H Entersoft και πως διαμορφώνεται το τοπίο στην αγορά του επιχειρηματικού λογισμικού
Ανανεώθηκε:
Τις υψηλές προσδοκίες που υπάρχουν για την ελληνική αγορά επιχειρηματικού λογισμικού έρχεται να επιβεβαιώσει η επικείμενη απόκτηση του πλειοψηφικού ελέγχου της Entersoft από την Olympia Group του γνωστού επιχειρηματία Πάνου Γερμανού, με τη συνδρομή διεθνούς επενδυτή, ο οποίος δεν κατονομάζεται στις μέχρι τώρα επίσημες ανακοινώσεις. Και είναι μία κίνηση που αναμένεται να δημιουργήσει νέα δεδομένα σε μία αγορά η αξία της οποίας εκτιμάται ότι μπορεί να φθάνει αυτή τη στιγμή τα 500 εκατ. ευρώ και κινείται με υψηλά διψήφια ποσοστά ανάπτυξης.
Η τιμή απόκτησης του 53,73% του μετοχικού κεφαλαίου της Entersoft, το οποίο κατέχουν οι βασικοί μέτοχοι που είναι και η διοικητική ομάδα της εταιρείας, είναι στα 8 ευρώ ανά μετοχή. Τιμή στην οποία «κλείδωσε», όπως ήταν αναμενόμενο, χθες η μετοχή της εισηγμένης και είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με τα 3,610 ευρώ που ήταν το χαμηλότερο σημείο που έπεσε μέσα στους τελευταίους 12 μήνες. Με βάση τα 8 ευρώ ανά μετοχή η αποτίμηση διαμορφώνεται στα 240 εκατ. ευρώ, περίπου 19 φορές τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) για το 2023 που διαμορφώθηκαν στα 12,7 εκατ. ευρώ.
Η κίνηση αυτή από την πλευρά του ομίλου Olympia και του έτερου επενδυτή, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες είναι το fund Imker Capital Partners, θα έχει συνέχεια με την υποβολή δημόσιας πρότασης για την απόκτηση του υπόλοιπου των μετοχών της Entersoft. Ο πρώτος στόχος δείχνει να είναι η απόκτηση του 67% της Entersoft, κάτι που δεν δείχνει ως ιδιαίτερα δύσκολος στόχος δεδομένου ότι οι αγοραστές ελέγχουν ήδη ένα ποσοστό που είναι λίγο πιο κάτω από 5% που απέκτησαν μέσω του χρηματιστηρίου. Το ερώτημα είναι κατά πόσον θα μπορέσουν μέσα στους επόμενους μήνες να αποκτήσουν το 100% της εισηγμένης και να προχωρήσουν στη διαγραφή της από το χρηματιστηριακό ταμπλό.
Το έτερο ερώτημα είναι αν σε δεύτερο στάδιο θα έχουμε και νέα κίνηση. Και αυτό γιατί ο όμιλος Olympia και η Imker Capital είναι δύο εκ των βασικών μετόχων της SoftOne. Η τελευταία μαζί με την Entersoft και την Epsilon Net είναι οι τρεις μεγαλύτεροι «παίκτες» της εγχώριας αγοράς επιχειρηματικού λογισμικού, και τα τελευταία χρόνια έχουν προχωρήσει σε ένα τεράστιο κύμα εξαγορών μικρότερων επιχειρήσεων, εντός αλλά και εκτός Ελλάδος, με αποτέλεσμα να μην είναι λίγοι εκείνοι που περιμένουν οι τρεις να γίνουν δύο. Πάντως, στη χθεσινή ανακοίνωση της η Entersoft διέψευδε τα δημοσιεύματα για συγχώνευση με τη SoftOne. Αλλά, θεωρείται μάλλον απίθανο ως ενδεχόμενο να μην υπάρξει συγχώνευση SoftOne και Entersoft σε περίπτωση που στην τελευταία ο όμιλος Olympia και η Imker Capital έχουν τον έλεγχο ενός ποσοστού που κινείται σε επίπεδα άνω του 70-80%.
Σε περίπτωση που αυτό το σενάριο επιβεβαιωθεί αναμένεται να διαμορφωθεί ένα νέο τοπίο καθώς τα μεγέθη των δύο πιθανότατα θα ξεπερνούν εκείνα της Epsilon Net. Σημειώνεται ότι η Entersoft έκλεισε το 2023 με έσοδα 37,8 εκατ. ευρώ, ενώ η SoftOne, η οποία δεν είναι εισηγμένη, εκτιμά -σύμφωνα με δηλώσεις της διοίκησης της το περασμένο καλοκαίρι- ότι ο τζίρος της περσινής χρονιάς θα ανέλθει στα 49 εκατ. ευρώ. Η Epsilon Net δεν έχει ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα για το σύνολο του έτους αλλά στο 9μηνο έκλεισε με τα έσοδα στα 59,45 εκατ. ευρώ και το ρυθμό ανάπτυξης στα επίπεδα του 30%. Η Epsilon Net είχε έσοδα 75 εκατ. ευρώ το 2022 και έχει θέσει ως στόχο να φθάσει στα 150 εκατ. ευρώ το 2025, ενώ η τιμή της μετοχής της έχει παρουσιάσει σημαντική άνοδο το τελευταίο 12μηνο της τάξεως του 43% φθάνοντας στα 10,5 ευρώ και την αποτίμηση να αγγίζει τα 570 εκατ. ευρώ.
Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης
Οι αποτιμήσεις τόσο της Epsilon Net όσο και της Entersoft κινούνται σε επίπεδα που ουδείς θα περίμενε το 2018 όταν οι τρεις βασικοί «παίκτες» ξεκίνησαν ένα μπαράζ εξαγορών στον κλάδο του επιχειρηματικού λογισμικού. Όμως, ο συγκεκριμένος κλάδος παρουσιάζει εντυπωσιακή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια κυρίως λόγω της ανάγκης για ψηφιοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων. Κινήσεις όπως το myDATA ενίσχυσαν τη θέση των εταιρειών επιχειρηματικού λογισμικού αλλά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη αγορά παρουσιάζει υψηλά διψήφια ποσοστά ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια συν ότι δεν «εμπλέκεται» στα έργα πληροφορικής του Ταμείου Ανάκαμψης που πρέπει να έχουν υλοποιηθεί μέσα στην επόμενη τριετία, δημιουργεί ακόμη υψηλότερες προσδοκίες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για τριπλασιασμό της αγοράς, η αξία της οποίας εκτιμάται ότι κινείται σε επίπεδα της τάξεως των 400-500 εκατ. ευρώ, αν συνυπολογιστούν τα έσοδα πολυεθνικών εταιρειών όπως είναι η SAP και η Microsoft αλλά και τις επιπλέον υπηρεσίες που παρέχουν διάφορες επιχειρήσεις.