ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χρονιά εξελίξεων το 2025 για τα data centers που θα δημιουργηθούν στην Ελλάδα

Δημιουργικό για το Data Centers Σπάτα

ΑΔΜΗΕ

Τα κέντρα δεδομένων (data centers) αποτέλεσαν ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης μέσα στο 2024 καθώς οι ανακοινώσεις και οι εξελίξεις ήταν ουκ ολίγες. Το 2025 αναμένεται να συνεχίσει μεν στους ίδιους ρυθμούς με τη μόνη διαφορά ότι τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε θα δούμε να ξεκαθαρίζει το τοπίο αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι με επενδύσεις που έχουν ανακοινωθεί εδώ και αρκετά χρόνια αλλά η υλοποίηση τους δεν έχει καν ξεκινήσει!

Ενδεχομένως, το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφορικά με ανακοινωμένες επενδύσεις που δεν έχουν προχωρήσει να είναι η περίπτωση της Google. Ο αμερικανικός κολοσσός είχε ανακοινώσει το φθινόπωρο του 2022 ότι θα επενδύσει στη δημιουργία data centers στην Ελλάδα αλλά από τότε δεν έχει υπάρξει κάποια σημαντική εξέλιξη. Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι άνθρωποι της Google δεν είχαν διευκρινίσει αν θα κατασκευάσουν οι ίδιοι κέντρα δεδομένων ή θα χρησιμοποιήσεις υποδομές τρίτων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά έχει προτιμηθεί ο δεύτερος δρόμος και οι υποδομές της Google θα φιλοξενηθούν στα data centers που σκοπεύουν να δημιουργήσει στην Αττική η Gemini, μία κοινοπραξία του ΑΔΜΗΕ και της Serverfarm, εταιρεία διαχείρισης κέντρων δεδομένων με ηγετική θέση στην παγκόσμια αγορά. Το γεγονός ότι η επωνυμία της κοινοπραξίας είναι η ίδια με εκείνη της ΑΙ πλατφόρμας της Google ενδεχομένως να μην είναι τυχαία.

Η Gemini σκοπεύει να κατασκευάσει data centers συνολικής ισχύος έως 130 MW και είναι η μεγαλύτερη επένδυση που έχει ανακοινωθεί επισήμως. Το γεγονός ότι και αυτή η επένδυση προορίζεται για την Αττική έχει αρχίσει να δημιουργεί αρκετά ερωτηματικά αναφορικά με το κατά πόσον υπάρχουν οι υποδομές όσον αφορά στον τομέα της παροχής ενέργειας προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις που δημιουργούνται. Και αυτό είναι ένα ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν οι σχετικές μελέτες του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ που βρίσκονται σε εξέλιξη σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με σκοπό να διερευνηθεί η ανάγκη για υποχρεωτική χωροθέτηση των data centers που δημιουργούνται.

Οι επενδύσεις που προχωράνε

Βέβαια, υπάρχουν και επενδύσεις που προχωράνε όπως αυτές της Digital Realty, η οποία κατασκευάζει το τέταρτο data center της στο Κορωπί (Athens-4), ενώ έχει ξεκινήσει σχετικά πρόσφατα τη λειτουργία του το Athens-3 και μέσα στο 2025 πρόκειται να γίνουν τα εγκαίνια και του πρώτου κέντρου δεδομένων του αμερικανικού κολοσσού στο Ηράκλειο Κρήτης (HER1).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν στο Athens-3 θα φιλοξενηθεί το local zone που έχει ανακοινώσει η Amazon Web Services (AWS) αλλά ακόμη δεν έχει ενεργοποιηθεί. Κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στο πρώτο μισό του 2025.

Από εκεί και πέρα, ιδιαίτερα ενεργή είναι η Lancom, η οποία προχωρά με την επέκταση του Balkan Gate στη Θεσσαλονίκη, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή του data center της στο Ηράκλειο, καθώς η Κρήτη εξελίσσεται σε σταδιακά σε μία από τις βασικές περιοχές της χώρας όσον αφορά στην υλοποίηση τέτοιου είδους υποδομών.

Οι νέοι «παίκτες»

Το 2024 ήταν μία χρονιά όπου έκαναν την εμφάνιση τους αρκετοί νέοι «παίκτες». Όπως είναι η γαλλική Data4, η οποία ξεκίνησε την κατασκευή του πρώτου data center της στα Σπάτα, το οποίο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα χρησιμοποιηθεί για το data center region που ετοιμάζεται η Microsoft. Σημειώνεται ότι η Microsoft έχει ανακοινώσει ότι θα δημιουργήσει τρία data centers και έχει ήδη ξεκινήσει την κατασκευή ενός εξ αυτών. Το δεύτερο θα είναι στην Data4, όσον αφορά για το τρίτο μένει να δούμε ποια λύση θα επιλεγεί αν και ο αμερικανικός κολοσσός έχει αγοράσει το οικόπεδο για την κατασκευή του.

Νέος «παίκτης» είναι και η Apto, η οποία υλοποιεί data centers που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τους αποκαλούμενους hyperscalers, ήτοι εταιρείες με μεγάλες cloud υποδομές όπως είναι η Microsoft, η AWS, η Google και η Oracle. Ποιος από αυτούς θα χρησιμοποιήσει τις υποδομές της Apto δεν έχει διευκρινιστεί.

Η Apto θα δημιουργήσει τη δική της υποδομή και αυτή στην ανατολική Αττική όπως θα κάνει και η ΔΕΗ, η οποία επίσης εισέρχεται στη συγκεκριμένη αγορά με έναν data center ισχύος 25 MW στα Σπάτα σε συνεργασία με την DAMAC από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η περίπτωση της δυτικής Μακεδονίας

Για τη ΔΕΗ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ετοιμάζει μία τεράστια επένδυση στην περιοχή της δυτικής Μακεδονίας, η οποία αρχίζει να συγκεντρώνει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από πλευράς ψηφιακών υποδομών. Το γεγονός ότι στη δυτική Μακεδονία δημιουργούνται μεγάλες μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι ένα σημαντικό στοιχείο. Και έχει ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι στη δυτική Μακεδονία πρόκειται να δημιουργήσει το δικό της data center και η Eunice, δείγμα ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει τις δυνατότητες να πρωταγωνιστήσει στη συγκεκριμένη αγορά.

Αυτό, πάντως, που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι με βάση τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις η συνολική ισχύ των data centers που έχει ανακοινωθεί θα φθάσει μέσα στην επόμενη δεκαετία πάνω από τα 300 MW. Με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή, τα υπάρχοντα data centers κινούνται σε επίπεδα κάτω από τα 30 MW, καταλαβαίνει κανείς ότι πρόκειται για ένα τεράστιο «άλμα». Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται αν τελικώς θα προχωρήσουν όλες αυτές οι επενδύσεις. Κάτι που είναι πολύ πιθανό να ξεκαθαρίσει εντός του 2025.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης