ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το χρέος στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα-Λαγκάρντ

Το χρέος στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα-Λαγκάρντ
AFP/ΑΠΕ

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν σήμερα στην Ουάσιγκτον (5.30 το απόγευμα τοπική ώρα) ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ το θέμα αναμένεται να απασχολήσει και την αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ.

Πριν από τη συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει προπαρασκευαστική συνεργασία με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, ο οποίος παρέμεινε στην Ουάσιγκτον ώστε να συνοδεύσει τον Έλληνα πρωθυπουργό στις συναντήσεις του και να τον ενημερώσει αναλυτικά για την οικονομική ατζέντα.

Να σημειωθεί πως ο κ. Χουλιαράκης ήδη το Σάββατο είχε μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο συνεργασία με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ όπου έγινε μια πρώτη συζήτηση για τα θέματα που απασχολούν τις δύο πλευρές. Σε αυτή τη συνάντηση καταδείχθηκε η βούληση της ελληνικής πλευράς να κλείσει το ταχύτερο δυνατόν την αξιολόγηση, ώστε να μπει εν συνεχεία στο τραπέζι το θέμα του χρέους. Οι κ. Χουλιαράκης και Τσακαλώτος είχαν συνάντηση και με τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων των ΗΠΑ Ντέιβιντ Μάλπας, από την οποία απεκόμισαν την εντύπωση πως η κυβέρνηση Τραμπ ακολουθεί την ίδια γραμμή με την κυβέρνηση Ομπάμα στο ελληνικό ζήτημα.

«Η Αμερική είναι φιλική ως προς το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους και πως το λογικό είναι να συζητηθεί το θέμα αυτό και σε ανώτατο επίπεδο», ανέφερε ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου από την Ουάσιγκτον.

Σε σχέση με τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Κριστίν Λαγκάρντ ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε πως κοινός στόχος και της Ελλάδος και του Ταμείου είναι η αναδιάρθρωση του χρέους να παραμετροποιηθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται.

«Από τη δική μας την πλευρά θέλουμε ένα καθαρό δρόμο επιστροφής στις αγορές αρκετό καιρό πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος. Το Ταμείο από την πλευρά του θέλει να ξέρει νωρίς αν θα μείνει ή όχι στο πρόγραμμα. Αυτή αποτελεί μια κρίσιμη βάση σύγκλισης. Προφανώς προϋπόθεση για αυτή τη συζήτησή είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση», ανέφερε σχετικά.

Για το χρόνο διεξαγωγής της συζήτησης για το ελληνικό χρέος, η ελληνική πλευρά υποστηρίζει πως δεδομένου ότι η πρώτη αξιολόγηση του ΔΝΤ στη βάση του «επί της αρχής» προγράμματος θα γίνει το Φεβρουάριο η συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μπορεί να γίνει τότε. «Θα υπάρξει πίεση προς το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ. Αυτό είναι ένα πολύ καλό κίνητρο ώστε το ίδιο το Ταμείο να πάρει την πρωτοβουλία για να προχωρήσει τη συζήτηση», ανέφερε σχετικά ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου από την Ουάσιγκτον.

Επιτυχής έξοδος από το πρόγραμμα

Να σημειωθεί πως στην ενημέρωση που έγινε για την Ελλάδα στη Διεθνή Νομισματική και Δημοσιονομική Επιτροπή του ΔΝΤ το Σάββατο - αποτελείται από 24 μέλη, υπουργούς Οικονομικών και διοικητές κεντρικών τραπεζών των 189 κρατών μελών του Ταμείου- τονίσθηκε ότι η Ελλάδα κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες για να σταματήσει να εξαρτάται από τα διεθνή δάνεια διάσωσης εν όψει της λήξεως του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

«Κατά τους επόμενους μήνες, οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στην επιτυχή ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESΜ, έτσι ώστε εν συνεχεία η προσοχή να επικεντρωθεί σε ζητήματα όπως η δημιουργία ενός επαρκούς ταμειακού αποθέματος για την εξυπηρέτηση του χρέους, η επανάκτηση μιας βιώσιμης πρόσβασης στις αγορές και η αποσαφήνιση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Στόχος είναι να επιτευχτεί μια επιτυχής έξοδος από το πρόγραμμα», αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση για την Ελλάδα.

Στο ίδιο όργανο ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί έκανε παρέμβαση για την Ελλάδα τονίζοντας πως η χώρα έχει εισέλθει στο τελευταίο έτος του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και πως προσοχή πλέον επικεντρώνεται στην επιτυχή ολοκλήρωσή του.

«Η ανάπτυξη έχει γίνει θετική και η ανεργία έχει αρχίσει να μειώνεται, ενώ η Ελλάδα έχει εξέλθει της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος και έκανε μια πρώτη προσπάθεια επιστροφής στις αγορές ομολόγων τον Ιούλιο. Τώρα είναι σημαντικό για τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν περαιτέρω με το εκτεταμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του προγράμματος, ώστε να θέσουν τα θεμέλια για βιώσιμη ανάπτυξη και πλήρη πρόσβαση στις αγορές», ανέφερε σχετικά ο Πιέρ Μοσκοβισί.