ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι επενδύσεις σε οπτικές ίνες και data centers που αναβαθμίζουν την Ελλάδα

Οι επενδύσεις σε οπτικές ίνες και data centers που αναβαθμίζουν την Ελλάδα

Σε τεχνολογικό κόμβο της νοτιοανατολικής Ευρώπης εξελίσσεται σταδιακά η Ελλάδα, η οποία «υποδέχεται» όλο και περισσότερα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών, ενώ ταυτόχρονα προχωρούν και οι επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων (data centers) από μεγάλους «παίκτες».

Η κινητικότητα, ιδίως στα υποβρύχια καλώδια οπτικών ινών, είναι αρκετά έντονη και βλέπουμε ήδη σημαντικές κινήσεις και ανακοινώσεις. Από τις πλέον πρόσφατες εξελίξεις ήταν η ανακοίνωση της συμφωνίας μεταξύ της Tamares Telecom, κορυφαίο διεθνή πάροχο τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών χονδρικής, διαχειριστής δικτύων οπτικών ινών και θυγατρική εταιρεία της Aluma Infrastructure Fund, και της Grid Telecom, της τηλεπικοινωνιακής θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ, για την κατασκευή του υποθαλάσσιου καλωδιακού συστήματος οπτικών ινών ANDROMEDA που θα διασυνδέει την Ελλάδα, με την Κύπρο και το Ισραήλ.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η στρατηγική συνεργασία μεταξύ της Grid Telecom και της Tamares Telecom για το σύστημα ANDROMEDA θα προσφέρει προηγμένες λύσεις μεταφοράς δεδομένων, μέσα από τη δημιουργία μίας νέας τηλεπικοινωνιακής γέφυρας μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής και θα προσφέρει μία εναλλακτική ψηφιακή λεωφόρο.

Εκτός της Grid Telecom, στους «παίκτες» της αγοράς υποβρύχιων καλωδίων περιλαμβάνεται και η ΔΕΗ, η οποία αποτελεί μέλος της κοινοπραξίας για τη δημιουργία του EMC, ενός υποθαλάσσιου δικτύου που θα ενώνει τη Σιγκαπούρη με τη Μασσαλία. Η κοινοπραξία περιλαμβάνει ακόμη την STC από τη Σαουδική Αραβία, την PCCW και μία σειρά από άλλες εταιρείες και ένας από τους στόχους είναι η ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας και της Κύπρου ως κόμβου για τη μεταφορά δεδομένων από την ανατολική Ασία στην Ευρώπη.

Η διαδικασία για την κατασκευή του καλωδίου δείχνει να προχωρά καθώς πρόσφατα ανακοινώθηκε η συμφωνία μεταξύ της center3, μέλους της STC που λειτουργεί εκ μέρους της κοινοπραξίας, με την Alcatel Submarine Networks, για την κατασκευή και εγκατάσταση δύο καλωδίων που θα συνδέουν την πόλη Haql της Σαουδικής Αραβίας με τη Γένοβα και τη Μασσαλία με τοπικούς κόμβους στην Κύπρο, την Κρήτη και την Αθήνα. Αυτά τα δύο καλώδια αποτελούν το δυτικό τμήμα του δικτύου (EMC West). H επιλογή του κατασκευαστή για το ανατολικό «κομμάτι» θα ανακοινωθεί σύντομα, ενώ το σύνολο του δικτύου εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί το α’ τρίμηνο του 2026.

Data centers

Όσον αφορά στις επενδύσεις στα κέντρα δεδομένων, αυτή της Microsoft προχωρά με αρκετά γρήγορους ρυθμούς και εντός του 2023 είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες για το πρώτο από τα τρία data centers που θα φτιάξει ο αμερικανικός κολοσσός.

Την ίδια στιγμή, η Amazon Web Services (AWS) προχωρά και αυτή με την επένδυση της που αφορά τη δημιουργία ενός local zone στην Ελλάδα, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα τη λειτουργία του, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να υπάρξει και επέκταση του.

Επένδυση έχει ανακοινώσει και η Google, η οποία, επίσης, δείχνει να προχωρά με γρήγορους ρυθμούς προκειμένου να υλοποιήσει την επένδυση της. Η Google δεν έχει εκδηλώσει πρόθεση να κατασκευάσει η ίδια data centers και το πλάνο είναι να χρησιμοποιήσει υφιστάμενες ή μελλοντικές υποδομές. Το ζήτημα είναι πως οι απαιτήσεις που θέτει η Google κινούνται σε αρκετά υψηλά επίπεδα όσον αφορά κυρίως την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.

Την ίδια στιγμή, Digital Realty (Lamda Hellix) και Lancom συνεχίζουν να επενδύουν στην επέκταση των υποδομών τους, δεδομένου κιόλας ότι η ζήτηση που υπάρχει από ξένους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους για διασυνδέσεις σε ελληνικά data centers αυξάνεται διαρκώς.

Η ζήτηση είναι άλλωστε τόσο μεγάλη που οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον για δημιουργία νέων, μεγάλων data centers στην Αττική, τα οποία θα καλύπτουν τις απαιτήσεις των τεχνολογικών «κολοσσών». Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μία από αυτές τις επενδύσεις είναι σε αρκετά προχωρημένο στάδιο όσον αφορά στις συζητήσεις για την παροχή των σχετικών κινήτρων από την κυβέρνηση.

UFBB

Την ίδια στιγμή, κινητικότητα υπάρχει και όσον αφορά την επέκταση των υποδομών οπτικών ινών στο εσωτερικό της χώρας. Πέραν των δικτύων που υλοποιούν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, στην τελική ευθεία πριν την έναρξη της υλοποίησης τους βρίσκεται και το Ultra Fast Broadband (UFBB), ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 884 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία δικτύων οπτικών ινών σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές.

Το έργο, η υλοποίηση του οποίου έχει καθυστερήσει σημαντικά, είναι χωρισμένο σε 7 περιοχές με τον όμιλο ΟΤΕ να έχει αναλάβει τις 3. Η σχετική σύμβαση μεταξύ ΟΤΕ και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης επρόκειτο να υπογραφεί την προσεχή Τρίτη (6/6) αλλά τελικώς αναβλήθηκε για την αμέσως επόμενη εβδομάδα.

Τις υπόλοιπες 4 περιοχές έχει αναλάβει η κοινοπραξία της Τέρνα Ενεργειακή με την Grid Telecoms. Η υπογραφή της σχετικής σύμβασης δεν έχει προγραμματιστεί καθώς υπάρχουν ορισμένες εκκρεμότητες. Πάντως ο όμιλος Terna προχώρησε στη δημιουργία της Terna Fiber, της εταιρείας που θα αναλάβει την υλοποίηση του έργου, το οποίο πάντως θεωρείται ότι είναι οριακά κερδοφόρο για το όποιον το αναλάβει. Γι’ αυτό και δεν αποκλείονται, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, να υπάρξουν αλλαγές όσον αφορά στις κοινοπραξίες που θα το υλοποιήσουν.

Σημειώνεται ότι το UFBB υλοποιείται ως ΣΔΙΤ διάρκειας 26 ετών με το δίκτυο να περνά στο ελληνικό Δημόσιο μετά την παρέλευση των 26 ετών. Ο στόχος είναι να αποκτήσουν πρόσβαση με ταχύτητα 1 Gbps περισσότερα από 837.500 νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ 10.300 δημόσια κτήρια (σχολεία, κέντρα υγείας, ΚΕΠ, κλπ.) θα συνδεθούν στο διαδίκτυο με συμμετρικές ταχύτητες 1 Gbps. Επίσης, πρόκειται να καλυφθούν και 2.950 απομακρυσμένοι οικισμοί.