Εντολή Πιτσιλή στις εφορίες για «σκανάρισμα» των Paradise Papers
Από τις 214.000 υποθέσεις των Panama Papers που είχε αποκαλύψει η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων το Μάιο του 2016 την Ελλάδα αφορούσαν λίγες περιπτώσεις. Συγκεκριμένα, 223 υπεράκτιες εταιρείες, με τις οποίες σχετίζονταν 400 ονόματα δικαιούχων-στελεχών, 77 μεσάζοντες και 313 διευθύνσεις, οι περισσότερες στην Αθήνα.
Οι νέες αποκαλύψεις των Paradise Papers για τη φοροδιαφυγή μέσω offshore παραδείσων, περιλαμβάνουν πολλές περισσότερες υποθέσεις. Από ένα σύνολο 6,5 εκατομμυρίων εγγράφων τα 6.000 έχουν άμεση σχέση με την Ελλάδα ( το 0,1% του συνόλου).
Οι περιπτώσεις αυτές θα γίνουν γνωστές σύντομα, καθώς έως το τέλος της εβδομάδας η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists) θα δώσει στο φως όλα τα στοιχεία που διαθέτει.
Με το που γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες θα αρχίσει η διερεύνηση τους από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με τον επικεφαλής της Αρχής Γιώργο Πιτσιλή να έχει θέσει ήδη σε ετοιμότητα τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πιτσιλής έδωσε εντολή στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ να εξετάσουν όλες τις πληροφορίες που υπάρχουν για τα Paradise Papers και να καταρτίσουν ενημερωτικό σημείωμα για το πώς μπορούν ελεγκτικά να αξιοποιηθούν οι πληροφορίες αυτές.
Κατά πληροφορίες ειδικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα έχουν τόσο τα έγγραφα που έχουν διαρρεύσει από την υπεράκτια δικηγορική εταιρεία Appleby, όσο και εκείνα που έχουν διαρρεύσει από την Asiacity Trust, με έδρα τη Σιγκαπούρη.
Σημειώνεται πως φορολογικοί παράδεισοι όπως οι Νήσοι Κουκ, η Ντομινίκα, η Λαμπουάν, τα Νησιά Μάρσαλ, η Νήσος Νέβις, η Μάλτα, η Αρούμπα, οι Μπαχάμες, τα Μπαρμπέιντος, οι Βερμούδες και η Αγία Λουκία είναι επί χρόνια γνωστοί στους Έλληνες εφοπλιστές. Σύμφωνα με πληροφορίες η πλειονότητα των ελληνικών περιπτώσεων που περιγράφονται στα Paradise Papers σχετίζεται με εφοπλιστικές επιχειρήσεις.