Σακχαρώδης Διαβήτης: – Αντλίες Ινσουλίνης - Το μέλλον της θεραπείας του διαβήτη
Συνέντευξη ιατρού - διαβητολόγου Παναγιώτη Σ. Χαραλαμπάκη με εξειδίκευση στον σακχαρώδη διαβήτη, το διαβητικό πόδι και τις αντλίες ινσουλίνης
1/ Τι είναι η αντλία ινσουλίνης και πως λειτουργεί;
Η αντλία ινσουλίνης είναι η εξέλιξη της τεχνολογίας του σακχαρώδη διαβήτη
Πρόκειται για μια συσκευή που χορηγεί κάθε ώρα ινσουλίνη υποδορίως, μέσω ενός λεπτού καλωδίου που έρχεται σε επαφή με ένα μικρό καθετηράκι, το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί στα ίδια σημεία που γίνονται και οι ενέσεις ινσουλίνης. Η χορήγηση αυτή ονομάζεται βασικός ρυθμός.
Πλέον υπάρχουν στην αγορά και οι αντλίες patch, χωρίς καλωδίωση, που εφαρμόζονται στο σώμα με τη δυνατότητα ενός αυτοκόλλητου.
Σε περίπτωση γεύματος, ο ασθενής έχει τη δυνατότητα να περάσει τις πληροφορίες του γεύματος στην αντλία, όπως ενδεικτικά, πόσοι υδατάνθρακες θα καταναλωθούν, καθιστώντας την αντλία δυνατή να προτείνει - βάσει των ρυθμίσεων που της έχουμε περάσει κατά την τοποθέτηση της - πόσες μονάδες ινσουλίνης χρειάζονται.
Οι νεότερης γενιάς αντλίες ινσουλίνης έχουν την δυνατότητα μέσω του αισθητήρα που τις συνοδεύουν να μπορούν να επέμβουν σε μια αυξητική τάση της τιμής του σακχάρου αίματος, χορηγώντας περισσότερη ινσουλίνη χωρίς ο ασθενής να χρειαστεί να κάνει κάτι. Αντιστρόφως, εάν η τάση του σακχάρου είναι πτωτική η αντλία πάλι μέσω του αισθητήρα σταματάει την χορήγηση ινσουλίνης με αποτέλεσμα να αποφευχθεί μια υπογλυκαιμία. Το κύκλωμα αυτό λέγεται κλειστό κύκλωμα και θα έλεγε κανείς ότι έχει πλησιάσει κατά πολύ τη φυσιολογική λειτουργία ενός υγειούς παγκρέατος.
2/ Γιατί η αντλία ινσουλίνης πετυχαίνει καλύτερη ρύθμιση στον σακχαρώδη διαβήτη;
Αρχικά, η ρύθμιση του σακχάρου γίνεται πιο εύκολη και πιο διασκεδαστική για έναν ασθενή.
Έχοντας μόνη έγνοια την σωστή κάλυψη του γεύματος του όλα τα υπόλοιπα γίνονται σχεδόν αυτόματα.
Ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι η επικοινωνία της αντλίας με το κινητό μας τηλέφωνο. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία καθώς μπορούμε να βλέπουμε ανά πάσα στιγμή στην οθόνη του κινητού μας την τιμή του σακχάρου μας και την τάση του, αλλά και πληροφορίες για την ρύθμιση του, καθώς μας ενημερώνει πόση χρονική διάρκεια παραμείναμε εντός στόχου μέσα στην ημέρα, πόση ώρα ήταν το σάκχαρο υψηλό ή χαμηλό. Μπορείτε να φανταστείτε τί σημασία έχει αυτό για ένα μικρό παιδί, όταν μπορεί ο γονιός του από απόσταση να παρακολουθεί τα επίπεδα σακχάρου;Ακόμη ένα πλεονέκτημα της αντλίας είναι η ρύθμιση του σακχάρου κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης. Στην περίπτωση αυτή υπάρχει η επιλογή στο menu της αντλίας να τεθεί ο ρυθμός άσκησης και να προσπαθήσει να διατηρήσει ένα καλό σάκχαρο κατά τη διάρκεια της άσκησης, αλλά και μετά το πέρας αυτής.
Τέλος, βάσει μελετών που έχουν δημοσιευθεί τα άτομα με αντλία ινσουλίνης πετυχαίνουν πολύ καλύτερη ρύθμιση σε σχέση με τις ενέσεις μειώνοντας έτσι κατά πολύ τις πιθανότητες εμφάνισης επιπλοκών του διαβήτη.
3/Ποιος μπορεί να βάλει αντλία ινσουλίνης;
Είναι πάρα πολύ σπουδαίο ότι στην Ελλάδα, μια τόσο μικρή χώρα, οι διαβητικοί τύπου 1, αυτοί δηλαδή που έχουν αυτοάνοσο διαβήτη και χρήζουν εντατικοποιημένου σχήματος ινσουλίνης, μπορούν να προμηθευτούν την αντλία εντελώς δωρεάν μαζί και τα αναλώσιμα της και αξίζει να αναφέρουμε ότι το κόστος της αντλίας είναι πάρα πολύ μεγάλο. Από τη νεογνική ηλικία υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης της αντλίας, ενώ από την ηλικία των έξι ετών και μετά μπορεί να γίνει η τοποθέτηση αντλίας νεότερης γενιάς. Στην ίδια ομάδα κατατάσσονται και οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε ολική παγκρεατεκτομή.
Όσον αφορά τώρα τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 - άτομα δηλαδή με αντίσταση στην δράση της ινσουλίνης - όσοι λαμβάνουν εντατικοποιημένο σχήμα ινσουλίνης και δεν επέρχεται η ρύθμιση θα μπορούσαν να σκεφτούν την λύση της αντλίας. Το μειονέκτημα όμως είναι ότι θα πρέπει να επωμισθούν το κόστος της αγοράς.
4/ Αντλία ινσουλίνης και κύηση.
Η κύηση γυναικών που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 είναι μια ξεχωριστή και δύσκολη, θα τολμούσα να πω, περίοδος. Αυτό έγκειται στο γεγονός ότι η ρύθμιση που πρέπει να επιτευχθεί κατά τη διάρκεια μιας κύησης είναι πολύ αυστηρή. Αλλάζουν δηλαδή οι τιμές στόχου της γλυκόζης αίματος που θέλουμε να πετύχουμε με αποτέλεσμα το range γλυκόζης να είναι πιο σφιχτό. Αυτό από μόνο του βάζει αρκετές δυσκολίες σε μια γυναίκα καθώς πρέπει να παρακολουθεί μονίμως τι σάκχαρο έχει μέσα στην ημέρα και να κάνει αρκετές διορθώσεις (τα λεγόμενα bolus), έτσι ώστε η τιμή να μπορέσει να κατέβει στα όρια που θέτουμε βάσει κατευθυντήριων οδηγιών, εφόσον το σάκχαρο είναι ψηλό. Άρα αυτό σημαίνει περισσότερα τρυπήματα, περισσότερη κατανάλωση ενέργειας και χρόνου μέσα στην ημέρα. Η αντλία ινσουλίνης καταφέρνει να παρέχει περισσότερες επιλογές στην ασθενή με την λειτουργία της. Μια σωστή ρύθμιση του σακχάρου κατά τη διάρκεια της κύησης είναι σημαντική για μια καλή προγεννητική περίοδο αλλά και μετά για την ζωή του νεογνού.
5/ Είναι οι αντλίες ινσουλίνης το μέλλον της θεραπείας του διαβήτη;
Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση είναι ξεκάθαρα ναι.
Ήδη η αλματώδης εξέλιξη της τεχνολογίας έχει βοηθήσει αφάνταστα πολύ τη ζωή ενός διαβητικού ασθενή. Αυτό το καταλαβαίνουν πολύ καλά οι άνθρωποι που έχουν αντλία ήδη και μπορούν να συγκρίνουν το παρελθόν με το παρόν. Είναι τόσες πολλές οι πληροφορίες που παρέχει μια αντλία, όπως και οι δυνατότητες της με αποτέλεσμα η ρύθμιση να γίνεται εύκολα, γρήγορα και άριστα!
Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η πλειοψηφία των ασθενών πετυχαίνουν ένα εύρος στόχου, το λεγόμενο Time in range, μεγαλύτερο του 70%, μειώνοντας έως εξαλείφοντας τις υπογλυκαιμίες, πράγμα που έχει τεράστια αξία για την ποιότητα ζωής των ασθενών και ειδικά των παιδιών.
Το μέλλον υπόσχεται επίσης σημαντικές αλλαγές στις αντλίες ινσουλίνης, τις οποίες ενδεχομένως να καταφέρουμε να τις μετονομάσουμε σε τεχνητό πάγκρεας.
Αυτό που έχει σημασία είναι να γνωρίζει ο διαβητικός πληθυσμός, ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας παρέχει τα όπλα για την αντιμετώπιση αυτής της ασθένειας.
Το μήνυμα που θέλω να περάσω σε κάθε ενήλικα, παιδί και γονιό, είναι ότι η μάχη αυτή κερδίζεται πλέον εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια.
Τέρμα πια ο φόβος των υπογλυκαιμιών, τέρμα πια ο φόβος των επιπλοκών.
Πάρτε την τεχνολογία στα χέρια σας και κάντε το διαβήτη να φοβάται εσάς.
Ο ιατρός Παναγιώτης Σ. Χαραλαμπάκης αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Αθηνών και μετέπειτα ολοκλήρωσε την ειδικότητά του στην παθολογία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικόν.
Στη συνέχεια, ακολούθησε η εξειδίκευσή του στο σακχαρώδη διαβήτη, το διαβητικό πόδι και τις αντλίες ινσουλίνης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λαϊκόν, όπου μέχρι και σήμερα είναι εξωτερικός συνεργάτης του ιατρείου αντλιών ινσουλίνης.
Το 2021 απέκτησε τον τίτλο του διαβητολόγου, ενώ από το 2017 μέχρι και σήμερα είναι συνεργάτης του ομίλου Υγεία. Ο ιατρός Παναγιώτης Σ. Χαραλαμπάκης έχει λάβει μέρος σε μεγάλα συνέδρια της Ελλάδος και της Ευρώπης, καθώς επίσης και σε διάφορες μελέτες.
Είναι μέλος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, καθώς και της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογίας.
Διατηρεί ιατρείο στα Βριλήσσια, επί της Λεωφόρου Πεντέλης 37Α.
Τηλέφωνο ιατρείου και πάντα κατόπιν ραντεβού: 2108105372