ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

KPMG: Συμπόσιο για τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού με στόχο την ανάπτυξη

KPMG: Συμπόσιο για τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού με στόχο την ανάπτυξη

Η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού (Human Resource - HR ) σε μια επιχείρηση, οι προκλήσεις, η δημιουργία συνεκτικής ομάδας ικανής όχι μόνο να προσαρμοστεί στα νέα οικονομικά δεδομένα αλλά να οδηγήσει στην ανάπτυξη και σε καινοτόμες δραστηριότητες, βρέθηκαν στο επίκεντρο του επετειακού 20ου Συμποσίου Ανθρώπινου Δυναμικού της KPMG που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου στο Συνεδριακό Κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Κατά τη διάρκεια του Συμποσίου οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην είσοδο των millennials στην αγορά εργασίας, στην αξιοποίηση της εμπειρίας των μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων, στην ανάπτυξη ευέλικτων μορφών εργασίας, νέων τρόπων αμοιβών και παροχών, στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, στα κίνητρα για την παραμονή των εργαζομένων που έχουν ταλέντο σε μια επιχείρηση καθώς και στη διαμόρφωση συστημάτων για την αξιοποίηση και βελτιστοποίηση των ικανοτήτων τους.

new2

O κ.Βαγγέλης Αποστολάκης

Ο κ. Βαγγέλης Αποστολάκης, Αντιπρόεδρος και Επικεφαλής του Συμβουλευτικού Κλάδου της KPMG, μιλώντας στο CNN Greece αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όλοι όσοι ασχολούνται με τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. «Στην Ελλάδα, η κατάσταση είναι λίγο ιδιαίτερη, λόγω της οικονομικής κρίσης. Οι εταιρείες βρίσκονται σε προβληματισμό γιατί η ρευστότητα είναι πολύ μικρή και το κόστος της εργασίας εξακολουθεί να παραμένει υψηλό και ασταθές», είπε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε ότι εκτός από αυτό το δυσμενές περιβάλλον οι εταιρείες εστιάζουν στο να παρακινήσουν το εργατικό δυναμικό, να κρατήσουν τα στελέχη (ιδιαίτερα τα νέα), να αντιμετωπίσουν το brain drain και να κάνουν τους εργαζομένους να πιστέψουν σε ένα σκοπό για τον οποίο αξίζει να εργαστούν.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάσθηκαν τα αποτελέσματα έρευνας της KPMG για το φαινόμενο “Brain Drain”, δηλαδή τη φυγή επιστημόνων και εργαζομένων που έχουν υψηλά προσόντα στο εξωτερικό συρρικνώνοντας το εργατικό δυναμικό της χώρας.

Στην έρευνα συμμετείχαν 285 εργαζόμενοι στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα το 50% των εργαζομένων έχει ηλικία μικρότερη από τα 35 χρόνια. Το 85% από αυτούς εργάζεται στην Ευρώπη, το 10% στη Μέση Ανατολή και το 5% στις Η.Π.Α. Ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν τους εργαζόμενους στο να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό; Κατά βαθμό σημαντικότητας απάντησαν : «δεν είχα εναλλακτική ζωής», «οι διοικήσεις των επιχειρήσεων στην Ελλάδα έχασαν το όραμα τους και δεν μπορούν να διαχειριστούν την πίεση», «ήθελα ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής», «στην Ελλάδα οι ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης είναι περιορισμένες», «ήθελα να εργάζομαι σε μια επιχείρηση που να επενδύσει στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη των εργαζομένων», «ήθελα τα εισοδήματα μου να είναι σε ισορροπία και σταθερότητα σε σχέση με το κόστος ζωής».

JAVIER BAHER 2
ANNA DIAMNTOPOULOU

Ο κ. Javier Bajer. Πηγή: KPMG

Κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου ήταν ο Javier Bajer, Cultural Architect και CEO του “The Talent Foundation”. Ο κ. Bajer εστίασε όχι μόνο στις συνθήκες εργασίας και στις παροχές αλλά πρότεινε στις επιχειρήσεις να μεταλαμπαδεύσουν στους εργαζομένους την έννοια του στόχου, που θα τους οδηγήσει από τη φάση του «παίρνω» στη φάση του «δίνω, γιατί πιστεύω σε αυτό που κάνω». Aναφέρθηκε επίσης και στα στοιχεία ερευνών που αποτυπώνουν ότι μόλις το 9% των εργαζομένων θέλει να πάει στη δουλειά του το πρωί γεγονός που σημαίνει πρακτικά, όπως τόνισε, ότι έχουν αποτύχει οι παραδοσιακές μέθοδοι διαχείρισης του HR. «Πρέπει οι επιχειρήσεις να εγκαταλείψουν την πρακτική με το «καρότο και το μαστίγιο» εάν θέλουν να κερδίζουν τη δέσμευση των εργαζομένων τους», είπε χαρακτηριστικά.
Η κ. Άννα Διαμαντοπούλου. Πηγή: KPMG

Η κ. Άννα Διαμαντοπούλου, πρόεδρος, του Δικτύου για τη μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ενός ελληνικού think tank με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, έδωσε μια άλλη διάσταση στη φυγή των εργαζομένων στο εξωτερικό: «Δεν πρέπει να φοβόμαστε το φαινόμενο της μετακίνησης στο εξωτερικό, αφού οι περισσότεροι εργαζόμενοι όταν επιστρέψουν στην Ελλάδα θα φέρουν μαζί τους και μια νέα κουλτούρα και νοοτροπία, η οποία θα είναι πολύ χρήσιμη για τη χώρα μας σε αυτή τη φάση». Μίλησε όμως και για την εργασία στην Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε κατά το γ’ τρίμηνο του 2016 ήταν καταγεγραμμένοι 4εκατ. εργαζόμενοι, 1 εκατ. άνεργοι και 2.7 εκατ. συνταξιούχοι. Η κ. Διαμαντοπούλου σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε είπε ότι το 42% των νοικοκυριών σκέφτεται τη μετανάστευση ως λύση επαγγελματικής αποκατάστασης, ποσοστό που αυξάνεται δραματικά στις ηλικίες 18-35 ετών.

1st Panel copy

Η Caroline Mac Sweeney, Director – People Development & Engagement, της Crown Europe, αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η διαμόρφωση της ενιαίας κουλτούρας στους οργανισμούς και εστίασε στην εκπαίδευση των εργαζομένων.

Ο Anthonie Wurth, πρώην αθλητής Ολυμπιακών Αγώνων στις πολεμικές τέχνες και ιδρυτής της εταιρείας Mindmarker τόνισε την ανάγκη να υπάρχει συνεχής και συστηματική εκπαίδευση των εργαζομένων. Χρησιμοποιώντας παραδείγματα από το χώρο του αθλητισμού είπε πώς συχνά οι επιχειρήσεις «προπονούν» ανεπαρκώς τους εργαζόμενους, ζητούν όμως «ολυμπιακές» επιδόσεις.

Κατά τη διάρκεια του συμποσίου πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις σε δύο θεματικά πάνελ.
Πηγή: KPMG

Το πρώτο αφορούσε τις αλλαγές που επιτελούνται στο εργασιακό περιβάλλον, με αποτέλεσμα το τμήμα HR να παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. Συντονίστρια ήταν η κ. Μάρθα Μυλωνά, Strategic Advisor – απερχόμενη Πρόεδρος του ΣΔΑΔΕ και συμμετείχαν οι Γεώργιος Δρόσος, (Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού της Pharmathen Group), Έλενα Παπαδοπούλου (Γενική Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού του ΟΤΕ), Αλίνα Παπαγεωργίου (Chief HR Officer της Intralot) και Δημήτρης Τσουροπλής (Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού Ομίλου, LibraGroup),

Το δεύτερο πάνελ αφορούσε το HR Transformation μέσα στις επιχειρήσεις. Συντονίστρια ήταν η Βερώνη Παπατζήμου (γενική διευθύντρια, Τμήμα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού, KPMG) και ομιλητές οι Σάντυ Ζουπάνου, (Commercial HR Business Lead Greece της Mondelēz International), Έλενα Ορφανίδου (διευθύντρια Group Digital Banking της Τράπεζα Πειραιώς) και η Βανέσσα Χορμόβα (Επικεφαλής Προγραμματισμού Ανθρώπινου Δυναμικού & Στελέχωσης, Ανθρώπινο Δυναμικό και Οργανωσιακή Μάθηση Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς).

Κατά τη διάρκεια του Συμποσίου, απονεμήθηκαν για 16η συνεχή χρονιά τα Βραβεία Ανθρώπινου Δυναμικού της KPMG σε εταιρείες που ανέλαβαν σημαντικές και καινοτόμες πρωτοβουλίες στο χώρο του Ανθρώπινου Δυναμικού. Συγκεκριμένα, βραβεύτηκαν οι: HENKEL (Δημιουργία τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού), METROAEBE (Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού σε περιπτώσεις εξαγορών και συγχωνεύσεων) και ο όμιλος ΟΤΕ (Επιλογή & Διακράτηση Προσωπικού).

20170223 163145

Πηγή: CNN Greece

Kατά τη διάρκεια του συνεδρίου η KPMG πραγματοποίησε την ευχή παιδιού από το Make A Wish με τη συμμετοχή όλων των παρευρισκομένων.

Χορηγός επικοινωνίας, μεταξύ άλλων, ήταν και το CNN Greece.