Καραβίας: Η επιστροφή της Eurobank στον ιδιωτικό τομέα «κλείνει» δύο σημαντικούς κύκλους
Ανανεώθηκε:
Επιστολή στο προσωπικό της Eurobank έστειλε ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας, κ. Φωκίων Καραβίας με αφορμή την επαναγορά του 1,4% του μετοχικού κεφαλαίου από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς η Eurobank έγινε έτσι η πρώτη συστημική τράπεζα που επιστρέφει αμιγώς στον ιδιωτικό τομέα.
Όπως σημείωσε, με την εξέλιξη αυτή κλείνουν δυο σημαντικοί κύκλοι. Ο ένας κύκλος αφορά την Ελλάδα, καθώς χρειάστηκε να περάσει παραπάνω από μία δεκαετία, ώστε μια από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να μηδενίσει τη συμμετοχή του Δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο, μετά τις συνεχόμενες κρίσεις.
Ενώ ο δεύτερος κύκλος αφορά τη Eurobank και τον τραπεζικό τομέα, με τον κ. Καραβία να τονίζει πως είναι ο κύκλος της απαλλαγής των ελληνικών τραπεζών από τη βαριά κληρονομιά της κρίσης.
Δείτε ολόκληρη την επιστολή του κ. Φ. Καραβία εδώ:
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Σας γράφω με ξεχωριστά αισθήματα χαράς και αισιοδοξίας για την Τράπεζά μας και ευγνωμοσύνης προς όλους σας. Σήμερα το πρωί, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ανακοίνωσε πως αποδέχεται την πρότασή μας για επαναγορά του 1,4% του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, που παρέμενε στον έλεγχό του. Η Eurobank είναι έτσι η πρώτη συστημική τράπεζα που επιστρέφει αμιγώς στον ιδιωτικό τομέα. Εκεί από όπου ξεκινήσαμε και εκεί που από τη φύση και το σκοπό μας ανήκουμε.
Με την εξέλιξη αυτή κλείνουν δυο σημαντικοί κύκλοι. Ο ένας κύκλος αφορά την Ελλάδα. Χρειάστηκε να περάσει παραπάνω από μία δεκαετία, όταν η δημοσιονομική κρίση εξελίχθηκε σε χρηματοπιστωτική και οδήγησε στην πρώτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε μια από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να μηδενίσει τη συμμετοχή του Δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο. Πρόκειται για ένα ισχυρό σήμα προς κάθε κατεύθυνση – προς τους εταίρους μας, προς τις αγορές και τη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και την έναρξη της αποχώρησης του Ελληνικού Δημοσίου από τις τραπεζικές συμμετοχές, τερματίζεται η μακρά περίοδος κατά την οποία η Ελλάδα αποτελούσε αρνητική ευρωπαϊκή εξαίρεση και η χώρα επιστρέφει στην οικονομική κανονικότητα της ευρωζώνης, όπου επέλεξε και ανήκει. Όλοι θυμόμαστε τα γεγονότα του 2013, την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας από το ΤΧΣ με €5,8 δις, την αλλαγή Διοίκησης και τη συγχώνευση με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Όλοι θυμόμαστε τις δυο επόμενες ανακεφαλαιοποιήσεις στις οποίες η Eurobank κατάφερε να συγκεντρώσει αποκλειστικά ιδιωτικά κεφάλαια, από τους μετόχους που μας στήριξαν σε όλα τα επόμενα χρόνια, μέσα σε ακραίες συνθήκες, και εξακολουθούν και σήμερα να μας τιμούν με την εμπιστοσύνη και τη στήριξή τους σε κάθε μείζονα στρατηγική πρωτοβουλία που αναλαμβάνουμε. Όλοι, επίσης, ξέρουμε τι μεσολάβησε και ποιες θυσίες απαιτήθηκαν, σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, ώστε να καταστεί δυνατή η επίτευξη του μείζονος εθνικού στόχου της παραμονής και της ομαλής πλήρους συμμετοχής στην οικονομία της ευρωζώνης. Η επενδυτική βαθμίδα και ο μηδενισμός της κρατικής συμμετοχής σε ένα τραπεζικό ίδρυμα σηματοδοτούν και αποδεικνύουν ότι οι θυσίες έπιασαν τόπο.
Ο δεύτερος κύκλος αφορά τη Eurobank και τον τραπεζικό τομέα. Είμαστε περήφανοι που τον ανοίξαμε και πρωταγωνιστήσαμε σε αυτόν. Είναι ο κύκλος της απαλλαγής των ελληνικών τραπεζών από τη βαριά κληρονομιά της κρίσης. Σημείο καμπής αποτέλεσε το 2018, με το ολιστικό πρόγραμμα εμπροσθοβαρούς μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και κεφαλαιακής ενίσχυσης μέσω της συγχώνευσης με τη Grivalia, του εταιρικού μετασχηματισμού (hive down) και των τιτλοποιήσεων. Θυμηθείτε ότι ήμασταν πρωτοπόροι στην αξιοποίηση αυτών των εργαλείων για την εξυγίανση του ισολογισμού και ότι εισαγάγαμε αυτή την καινοτομία με δική μας πρωτοβουλία, πριν ακόμη θεσμοθετηθεί το πρόγραμμα παροχής κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής». Ανοίξαμε έτσι το δρόμο που ακολούθησαν στη συνέχεια σχεδόν όλες οι υπόλοιπες τράπεζες.
Ήμασταν και είμαστε στην πρωτοπορία του κλάδου. Έτσι φτάσαμε να είναι σήμερα η Eurobank ένας ισχυρός ευρωπαϊκός τραπεζικός όμιλος, με κεντρικό συστημικό ρόλο σε τρεις κύριες αγορές στη γεωγραφική μας περιφέρεια (Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία), με παρουσία σε διεθνή χρηματοπιστωτικά κέντρα (Λουξεμβούργο και Λονδίνο), με δυναμικές κινήσεις στο εξωτερικό (όπως η απορρόφηση των θυγατρικών της Alpha, Πειραιώς και BNP στη Βουλγαρία και η σταδιακή απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού στην Ελληνική Τράπεζα της Κύπρου) και με στρατηγική την περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας μας.
Σε αυτή τη μέρα, που μελλοντικά, στην ιστορία της Τράπεζας, θα σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου, αισθάνομαι την ανάγκη να απευθυνθώ και να ευχαριστήσω όλους εσάς που με υψηλό επαγγελματισμό, αλλά πολύ συχνά και πέρα από τα όρια που επιβάλλει ο επαγγελματισμός, συμβάλατε καθοριστικά ώστε να αντέξει η Eurobank την περίοδο των μεγάλων κλυδωνισμών, ώστε να γίνουν με επιτυχία όλα τα επόμενα ενδιάμεσα βήματα και να βρισκόμαστε σήμερα στην αφετηρία μιας νέας προοπτικής, θέτοντας και πάλι -όπως τόσες φορές στο παρελθόν- το μέτρο της σύγκρισης για τον κλάδο μας στην Ελλάδα. Ασφαλώς, μια τέτοια πορεία δεν είναι έργο ενός ανθρώπου, ούτε μιας κλειστής ομάδας. Είναι προϊόν μιας διάχυτης ομαδικότητας, κοινό τέκνο όλων όσοι είχαν συμβολή, στο μέτρο των ευθυνών και του ρόλου του καθενός, στη συνολική επιτυχία του Οργανισμού. Και για αυτό το «ευχαριστώ» απευθύνεται ασφαλώς σε εσάς, τους σημερινούς εργαζομένους της Eurobank, αλλά πηγαίνει επίσης στους συναδέλφους που όλα αυτά τα χρόνια διατέλεσαν εργαζόμενοι και στελέχη της Τράπεζας, έχοντας ο καθένας τη δική του διακριτή συμβολή στην κοινή μας πορεία.
Αυτή που συνεχίζουμε σήμερα, από καλύτερη θέση, με αυτοπεποίθηση, αισιοδοξία και διάθεση για νέα βήματα μπροστά. Προσωπικά, ύστερα από 25 και παραπάνω χρόνια σε αυτή την Τράπεζα, νιώθω σήμερα περισσότερο από όσο ποτέ ότι είναι προνόμιο και τιμή να υπηρετώ ένα τέτοιο οργανισμό και να ανήκω σε μια τέτοια ομάδα, να είμαι μαζί σας στη Eurobank.
Φωκίων Καραβίας
Διευθύνων Σύμβουλος