ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μεγάλα τα προβλήματα ρευστότητας της Μαρινόπουλος

Μεγάλα τα προβλήματα ρευστότητας της Μαρινόπουλος

Εκρηκτικό είναι το πρόβλημα ρευστότητας της εταιρείας Μαρινόπουλος, με τις διαθέσιμες ροές κεφαλαίων να μην επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες προμηθειών και το κόστος μισθοδοσιών και ενοικίων.

Οι επαφές των τραπεζών με τη Διοίκηση της εταιρείας Μαρινόπουλος για το συγκεκριμένο θέμα είναι σχεδόν καθημερινές, ωστόσο από την πλευρά τους δύσκολα μπορούν να παράσχουν νέα χρηματοδότηση χωρίς εξασφαλίσεις.

Δεδομένου ότι οι προμηθευτές απαιτούν από την Μαρινόπουλος εξόφλησή με την παράδοση, η κατάσταση στη διαχείριση των ρευστών διαθεσίμων έχει επιδεινωθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες απαιτούνται περί τα 100 εκατ. ευρώ μηνιαίως για να έχουν τα καταστήματα της εταιρείας αποθέματα προϊόντων. Εάν σε αυτό το ποσό υπολογιστούν και τα 20 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των εργαζομένων και των ενοικίων των καταστημάτων, οι συνολικές ανάγκες ρευστότητας εκτοξεύονται στα 120 εκατ. ευρώ.

Στη βάση αυτή υπάρχουν ενδείξεις πως χωρίς νέα ενδιάμεση χρηματοδότηση δεν θα βγει ούτε ο Αύγουστος, αλλά ούτε και ο Σεπτέμβριος οπότε θα εκδικαστεί η αίτηση υπαγωγής της Μαρινόπουλος στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Δικαίου.

Κατά πληροφορίες, οι πιστώτριες τράπεζες έχουν ήδη καταρτίσει εναλλακτικό σχέδιο προκειμένου να «αποστειρώσουν» τους προμηθευτές της Μαρινόπουλος από πιθανή κατάρρευση της εταιρείας, η οποία θα είχε πολλαπλές παρενέργειες στην αγορά.

Το σχέδιο αυτό προβλέπει τον «κατακερματισμό» της αλυσίδας και το διαμοιρασμό των καταστημάτων στους υπόλοιπους μεγάλους παίκτες του λιανεμπορίου όπως η Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος, My Market, Μασούτης κλπ. Αυτή η διαδικασία θα γίνει ανάλογα με την έκταση του δικτύου της κάθε αλυσίδας, που θα μετάσχει στη συμφωνία.

Όσον αφορά τις οφειλές προς τους προμηθευτές της Μαρινόπουλος, σε αυτό το σενάριο αυτές θα απομειωθούν (κατά 50% περίπου) και εν συνεχεία θα αναληφθούν αναλογικά από τις αλυσίδες που θα μοιραστούν το δίκτυο της.

Υπενθυμίζεται ότι κάτι ανάλογο είχε συμβεί και στην περίπτωση της αλυσίδας Ατλάντικ, η οποία όταν πτώχευσε τα περισσότερα από τα καταστήματα της πήγαν στον Σκλαβενίτη, τον Μαρινόπουλο, αλλά και τον ΑΒ Βασιλόπουλο.