Ποια είναι τα επαγγέλματα που θα έχουν θετικές προοπτικές στην αγορά εργασίας τα επόμενα χρόνια;
Είναι γεγονός πως η ανεργία είναι ένα από τα βασικά προβλήματα που απασχολεί τους νέους σήμερα. Πόσο μάλλον στη χώρα μας, η οποία παραμένει η «πρωταθλήτρια» της Ευρώπης με ανησυχητικά ποσοστά, που προκαλούν κλίμα αβεβαιότητας και απαισιοδοξίας. Αρκεί μόνο να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, η ανεργία των νέων κάτω των 25 ετών, άγγιξε το 47,9% τον περασμένο Φεβρουάριο.
Το ερώτημα που επανέρχεται, ειδικότερα τη συγκεκριμένη περίοδο, μετά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, είναι αν υπάρχει διέξοδος για τους νέους. Οι απόφοιτοι καλούνται να εξετάσουν προσεκτικά τις επιλογές που έχουν αλλά και να αποφασίσουν αν θα εργαστούν στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Οι δρόμοι μετά το Λύκειο είναι πολλοί, το σίγουρο όμως είναι ότι το πρώτο βήμα που θα εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον είναι η κατανόηση των μηχανισμών της αγοράς εργασίας και της οικονομίας, ώστε να ακολουθήσουν οι κατάλληλες επιλογές, σχετικά με την κατεύθυνση και το Εκπαιδευτικό Ίδρυμα που θα προτιμήσουν.
Είναι γεγονός πως, οι αλλαγές στην αγορά εργασίας είναι ραγδαίες και η αναζήτηση των επαγγελμάτων του μέλλοντος δεν τελειώνει ποτέ. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιοι κλάδοι όπως ο Τουρισμός, η Ναυτιλία, η Πληροφορική, η Λογιστική και τα Χρηματοοικονομικά, που εξακολουθούν να αποτελούν τους μεγάλους «εργοδότες» της χώρας μας και να προσφέρουν ευκαιρίες. Έτσι, βρίσκονται σταθερά στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων των νέων που θεωρούν πως τα επαγγέλματα αυτά θα αντέξουν στο μέλλον, και θα τους προσφέρουν καλύτερες συνθήκες εργασίας, υψηλότερες απολαβές και σημαντικές προοπτικές εξέλιξης.
Ακόμη και σε κλάδους που έχουν πληγεί, υπάρχουν εξαιρέσεις. Για παράδειγμα, όσον αφορά στον τομέα των Οικονομικών, οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί απορροφώνται σχεδόν αμέσως από την αγορά εργασίας. Οι διαρκείς νομοθετικές αλλαγές που αφορούν στο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα, καθιστούν τις γνώσεις τους απαραίτητες και φέρνουν το επάγγελμά τους στην κορυφή. Παράλληλα, ο κλάδος των Ορκωτών Ελεγκτών, παραμένει ένας από τους πιο δημοφιλείς και αυτό διότι εξασφαλίζει ακόμη και στην εποχή μας υψηλά εισοδήματα.
Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι δεν έχει σημασία μόνο η επιλογή του κλάδου. Είναι γεγονός πως, η Εκπαίδευση είναι το βασικό εφόδιο που χρειάζεται ένας νέος για να κάνει τα πρώτα του βήματα και οι στείρες ακαδημαϊκές γνώσεις που προσφέρουν τα απαρχαιωμένα προγράμματα σπουδών των δημόσιων πανεπιστημίων πολλές φορές δεν αρκούν. Η διαρκής επιμόρφωση, η ενημέρωση για τις νέες τάσεις και η προσαρμογή στα νέα δεδομένα είναι απαραίτητα στοιχεία για να ανελιχθεί κάποιος επαγγελματικά. Για παράδειγμα, το προπτυχιακό και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του BCA College στη Λογιστική και Χρηματοοικονομική, που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Plymouth University, θεωρούνται ένα από τα πιο ενημερωμένα. Και αυτό διότι, προετοιμάζει απόλυτα τους σπουδαστές, προσφέροντας εξειδικευμένες θεωρητικές αλλά και πρακτικές γνώσεις που καλύπτουν τις ανάγκες του διαρκώς μεταλλασσόμενου οικονομικού περιβάλλοντος.
Εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι, τα μαθήματα πραγματοποιούνται στα αγγλικά, προκειμένου οι σπουδαστές να είναι έτοιμοι να εργαστούν και στο εξωτερικό, ενώ το πρόγραμμα σπουδών είναι σχεδιασμένο βάσει των αναγκών της ελληνικής αλλά και της διεθνούς αγοράς, όπως αυτές περιγράφονται από διεθνείς επαγγελματικές ενώσεις, όπως το ACCA (Ένωση Ορκωτών Λογιστών Αγγλίας) και το CFA Institute (Ορκωτών Χρηματοοικονομικών Αναλυτών).
Συνεπώς, εκείνος που θα κάνει τις σωστές επιλογές, σύμφωνα με τις ανάγκες και τον παλμό της αγοράς εργασίας, έχει περισσότερες πιθανότητες να αποκατασταθεί επαγγελματικά και να πραγματοποιήσει τα όνειρά του. Σε αυτό φυσικά θα βοηθήσουν και διασυνδέσεις ενός πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας, όπως για παράδειγμα οι Ημέρες Δικτύωσης και οι Ημέρες Καριέρας που είναι μόνο μερικές από τις ευκαιρίες που προσφέρουν κάποια εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως το BCA College.