Πώς μπορούμε να αποφεύγουμε την έλλειψη φαρμάκων: Η επένδυση που προσφέρει λύσεις
Σοβαρές και μακρόχρονες είναι οι ελλείψεις φαρμακευτικών σκευασμάτων που καταγράφονται στην ελληνική και την ευρωπαϊκή αγορά, μετά την πανδημία.
Η μεγάλη ζήτηση και οι ιώσεις του χειμώνα αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο το συγκεκριμένο ζήτημα, η κύρια αιτία του οποίου εντοπίζεται στην έλλειψη πρώτων υλών και δραστικών ουσιών, που παράγονται εκτός ευρωπαϊκού εδάφους.
Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φαρμακαποθηκών στα μέσα Σεπτεμβρίου, στην Ελλάδα υπήρχε έλλειψη σε 280 κωδικούς σε σύνολο 6.500 κωδικών που κυκλοφορούν, ενώ στη Δανία, για παράδειγμα, από τους 3.000 κωδικούς φαρμάκων σε κυκλοφορία, οι 860 ήταν εκείνοι την περίοδο σε έλλειψη.
Φυσικά, πρόκειται για ένα πολυδιάστατο πρόβλημα με προεκτάσεις που ακουμπούν και στην κεντρική πολιτική κατεύθυνση κάθε χώρας, όμως η φαρμακοβιομηχανία DEMO υλοποιεί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα ένα επενδυτικό πλάνο, το οποίο προβλέπει παραγωγή πρώτων υλών φαρμάκων, για πρώτη φορά επί ελληνικού εδάφους. Στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Τρίπολη, συγκεκριμένα, δρομολογείται η παραγωγή πρώτων υλών φαρμάκων, γεγονός που συμβάλλει στην επάρκεια της Ε.Ε. σε πρώτες ύλες και κατά συνέπεια, στην αντιμετώπιση του προβλήματος των ελλείψεων.
Οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες οδηγούν σε έλλειψη φαρμάκων
Η πανδημία του κορωνοϊού το 2020 και τα περιοριστικά μέτρα που επέφερε είχαν μακροχρόνιες συνέπειες στο εμπόριο, καθώς ματαιώθηκαν και αναβλήθηκαν επί μακρόν οι εισαγωγές και οι εξαγωγές. Ο ευρωπαϊκός χώρος του φαρμάκου, συγκεκριμένα, ήταν από εκείνους που επλήγησαν σοβαρά, καθώς οι χώρες από τις οποίες προμηθεύεται πρώτες ύλες φαρμάκων ήταν «στο μάτι του κυκλώνα»: Κίνα και Ινδία, κατά κύριο λόγο αποτελούν τους προμηθευτές της Ευρώπης τόσο σχετικά με τις πρώτες ύλες για την παραγωγή πρωτότυπων όσο και γενόσημων φαρμάκων.
Τα lockdowns της πανδημίας όμως, ανέτρεψαν εκ βάθρων τη ροή από την Ασία προς την Ευρώπη. Οι μεγαλύτεροι προμηθευτές των χωρών αυτών υποχρεώθηκαν να «παγώσουν» τη δραστηριότητά τους, με αποτέλεσμα, στην Ευρώπη να καταγραφούν σημαντικές ελλείψεις, αφού οι απαραίτητες πρώτες ύλες σταμάτησαν να φτάνουν στα ευρωπαϊκά εργοστάσια, μέσω της συγκεκριμένης οδού.
Σήμερα, σχεδόν τρία χρόνια μετά την άρση των περιορισμών στις εισαγωγές από την Ασία, η αγορά των φαρμάκων στην Ευρώπη εξακολουθεί να καταγράφει ελλείψεις σε κοινά σκευάσματα.
Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, ως έλλειψη θεωρείται η αδυναμία κάλυψης των αναγκών σε επίπεδο δραστικής ουσίας, που μπορεί να παρέχεται είτε μέσω πρωτότυπων είτε μέσω εναλλακτικών γενοσήμων σκευασμάτων. Εφόσον μάλιστα, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, ο προμηθευτής της δραστικής ουσίας είναι ο ίδιος για το πρωτότυπο φάρμακό και το γενόσημό του, γίνεται κατανοητό πως οι ελλείψεις καλύπτονται δύσκολα και απαιτούν άλλου είδους αντιμετώπιση.
Παραγωγή πρώτων υλών φαρμάκων για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Αντιλαμβανόμενη το ζήτημα σφαιρικά και με το βλέμμα στο μέλλον, η DEMO προχωρά στην υλοποίηση μιας επένδυσης που προσφέρει στον στόχο της αντιμετώπισης των ελλείψεων πανευρωπαϊκά, θέτοντας ταυτόχρονα τη χώρα μας στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού χώρου του φαρμάκου.
Η επένδυση στην Τρίπολη αναβαθμίζει την περιοχή σε ευρωπαϊκό hub φαρμάκων, που συμβάλλει αποφασιστικά στην εξασφάλιση της επάρκειας της Ελλάδας και της Ευρώπης σε φάρμακα. Στο παραγωγικό Campus της εταιρείας προβλέπεται η παραγωγή τελικών φαρμακευτικών προϊόντων και πρώτων υλών, για πρώτη φορά στην Ελλάδα και μάλιστα σε άμεση συνεργασία με το Κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης DEMO στη Θεσσαλονίκη.
Στα 74.000 τ.μ.των εγκαταστάσεων στην Τρίπολη δημιουργούνται τέσσερις παραγωγικές μονάδες α’ υλών φαρμάκων, δυναμικότητας 270tn και τέσσερις παραγωγικές μονάδες τελικών φαρμάκων, δυναμικότητας 324.000.000 τμχ. Περισσότερες από 600 είναι οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται στην περιοχή κατά την πλήρη λειτουργία της επένδυσης, ενώ η αξιοπιστία και η ανάπτυξη της DEMO αποτελεί εγγύηση επάρκειας σε φάρμακα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη συνολικά.
Με την ανάπτυξη και παραγωγή πρώτων υλών σε ευρωπαϊκό έδαφος, η Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας, αποκτά τις προϋποθέσεις να αποκτήσει σταδιακά επάρκεια και αυτονομία από τρίτες χώρες στον νευραλγικό τομέα της υγείας, καθώς στοχεύει στην πλήρη απεξάρτηση από τρίτες χώρες, στον τομέα αυτό.
Η δυναμικότητα παραγωγής μονάδων Τρίπολης εξάλλου είναι στο 30% της ΕΕ σε πενικιλινούχα φάρμακα και στο 37% της ΕΕ σε ογκολογικά φάρμακα.
Η δραστηριότητα στην Τρίπολη αποκτά ιδιαίτερη δυναμική και από τη συνεργασία με το μεγαλύτερο Κέντρο φαρμακευτικής Έρευνας και Ανάπτυξης στην περιοχή, το κέντρο της DEMO στη Θεσσαλονίκη, όπου έχουν ήδη ξεκινήσει οι ερευνητικές δραστηριότητες, με στόχο την ανάπτυξη πέντε νέων Δραστικών Πρώτων Υλών και 21 τελικών φαρμακευτικών προϊόντων κάθε χρόνο.
Για πρώτη φορά, η χώρα μας αποκτά κεντρικό ρόλο στον ευρωπαϊκό χώρο του φαρμάκου, με την παραγωγή πρώτων υλών σε ελληνικό έδαφος. Στον δρόμο για την οριστική αντιμετώπιση του ζητήματος των ελλείψεων, η επένδυση της DEMO αναδεικνύει την Τρίπολη ως σημαντικό ευρωπαϊκό κέντρο της Φαρμακοβιομηχανίας, οδηγώντας τις εξελίξεις προς τη νέα κατεύθυνση του μέλλοντος.