ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Καυτό» φθινόπωρο με πολλές αλλαγές στις ελληνικές τηλεπικοινωνίες

«Καυτό» φθινόπωρο με πολλές αλλαγές στις ελληνικές τηλεπικοινωνίες

Με τη Nova να βρίσκεται πολύ κοντά σε μία ακόμη αλλαγή βασικού μετόχου, τον όμιλο ΟΤΕ να έχει νέο επικεφαλής αλλά και καινούριους «παίκτες», όπως η ΔΕΗ, να ετοιμάζονται να ξεκινήσουν τη δραστηριοποίηση τους, το φετινό φθινόπωρο μοιάζει αρκετά «καυτό» όσον αφορά τον τηλεπικοινωνιακό κλάδο.

Το 2024 έχει αποδειχθεί μέχρι τώρα μία χρονιά με σημαντικές εξελίξεις σε διάφορους τομείς των τηλεπικοινωνιών με τη συμφωνία Cosmote – Nova για την «ανταλλαγή» αθλητικού περιεχομένου να ξεχωρίζει αλλά όλα δείχνουν ότι οι επόμενοι μήνες θα αποδειχθούν εξίσου ενδιαφέροντες. Ιδίως σε περίπτωση που ολοκληρωθεί με επιτυχία η διαδικασία πώλησης της Nova. Ή για να είμαστε πιο ακριβείς η διαδικασία για την πώληση της United Group καθώς οι μέτοχοι της τελευταίας και ειδικά το επενδυτικό fund BC Partners θα ήθελε να πουλήσει στο σύνολο του τον συγκεκριμένο τηλεπικοινωνιακό όμιλο με έντονη παρουσία σε σχεδόν όλες τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αν και υπάρχει και το σενάριο πώλησης σε κομμάτια του ομίλου, εφόσον δεν υπάρξει κάποια συνολική προσφορά που να ικανοποιεί τους πωλητές.

Το τίμημα, για το σύνολο της United Group, φέρεται να ξεπερνά τα 8 δισ. ευρώ και στη λίστα των ενδιαφερομένων περιλαμβάνονται επενδυτικά funds όπως η Apax Partners, η Warburg Pincus, η CVC Ventures και δύο αραβικοί τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι, η STC (Saudi Telecom Company) και η Εtisalat (E&). Ενδιαφέρον φέρεται να υπήρξε και από τη ΔΕΗ αλλά σε αυτή τη φάση, ο ελληνικός όμιλος φέρεται να μην συμπεριλαμβάνεται στη τελική λίστα. Χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναδούμε να εμφανίζεται σε επόμενη φάση. Άλλωστε, η ΔΕΗ δείχνει αποφασισμένη να εμπλακεί δυναμικά στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά, αναπτύσσοντας το δικό της δίκτυο οπτικών ινών και να ετοιμάζεται να ξεκινήσει και τη λιανική διάθεση FTTH συνδέσεων.

Από εκεί και πέρα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι περιπτώσεις των τηλεπικοινωνιακών ομίλων από τη Μέση Ανατολή. Η STC και η Etisalat είναι από τους πιο ενεργούς ομίλους του κλάδου που αναζητούν ευκαιρίες επέκτασης στην Ευρώπη με τη δεύτερη, μάλιστα, να έχει κάνει κινήσεις στα Βαλκάνια, ενώ επιπλέον είναι και εκ των μεγαλύτερων μετόχων του ομίλου Vodafone! Οπότε, φαίνεται λογικό να εξετάζουν το ενδεχόμενο να αποκτήσουν τη United Group αποκτώντας σημαντική παρουσία σε μία περιοχή που βρίσκεται μεταξύ Μέσης Ανατολής και δυτικής Ευρώπης.

Ακόμη πάντως και αν η διαδικασία πώλησης της United Group ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο, πολύ δύσκολα θα δούμε να επηρεάζεται η δραστηριότητα της Nova μέσα στο 2024. Άλλωστε, η διαδικασία έγκρισης θα είναι αρκετά χρονοβόρα ιδίως αν πουληθεί το σύνολο του ομίλου, όπερ σημαίνει έγκριση από έναν σημαντικό αριθμό ρυθμιστικών αρχών.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι μέσα στη φετινή χρονιά δεν θα δούμε και άλλες εξελίξεις στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο. Η είσοδος της ΔΕΗ στην αγορά των ευρυζωνικών συνδέσεων μέσω οπτικών ινών (FTTH) αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ στους νέους «παίκτες» θα πρέπει να περιλάβουμε και τη Volton που είναι σε φάση δοκιμών για την είσοδο της στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας, ενώ είναι πιθανό να εισέλθει και σε εκείνη της σταθερής. Παράλληλα, η Inalan επεκτείνει διαρκώς το δικό της FTTH δίκτυο επιδιώκοντας να αυξήσει περαιτέρω την παρουσία της στην αγορά.

Το FTTH είναι ψηλά στην ατζέντα της νέας διοίκησης του ομίλου ΟΤΕ με τον Κώστα Νεμπή να έχει κερδίσει τις εντυπώσεις μεταξύ των επενδυτών αν κρίνει κανείς από την ανοδική πορεία της τιμής της μετοχής.

Όσον αφορά στη Vodafone, ψηλά στη δική της ατζέντα είναι το ενδεχόμενο να αξιοποιήσει τη συμφωνία Cosmote – Nova για τα αθλητικά κανάλια και να διευρύνει και εκείνο το πακέτο που προσφέρει στον τομέα της συνδρομητικής τηλεόρασης. Ενισχύοντας σημαντικά τον ανταγωνισμό στο συγκεκριμένο τομέα.