ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τι σχεδιάζει ο Κώστας Νεμπής για την επόμενη μέρα του ομίλου ΟΤΕ

Τι σχεδιάζει ο Κώστας Νεμπής για την επόμενη μέρα του ομίλου ΟΤΕ

Επιτάχυνση σε πολλαπλά επίπεδα, τόσον όσον αφορά στην εμπορική αξιοποίηση των επενδύσεων σε υποδομές και την περαιτέρω ψηφιοποίηση της Ελλάδας όσο και αναφορικά με τις κινήσεις σε τομείς όπως είναι η συνδρομητική τηλεόραση, περιλαμβάνει το πλάνο του Κώστα Νεμπή για την επόμενη μέρα του ομίλου ΟΤΕ.

Έχοντας αναλάβει από την 1η Ιουλίου τα ηνία του ομίλου ΟΤΕ ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, ο κ. Νεμπής έκανε λόγο για το «επόμενο κεφάλαιο» στην ιστορία του οργανισμού κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης με τους οικονομικούς αναλυτές με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα για το β’ τρίμηνο του 2024. Επρόκειτο, ουσιαστικά, για την πρώτη εμφάνιση του κ. Νεμπή ως επικεφαλής του ομίλου, αν και, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, κατά την εισαγωγική τοποθέτηση του, γνωρίζει πολύ καλά τον ΟΤΕ δεδομένης της προϋπηρεσίας σε υψηλόβαθμες διοικητικές θέσεις.

Ο κ. Νεμπής εμφανίστηκε αρκετά αισιόδοξος για τις προοπτικές του ομίλου και επεσήμανε ότι στόχος του είναι η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και να εξελιχθεί ο ΟΤΕ σε ένας από τους κορυφαίους παρόχους ψηφιακών υπηρεσιών στην Ευρώπη. Κλειδί για την επίτευξη αυτό του στόχου θα είναι η επιτάχυνση όσον αφορά στην εμπορική αξιοποίηση των υψηλών επενδύσεων που έχει πραγματοποιήσει σε υποδομές σε τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και όχι μόνο. Επενδύσεις που θα συνεχιστούν με τον κ. Νεμπή να επισημαίνει ότι την επόμενη τριετία θα επενδύονται περί τα 600 εκατ. ευρώ ετησίως για την περαιτέρω ενίσχυση των ευρυζωνικών υποδομών και των δικτύων κινητής της Cosmote. «Είμαστε σε μία περίοδο μεγάλων επενδύσεων» ήταν η χαρακτηριστική ατάκα του νέου επικεφαλής του ομίλου ΟΤΕ.

Ένα από τα βασικά στοιχήματα, πάντως, δείχνει να είναι η αύξηση των εσόδων από αυτές τις επενδύσεις. Στις σταθερές ευρυζωνικές υποδομές, στο τέλος Ιουνίου, η κάλυψη με δίκτυο οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (fiber to the home – FTTH) από την πλευρά της Cosmote έχει φθάσει στα 1,4 εκατ. νοικοκυριά με τον στόχο των 1,8 εκατ. μέχρι το τέλος του 2024 να δείχνει εφικτός. Από την άλλη πλευρά, οι συνδέσεις FTTH έφθασαν στο τέλος Ιουνίου στις 324 χιλιάδες (σ.σ. 38 χιλιάδες περισσότεροι σε σχέση με το τέλος του α’ τριμήνου) αλλά είναι προφανές ότι ο στόχος είναι να αυξηθεί περαιτέρω το ποσοστό των πελατών που χρησιμοποιούν τέτοιου είδους συνδέσεις και ανέρχεται αυτή τη στιγμή στο 24%. Προς αυτή την κατεύθυνση, αναμένεται να βοηθήσει το επερχόμενο Gigabit voucher, το οποίο θα είναι διαθέσιμο μέσα στους επόμενους μήνες και αφορά την επιδότηση με 200 ευρώ (σε βάθος διετίας) τη χρήση συνδέσεων στα 300 Mbps και άνω.

Αντίστοιχα, προς την ίδια κατεύθυνση θα βοηθήσει και η νέα συμφωνία χονδρικής διάθεσης που ενέκρινε πρόσφατα η ΕΕ που περιλαμβάνει εκπτώσεις με βάση τον όγκο των συνδέσεων. Μία κίνηση που θα έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη αξιοποίηση των υφιστάμενων και μελλοντικών υποδομών, όπως ανέφερε ο κ. Νεμπής, ο οποίος πρόσθεσε ότι η σχετική συμφωνία με τη Vodafone είναι θέμα ημερών, ενώ και εκείνη με τη Nova αναμένεται να υπογραφεί εντός των επόμενων εβδομάδων.

Nebis

Ο Κώστας Νεμπής, πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ

OTE

Μία άλλη επένδυση που πρέπει να αξιοποιηθεί περαιτέρω είναι αυτή στο περιεχόμενο για τη συνδρομητική τηλεόραση. Ο αριθμός των συνδρομητών της Cosmote TV παρέμεινε σταθερός στο β’ τρίμηνο του 2024 στις 687 χιλιάδες αλλά, όπως επεσήμανε ο γενικός οικονομικός διευθυντής του ομίλου ΟΤΕ, Χαράλαμπος Μαζαράκης, αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά κατά το δεύτερο μισό της χρονιάς. Και ένας βασικός λόγος είναι η συμφωνία ανταλλαγής αθλητικού περιεχομένου με τη Nova που τίθεται σε ισχύ από τις 23 Αυγούστου με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για εξαιρετικά ελκυστικά πακέτα που θα είναι διαθέσιμα προς τους συνδρομητές.

Ένας τρίτος πυλώνας ανάπτυξης είναι αυτός της κινητής τηλεφωνίας με τον κ. Νεμπή να επισημαίνει ότι «θα συνεχίσουμε να ηγούμαστε της αγοράς όσον αφορά στην κάλυψη και στην ποιότητα της εξυπηρέτησης». Το β’ τρίμηνο του 2024 η Cosmote είδε τα έσοδα από υπηρεσίες να αυξάνονται κατά 3,7% και ο στόχος δείχνει να είναι να διατηρηθεί το θετικό πρόσημο.

Ένας τέταρτος πυλώνας ανάπτυξης είναι τα έργα πληροφορικής και επικοινωνιών (ICT) με τον όμιλο ΟΤΕ να έχει εξελιχθεί πλέον σε έναν από τους μεγαλύτερους system integrators της χώρας. Στο β’ τρίμηνο της χρονιάς, τα έσοδα από έργα ICT αυξήθηκαν κατά 33% και ο στόχος, σύμφωνα με τον κ. Νεμπή, είναι να συνεχιστεί ο διψήφιος ρυθμός ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια δεδομένου κιόλας ότι η Ελλάδα έχει μείνει πίσω όσον αφορά στην ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων.

Το πέμπτο στοίχημα για τον κ. Νεμπή είναι η συνέχιση της πορείας μετασχηματισμού του ομίλου ΟΤΕ, μέσω της περαιτέρω ενίσχυσης των υπηρεσιών, της υιοθέτησης αυτοματισμών και της ανανέωσης του προσωπικού. Ο κ. Νεμπής έκανε λόγο για περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών αλλά και αξιοποίηση τεχνολογιών όπως είναι το cloud με ταυτόχρονη «απόσυρση» παλαιότερων τεχνολογικών συστημάτων.