ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Βιωσιμότητα στην πράξη: Δράσεις που δίνουν «πράσινο» χρώμα στο μέλλον

Βιωσιμότητα στην πράξη: Δράσεις που δίνουν «πράσινο» χρώμα στο μέλλον

Η κλιματική κρίση είναι πλέον εμφανής σε παγκόσμιο επίπεδο. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι ήδη, από τις πρώτες μέρες του Ιουνίου, έχουν καταγραφεί υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες στην Ελλάδα.

Τα τελευταία χρόνια, δε, χαρακτηρίζονται από την εμφάνιση ακραίων φαινομένων όπως, η ξηρασία, οι καταστροφικές καταιγίδες, οι παρατεταμένες περίοδοι καύσωνα και η αύξηση των πυρκαγιών που οδηγούν σε μείωση των (πολύτιμων) εκτάσεων πρασίνου.

Κοινός παρονομαστής των ακραίων αυτών φαινομένων είναι η ραγδαία μείωση των φυσικών πόρων, που θέτουν στο επίκεντρο την κρισιμότητα της κατάστασης και καταστούν επιτακτική ανάγκη, τη μετάβαση από το παραδοσιακό μοντέλο «παραγωγή-κατανάλωση-απόρριψη» στο μοντέλο της κυκλικής οικονομίας. Απώτερος στόχος μάλιστα, είναι η κλιματική ουδετερότητα και η περιβαλλοντική βιωσιμότητα, με ορίζοντα το 2050.

Βλέπετε για το περιβάλλον, το 2050 δεν είναι πολύ μακριά. Για να γίνει ωστόσο πραγματικότητα η μετάβαση σε ένα μοντέλο, το οποίο να μην θέτει σε κίνδυνο το περιβάλλον, άρα και το κοινό μέλλον όλων, είναι απαραίτητη η συλλογική συμμετοχή προς αυτήν την κατεύθυνση. Και εδώ, είναι που έρχονται να δώσουν δυναμικό «παρών» εταιρείες όπως η BAT Hellas powered by glo, μέσα από δράσεις ESG όπως η ανακύκλωση συσκευών και η δεντροφύτευση, έτσι ώστε να παρακινήσουν τους πολίτες στην ενεργό συμμετοχή τους σε «πράσινες» δράσεις και στην υιοθέτηση ενός πιο βιώσιμου τρόπου ζωής.

Picture2.jpg

Η ανακύκλωση στη «μάχη» της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής

Και επειδή, η μείωση (απορριμμάτων), η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση της κλιματικής αλλαγής, η εκστρατεία «my glorious green moments» παρακίνησε για ακόμη μία φορά τους πολίτες να γίνουν κομμάτι της «πράσινης» αλυσίδας. Πώς; Καλώντας τους ενήλικους καταναλωτές να ανακυκλώσουν τις παλιές τους συσκευές θέρμανσης. Μάλιστα, για κάθε συσκευή που συλλέχθηκε, φυτεύτηκε -με τη βοήθεια της ΜΚΟ we4all- ένα δέντρο σε περιοχές που έχουν πληγεί από τις φωτιές.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία, η οποία έχει διπλό όφελος για την ελληνική κοινωνία καθώς η ανακύκλωση συσκευών συμβάλλει στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος ενώ, παράλληλα, συνεισφέρει στην αύξηση του πράσινου. Ευρύτερος στόχος της εκστρατείας «my glorious green moments» ήταν η περαιτέρω περιβαλλοντική αφύπνιση των καταναλωτών και η στήριξη περιοχών οι οποίες έχουν επηρεαστεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές, μέσω της δημιουργίας νέων πόρων πρασίνου.

Picture3.jpg

Η δεντροφύτευση δίνει «πνοή ζωής» στο περιβάλλον

Η δεντροφύτευση θεωρείται ως μία από τις πιο αποτελεσματικές ενέργειες τόσο για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης όσο και την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας, καθώς τα δέντρα αποτελούν τον καλύτερο φυσικό μηχανισμό δέσμευσης CO2, δηλαδή του σημαντικότερου αερίου του θερμοκηπίου.

Η ΒΑΤ Hellas powered by glo, πιστή στη δέσμευσή της να δημιουργήσει ένα Καλύτερο Αύριο (A Better Tomorrow) για τους ενήλικους καταναλωτές, την κοινωνία και τους εργαζομένους της, τοποθετεί στο επίκεντρο της στρατηγικής της τη βιωσιμότητα, μέσα από ενέργειες που έχουν μακροχρόνια αξία για το Περιβάλλον, την Κοινωνία και τη Διακυβέρνηση (ESG).

Picture4.jpg

Υπό αυτό το πρίσμα, πραγματοποίησε, με τη συμμετοχή της ομάδας εργαζομένων της εταιρείας και της Πηνελόπης Αναστασοπούλου, του Γιώργου Καράβα και του Αντώνη Καλαγάτση, αλλά και τη βοήθεια της we4all, δεντροφύτευση στην περιοχή της Βαρυμπόμπης. Η επιλογή της περιοχής δεν ήταν τυχαία, καθώς η Βαρυμπόμπη έχει καεί πάνω από δύο φορές τα τελευταία χρόνια και βρίσκεται δίπλα σε οικισμούς. Δεντροφυτεύσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης και στην Παιανία, η οποία έχει καεί πάνω από δύο φορές τα τελευταία χρόνια και βρίσκεται δίπλα σε οικισμούς, την Παλαιά Φώκαια, στην περιοχή όπου συνέβη το ναυάγιο Όρια, το Ντράφι, το οποίο βρίσκεται δίπλα σε οικισμούς και κάθε χρόνο υποφέρει από καταστροφικές πυρκαγιές, τη Βόρεια Εύβοια, σε δασικές και περιαστικές δασικές εκτάσεις, αλλά και σε οικισμούς που επλήγησαν από τις καταστροφικές φωτιές του 2021, καθώς και το Λουτράκι.

Αξίζει να αναφερθεί πως σε κάθε περιοχή, φυτεύτηκαν διαφορετικά είδη φυτών που δίνουν πνοή με νέους πόρους πρασίνου. Για παράδειγμα, στη Βαρυμπόμπη επιλέχθηκαν κυπαρίσσια, βελανιδιές αριές, μυρτιές, μηδικές, χαρουπιές, ενώ στην Π. Φώκαια αλμυρίκια. Επιπλέον, καθώς υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη για νέους πόρους πρασίνου στα αστικά τοπία, φυτευτήκαν, μέσα στη δεντροφυτευτική περίοδο, νέα δενδρύλλια και σε αστικές περιοχές της Αττικής.

Picture5.jpg

Είναι εμφανές πως η καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης και η μετάβαση σε ένα κυκλικό μοντέλο οικονομίας είναι μονόδρομος (και όχι επιλογή). Ευτυχώς, υπάρχουν ήδη πρωτοβουλίες που «ανοίγουν» τον δρόμο για ένα βιώσιμο αύριο.