Ποια είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος στην Ελλάδα της κρίσης;
Είναι γεγονός, πως τα ποσοστά της ανεργίας αυξάνονται διαρκώς με τη χώρα μας να είναι «Πρωταθλήτρια Ευρώπης» στην ανεργία των νέων σύμφωνα με έρευνα της Eurostat. Η αβεβαιότητα κυριαρχεί, ενώ οι επαγγελματικές τους επιλογές περιορίζονται σημαντικά...
Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει και μία ακόμη πρόσφατη μελέτη. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό της ανεργίας το πρώτο τρίμηνο του 2016 έφτασε το 24,9%. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει εξάλλου η κατανομή της ανεργίας, λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο εκπαίδευσης. Πιο συγκεκριμένα, το υψηλότερο ποσοστό παρατηρείται σε όσους έχουν ολοκληρώσει μόνον μερικές τάξεις Δημοτικού (46,2%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώνονται σε εκείνους που κατέχουν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (11,3%) και στους πτυχιούχους της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (18,4%).
Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι η εκπαίδευση ενός νέου διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εύρεση εργασίας και συνεπώς πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην επιλογή των σπουδών. Κάθε μελλοντικός φοιτητής θα πρέπει να σκεφτεί πολύ σοβαρά τις προοπτικές που έχει μετά το Λύκειο, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και τους τομείς που θα του προσφέρουν επαγγελματική αποκατάσταση στην Ελλάδα της κρίσης. Ποια είναι, όμως, όσα αποκαλούμε «επαγγέλματα του μέλλοντος»;
Σύμφωνα με την έρευνα του Θεόδωρου Κατσανέβα και της επιστημονικής ομάδας του Πανεπιστημίου Πειραιώς, υπάρχουν κάποια επαγγέλματα που θα έχουν θετικές προοπτικές στην αγορά εργασίας τα επόμενα χρόνια, τα οποία θα προσφέρουν καλύτερες συνθήκες εργασίας, υψηλότερες απολαβές και προοπτικές ταχύτερης ανέλιξης. Πιο συγκεκριμένα, τα επαγγέλματα υγείας βρίσκονται ανάμεσα στα πρώτα στη λίστα, καθώς συνεχίζουν να απορροφούν αρκετό κόσμο. Ιδιαίτερα, οι νοσηλευτές και οι φυσιοθεραπευτές έχουν αυξημένες πιθανότητες να βρουν μία θέση εργασίας στον τομέα τους αμέσως μετά τις σπουδές τους ενώ το ίδιο προβλέπεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της αύξησης του προσδόκιμου ζωής. Το ίδιο ισχύει και για τη Διαιτολογία, καθώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας, δεν επιτρέπουν σε αρκετούς να ασχοληθούν με τη διατροφή και την υγεία τους, ωθώντας τους να ζητήσουν τις συμβουλές και τη βοήθεια των ειδικών.
Η Ναυτιλία επίσης, εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους βασικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας που προσφέρει πρόσφορο έδαφος για επαγγελματική αποκατάσταση. Οι ελληνικές ναυτιλιακές επιχειρήσεις έχουν καταφέρει να διατηρηθούν παγκοσμίως και ακόμη και στις δύσκολες μέρες καταφέρνουν να δίνουν ευκαιρίες στους νέους που επιθυμούν να εργαστούν σε αυτές.
Η Πληροφορική είναι ένας ακόμη τομέας που κατάφερε να μείνει σχεδόν ανεπηρέαστος από την κρίση. Η ζήτηση για ανθρώπους που ασχολούνται με την τεχνολογία αυξάνεται διαρκώς, ενώ ένας ιδιαίτερα ελπιδοφόρος κλάδος στον συγκεκριμένο τομέα είναι η Ηλεκτρονική Εγκληματολογία.
Επιπλέον, τα τουριστικά επαγγέλματα και κυρίως η Διοίκηση Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων αποτελούν μία ακόμη καλή επιλογή, καθώς ο τουρισμός συνεχίζει να θεωρείται ένας από τους βασικούς εργοδότες της χώρας μας, που δημιουργεί τις περισσότερες θέσεις εργασίας για τους νέους.
Οι Θεωρητικές Επιστήμες σημειώνουν αρνητικές προοπτικές δεν ισχύει όμως το ίδιο και για το Coaching και τη Θετική Ψυχολογία, έναν διαρκώς αναπτυσσόμενο κλάδο που δίνει στους απόφοιτους την ευκαιρία να εργαστούν ως σύμβουλοι μεγάλων επιχειρήσεων και οργανισμών.
Τέλος, μπορεί τα κατασκευαστικά επαγγέλματα παρουσιάζουν σοβαρό πρόβλημα απορρόφησης, αλλά η κατάσταση για τους μηχανολόγους μηχανικούς παραμένει σχετικά ικανοποιητική.
Συνεπώς, ένας νέος που θα κάνει τις σωστές επιλογές σύμφωνα με τις ανάγκες και τον παλμό της αγοράς εργασίας, έχει περισσότερες πιθανότητες να αποκατασταθεί επαγγελματικά και να πραγματοποιήσει τα όνειρά του. Με την επιλογή ενός καλού προπτυχιακού ή μεταπτυχιακού προγράμματος, όπως για παράδειγμα αυτά που προσφέρει το Μητροπολιτικό Κολλέγιο, θα αποκτήσει όλα τα εφόδια που χρειάζεται για να καταφέρει να διακριθεί στο σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον.