ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Λιανεμπόριο: Πολωνική «επέλαση» αλυσίδων χαμηλού κόστους

Λιανεμπόριο: Πολωνική «επέλαση» αλυσίδων χαμηλού κόστους
pixabay

Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζουν την ανάπτυξη των δικτύων τους στη χώρα μας οι δύο πολωνικές αλυσίδες προϊόντων χαμηλού κόστους, Pepco και Sinsay, οι οποίες μπήκαν στην ελληνική αγορά το τελευταίο 12μηνο.

Σε μία περίοδο έντονων πληθωριστικών πιέσεων κατά την οποία οι καταναλωτές περιορίζουν δραστικά τις αγορές αγαθών που δεν θεωρούνται πρώτης ανάγκης, οι αλυσίδες που εστιάζουν στο «value for money» και ταυτόχρονα προσφέρουν εύρος προϊόντων (από ρούχα μέχρι είδη για το σπίτι) βρήκαν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξή τους.

Η Pepco, η πολωνική «Jumbo» όπως αποκαλείται, έκανε την εμφάνισή της στην ελληνική αγορά πριν από έναν χρόνο με το πρώτο κατάστημα να ανοίγει στο Top Parks Πειραιώς τον Οκτώβριο του 2022. H Ελλάδα έγινε τότε η 17η ευρωπαϊκή αγορά στην οποία μπήκε η πολωνική αλυσίδα, η οποία διαθέτει στα καταστήματά της προϊόντα που ανήκουν σε περίπου 500 κατηγορίες, με μέσο όρο τιμών στα 10 ευρώ.

Μέσα σε έναν χρόνο η Pepco έχει θέσει σε λειτουργία συνολικά 22 καταστήματα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, πολλά είναι προγραμματισμένα να ανοίξουν τους επόμενους μήνες ενώ εξετάζονται επιπλέον επεκτάσεις για τα επόμενα χρόνια, με την εταιρεία να επισημαίνει πως αναγνωρίζει τη στρατηγική σημασία της ελληνικής αγοράς για την ανάπτυξη της.

Τα ρούχα και τα παπούτσια αποτελούν περίπου το 60% του διαθέσιμου εμπορεύματος της Pepco ενώ το υπόλοιπο ποσοστό καλύπτουν είδη για τον εξοπλισμό και τη διακόσμηση σπιτιού και άλλα προϊόντα, όπως παιχνίδια.

Από την πλευρά της η Sinsay, η οποία χαρακτηρίζεται ως «πολωνική Ζara» ξεκίνησε την παρουσία της στην ελληνική αγορά κάνοντας πρεμιέρα στο Ηράκλειο Κρήτης και το εμπορικό κέντρο Talos Plaza, τον Ιανουάριο του 2023. Πρόσφατα εγκαινίασε το δεύτερο της κατάστημα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Ιωάννινα, στο Retail Park.

Έως το τέλος του έτους είναι προγραμματισμένα τα εγκαίνια τεσσάρων ακόμη καταστημάτων. Στη Θεσσαλονίκη στις 25 Οκτωβρίου στο Florida 1 Retail Park στη Λάρισα, στο Fashion Outlet στις 17 Νοεμβρίου, αλλά και το πρώτο κατάστημα στην Αθήνα όπως και στον Πειραιά τον Δεκέμβριο.

Σημειώνεται πως η Sinsay είναι μέλος του πολωνικού ομίλου LLP που αναπτύσσει συνολικά πέντε brands: Reserved, Cropp, House, Mohito και Sinsay, διαθέτοντας σε προσιτές τιμές ρούχα και αξεσουάρ για γυναίκες, άνδρες και παιδιά, προϊόντα μακιγιάζ αλλά και είδη σπιτιού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ