχιση της εφαρμογής των πολιτικών, με πλήρη δέσμευση και ανάληψη ευθύνης σε όλα τα τμήματα της διοίκησης, θα παραμείνει καθοριστικής σημασίας για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος.

«Η Ελλάδα πρέπει να στηριχθεί στις τεράστιες προσπάθειες που έχουν καταβληθεί μέχρι στιγμής για να εδραιώσει την πλήρη αξιοπιστία της πολιτικής, να στηρίξει την εμπιστοσύνη και να προωθήσει ένα θετικό επενδυτικό κλίμα προς τα εμπρός. Αυτό θα έχει αποφασιστική σημασία για την επανέναρξη της οικονομίας και θα αποτελέσει τη βάση για την επιστροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη και την επάνοδο στις αγορές», τονίζεται στην έκθεση.

Η Κομισιόν σημειώνει πως η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να επιταχυνθεί το 2017 και αναμένεται να φθάσει το 2,5% το 2018. Η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις αναμένεται να είναι οι κύριοι μοχλοί ανάπτυξης το 2017-2018. Η συμβολή των καθαρών εξαγωγών αναμένεται να είναι θετική λόγω της αυξημένης ζήτησης του ελληνικού τουριστικού τομέα. Ωστόσο, ξεκαθαρίζει πως η ανάκαμψη εξακολουθεί να υπόκειται σε κινδύνους καθοδικής συρρίκνωσης, ιδίως όσον αφορά στην μη εφαρμογή του προγράμματος, όπως αποδεικνύεται από τις επιζήμιες συνέπειες των καθυστερήσεων της δεύτερης αξιολόγησης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Για τις δημοσιονομικές επιδόσεις η ΕΕ σημειώνει πως λαμβάνοντας υπόψη την εισαγωγή του προγράμματος του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης το βασικό σενάριο δείχνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ το 2017 και για να καλύψει το προβλεπόμενο δημοσιονομικό κενό 0,3% το 2018, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, στην έκθεση ξεκαθαρίζεται πως το δημοσιονομικό σενάριουπόκειται σε σημαντική αβεβαιότητα. «Οι κίνδυνοι καθοδικής συμφόρησης σχετίζονται ιδίως με το μακροοικονομικό περιβάλλον καθώς και με πιθανές αποκλίσεις όσον αφορά στην απόδοση των μέτρων που έχουν ήδη θεσπιστεί στο πλαίσιο του προγράμματος, αλλά πρόκειται ακόμη να εφαρμοστούν το 2017-18», τονίζεται στην έκθεση.

Συστάσεις διατυπώνονται και για το χρηματοπιστωτικό τομέα, όπου τονίζεται πως οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα πολιτικής για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την ενίσχυση της βιωσιμότητας του τραπεζικού συστήματος. Όπως σημειώνεται, η μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα στην Ελλάδα βασίζεται στην εξομάλυνση της ρευστότητας, στην αντιμετώπιση του υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και στην ενίσχυση της τραπεζικής διακυβέρνησης.

Ειδική αναφορά γίνεται στην αγορά ενέργειας όπου τονίζεται πως οι παρεμβάσεις αποσκοπούν στο να οδηγήσουν σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό, λιγότερες στρεβλώσεις και αύξηση των επενδύσεων, προσφέροντας οφέλη σε όλους τους καταναλωτές. «Στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η κυριαρχία της ΔΕΗ μειώνεται μέσω διάφορων μέσων, ενώ στην αγορά αερίου συνεχίζεται η διαδικασία απελευθέρωσης», σημειώνεται στην έκθεση και προστίθεται πως προχωρούν οι δημοπρασίες ενέργειας, η εκποίηση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, η εφαρμογή του νέου καθεστώτος στήριξης των ΑΠΕ, η απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, με το διαχωρισμό της διανομής από την προσφορά, καθώς και η ιδιωτικοποίηση του 66% του ΔΕΣΦΑ.

Τέλος, αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γίνονται ελάχιστες αναφορές στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους. Αρκείται μόνον στην αναφορά πως η πρόοδος στην εφαρμογή του προγράμματος στήριξης οδήγησε το Eurogroup να παράσχει σημαντικές πρόσθετες διαβεβαιώσεις σχετικά με τα μέτρα για το χρέος, ορισμένα από τα οποία έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ. «Με την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το Eurogroup τον Ιούνιο του 2017 έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα εφαρμοστούν, στο βαθμό που είναι αναγκαίο, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος», σημειώνεται χαρακτηριστικά.