ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συνάντηση Τσίπρα - SOCAR στο Μαξίμου για τον ΔΕΣΦΑ

Συνάντηση Τσίπρα - SOCAR στο Μαξίμου για τον ΔΕΣΦΑ

Συνάντηση με τον επικεφαλής της αζέρικης SOCAR Ρόβναγκ Αμπντουλάγεφ για την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ θα έχει σήμερα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αν και τις τελευταίες ημέρες καλλιεργείται η εντύπωση ότι υπάρχει έδαφος να βρεθεί η χρυσή τομή, εντούτοις άλλες πηγές υποστηρίζουν με νόημα ότι «ή δεν θα βρεθεί λύση ή ένα από τα δύο μέρη θα δυσαρεστηθεί».

Από την πλευρά τους οι Αζέροι, οι οποίοι εκφράζουν έντονα παράπονα για την έως τώρα στάση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη, λέγεται ότι προσέρχονται με σκληρή γραμμή στη σημερινή συνάντηση. Απαιτούν είτε να αλλάξει η περίφημη ρύθμιση του τελευταίου, που μείωσε κατά 544 εκατ. ευρώ τα ανακτήσιμα από το παρελθόν έσοδα του ΔΕΣΦΑ, είτε να μειωθεί το αρχικό τίμημα των 400 εκατ. ευρώ.

Στον αντίποδα η Αθήνα υποδέχεται τον Αμπντουλάγιεφ με μια διάταξη που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή μαζί με το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα, και που κατά την ελληνική πλευρά ανοίγει τον δρόμο για έναν συμβιβασμό στο αδιέξοδο του ΔΕΣΦΑ.

Το μπλακάουτ δημιουργήθηκε τον περασμένο Ιούλιο μετά την τροπολογία Σκουρλέτη να ψαλιδίσει από τα 829 εκατ. στα 285 εκατ. ευρώ τα ανακτήσιμα από το παρελθόν για την εταιρεία έσοδα, περιορίζοντας έτσι την περιουσιακή της βάση και μειώνοντας την αξία της.

Αν και η αρχική διάταξη μιλούσε για κατανομή του ποσού αυτού σε διάστημα 40 ετών, η αλλαγή που ψηφίζεται σήμερα δίνει το δικαίωμα στη ΡΑΕ να το κατανείμει η ίδια χωρίς χρονικούς περιορισμούς μετά το 2017. Αυτό σημαίνει ότι αν η περίοδος συντμηθεί, π.χ., από τα 40 στα 30 χρόνια, τότε ο αυριανός μέτοχος του ΔΕΣΦΑ θα εισπράξει περισσότερα έσοδα σε συντομότερο διάστημα.

Υπό αυτήν την έννοια, τα τέλη δικτύου θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 30%-35% (αντί για 23,8% που έχει εισηγηθεί ο ΔΕΣΦΑ), αρκετά μακριά πάντως από το 68% που προέβλεπε σύμφωνα με τον Π. Σκουρλέτη το σύστημα που ο ίδιος κατήργησε και το οποίο θα μεταφραζόταν σε τελικές αυξήσεις της τάξης του 4% για τη βιομηχανία. Από την πλευρά της η SOCAR έχει διαψεύσει ότι είχε ποτέ θέσει θέμα αύξησης 68% στα τέλη δικτύου.

Άγνωστο είναι αν η διάταξη που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή πείσει τους Αζέρους που έχουν απειλήσει με αποχώρηση.