ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τόμσεν: Δεν βλέπω την ανάγκη λήψης νέων μέτρων στην Ελλάδα

Τόμσεν: Δεν βλέπω την ανάγκη λήψης νέων μέτρων στην Ελλάδα
O Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν IMF Staff Photograph

«Δεν βλέπω την ανάγκη λήψης νέων μέτρων από την Ελλάδα». Αυτό δήλωσε πριν λίγο ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν ενημερώνοντας του δημοσιογράφους στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου του Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

.

Όπως είπε, το ΔΝΤ έχει αποδεχθεί το «επί της αρχής» πρόγραμμα θεωρώντας ότι είναι καλό ως προς το περιεχόμενο του. Αποσαφήνισε δε ότι το Ταμείο είναι ικανοποιημένο με το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ το 2018 και πως θεωρεί πως η Ελλάδα είναι σε δρόμο να πετύχει το στόχο αυτό.

«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να ζητήσουμε πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Το πρόγραμμα που συμφωνήσαμε προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ. Η πληροφόρηση που έχω είναι πως η Ελλάδα είναι σε τροχιά να πετύχει αυτό το στόχο ή να τον υπερβεί», ανέφερε.

Ο ίδιος είπε πως το πρόγραμμα του ΔΝΤ είναι άμεσα συναρτημένο με το θέμα του χρέους. «Ευελπιστώ ότι οι συζητήσεις για το χρέος θα αρχίσουν σύντομα ώστε να μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε το πρόγραμμά μας», τόνισε.

Ερωτηθείς για το πώς θα γίνουν οι αξιολογήσεις του ΔΝΤ, επιβεβαίωσε πως θα είναι δύο, μια το Φεβρουάριο και μια τον Αύγουστο, ωστόσο σημείωσε πως θα σταλεί μια αποστολή στη Αθήνα σύντομα. «Πρέπει να στείλουμε μια αποστολή, δεν το λέμε αξιολόγηση, αλλά πρέπει να τους στείλουμε πίσω», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις ελληνικές τράπεζες και τον κεφαλαιακό έλεγχο που ζητά το ΔΝΤ είπε πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν «υπό κάθε πρίσμα» πολλά κόκκινα δάνεια και πως αυτά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Ο ίδιος δήλωσε ικανοποιημένος με την απόφαση της ΕΚΤ να επιταχύνει τα τεστ αντοχής, λέγοντας πως εκ των υστέρων θα αξιολογηθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες.

«Το θεωρήσαμε εποικοδομητικό και δουλεύουμε με την εκτίμηση ότι θα μπορέσουμε να εκτιμήσουν ότι υπάρχει αξιόπιστη στρατηγική πριν λήξει το πρόγραμμα», σημείωσε.

Για το θέμα της ανεργίας στην Ελλάδα ανέφερε πως μισθοί και απασχόληση θα ενισχυθούν μόνον εάν υπάρξουν διαθρωτικές αλλαγές. «Θα πρέπει να προχωρήσουν οι διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό είναι το σημαντικό θέμα», είπε και προσέθεσε πως ως προς το σκέλος της ζήτησης η δημοσιονομική προσαρμογή βρίσκεται πίσω μας.

Για το εάν θα μείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είπε πως το ΔΝΤ μετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα διότι του ζητήθηκε. «Για όσο μας ζητείτε να συνεισφέρουμε θα συνεισφέρουμε», είπε.

Αναφερόμενος στη ευρωζώνη ο Πόουλ Τόμσεν ανέφερε πως η ανάπτυξη παραμένει εύρωστη και πως κατανέμεται ισόποσα μεταξύ των κρατών μελών. Ο ίδιος τόνισε πως πέντε με έξι χώρες που έχουν χρέη που ως ποσοστό του ΑΕΠ ξεπερνούν το 100% θα πρέπει να συνεχίσουν τις δημοσιονομικές προσπάθειες.

Ο ίδιος εστίασε και στη συζήτηση για την αλλαγή της αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης, την οποία καλωσόρισε, σημειώνοντας πως η αποδοχή του ευρώ βρίσκεται σήμερα ε πολύ υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τον Πόουλ Τόμσεν οι χαράσσοντες την πολιτική στη ευρωζώνη θα πρέπει να εκμεταλλευτούν την υποστηρικτική συγκυρία για να εφαρμόσουν δύσκολες πολιτικές που θα στηρίξουν τις οικονομίες στο μέλλον. Όπως είπε θα πρέπει να δημιουργηθούν δημοσιονομικά αποθέματα, να καθαρίσουν τα βιβλία των τραπεζών και να ληφθούν μεταρρυθμίσεις που θα στηρίξουν τις αγορές εργασίας και προϊόντων.