ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αρνητικές απέναντι στους μαζικούς πλειστηριασμούς ακινήτων εμφανίζονται οι τράπεζες

Αρνητικές απέναντι στους μαζικούς πλειστηριασμούς ακινήτων εμφανίζονται οι τράπεζες
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αρνητικές απέναντι στους μαζικούς πλειστηριασμούς ακινήτων εμφανίζονται οι τράπεζες, θεωρώντας πως οι αλλαγές στο «νόμο Κατσέλη» δεν θα επηρεάσουν μόνον τους 20.000 «στρατηγικούς κακοπληρωτές», αλλά ο πέλεκυς θα πέσει επί δικαίων και αδίκων.

Οι τράπεζες θεωρούν πως αν ένα δάνειο παραμείνει υπό εξυπηρέτηση ακόμα και σε βάθος χρόνου, θα φέρει για την τράπεζα μεγαλύτερο κέρδος από το να πουληθεί σε funds στο 20% της αξίας του ή αν το ενέχυρο – ακίνητο με το οποίο είναι συνδεδεμένο βγει σε πλειστηριασμό.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, τα ξένα funds δεν ενδιαφέρονται για τα στεγαστικά δάνεια παρά μονάχα για εκείνα που αφορούν ακίνητα - φιλέτα ή ακίνητα σε περιοχές με αυξημένο τουριστικό ενδιαφέρον.

ΔΝΤ,ΕΕ,ΕΚΤ και ESM έχουν προειδοποιηθεί πως οι πλειστηριασμοί θα βγάλουν χιλιάδες ακίνητα μαζικά για πώληση, βυθίζοντας την κτηματαγορά και τις αξίες των τραπεζικών χαρτοφυλακίων. Για αυτόν τον λόγο οι τράπεζες προκρίνουν τις ρυθμίσεις δανείων και ήδη το 20% των δανείων, ήτοι δάνεια 40 δισ. ευρώ έχουν ρυθμιστεί.

Πιο συγκεκριμένα στο πακέτο των πιθανών επιλογών τους οι τράπεζες περιλαμβάνουν:

• Το σπάσιμο του δανείου σε δυο μέρη όπου το ένα θα είναι παγωμένο για συγκεκριμένο διάστημα μέχρι ο δανειολήπτης να επανακάμψει οικονομικά και το άλλο κομμάτι θα εξυπηρετείται κανονικά.
• Την ανταλλαγή ακινήτου που είναι σήμερα υποθηκευμένο για το κόκκινο δάνειο με άλλο ακίνητο μικρότερης αξίας.
• Την επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου με μεταφορά των βαρών και στους κληρονόμους του δανειολήπτη, οι οποίοι θα αποκτήσουν τον ρόλο του εγγυητή.
• Τη μεταφορά της πλήρους κυριότητας του ακινήτου στην τράπεζα και η ενοικίασή του στον δανειολήπτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ