ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέες επενδύσεις 30 εκατ. για τα κοτόπουλα Αγγελάκης

Νέες επενδύσεις 30 εκατ. για τα κοτόπουλα Αγγελάκης
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Θάνος Αγγελάκης εκτίμησε ότι το 2022 θα «κλείσει» με τζίρο περί τα 40 εκατ. ευρώ καταγράφοντας ανάπτυξη της τάξεως του 35% σε σχέση με το 2021. aggelakis.gr

Σε επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 30 εκατ. ευρώ προχωρά η εταιρεία Αγγελάκης η οποία συμπληρώνει 60 χρόνια από την ίδρυσή της και τη δραστηριότητα στον κλάδο της πτηνοτροφίας. Από το συνολικό ποσό, επενδύσεις 24 εκατ. θα υλοποιηθούν σε ορίζοντα διετίας έως το 2024 ενώ οι υπόλοιπες μεταγενέστερα.

Το επενδυτικό πρόγραμμα, όπως εξήγησε κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής ενημέρωσης ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Θάνος Αγγελάκης, προβλέπει μεταξύ άλλων, από 7,5 εκατ. ευρώ για νέες μηχανές συσκευασίας και νέα γραμμή παραγωγής προψημένων κοτόπουλων καθώς και για τον εκσυγχρονισμό των αποθηκευτικών χώρων, των χώρων ψύξης/κατάψυξης και τον τομέα τεμαχισμού, 2,5 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, 2,5 εκατ. ευρώ για αντικατάσταση του στόλου αυτοκινήτων και 2-2,5 εκατ. ευρώ για το εργοστάσιο ζωοτροφών. Παράλληλα η εταιρεία προχωρά στην εξαγορά εκκολαπτηρίου αβγών, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τέλη Οκτωβρίου.

Σημειώνεται πως η Αγγελάκης έχει υποβάλει σχεδόν το σύνολο του επενδυτικού της πλάνου στις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης καταθέτοντας τους σχετικούς φακέλους και αναμένει πλέον τις εγκρίσεις.

Η πορεία το 2022 - Λειτουργικό κόστος και ζωοτροφές

Ο διευθύνων σύμβουλος της Αγγελάκης εκτίμησε ότι το 2022 θα «κλείσει» για την εταιρεία με τζίρο περί τα 40 εκατ. ευρώ καταγράφοντας ανάπτυξη της τάξεως του 35% σε σχέση με το 2021. Η αξία των εξαγωγών εκτιμάται πως ανήλθε στα 10% των πωλήσεων ενώ υψηλές προσδοκίες για το μέλλον σε ό,τι αφορά την εξαγωγική δραστηριότητα υπάρχουν για το προϊόν «ελαιοπουλάκι» που κατευθύνεται στις αγορές της Τσεχίας και της Ουγγαρίας.

Η εταιρεία επίσης έχει συνάψει συνεργασία και με τον όμιλο Trubell στο Ντουμπάι, το οποίο επελέγη σύμφωνα με τον κ. Αγγελάκη κυρίως για τον κλάδο του Ηoreca που διαθέτει. Σημείωσε δε ότι στο Ντουμπάι η κατά κεφαλήν κατανάλωση σε κοτόπουλο ανέρχεται ετησίως στα 71 κιλά, όταν στη χώρα μας η κατανάλωση υπολογίζεται αντίστοιχα στα 23 κιλά.

Αναφερόμενος στο λειτουργικό κόστος κατά την τρέχουσα χρονιά ο Θάνος Αγγελάκης επεσήμανε ότι αυξήθηκε κατά 20%-30% σε σχέση με πέρσι ενώ στο κόστος των ζωοτροφών κατά 70% -80%. Κατά συνέπεια η εταιρεία προχώρησε σε ανατιμήσεις της τάξεως του 15-17% από τις αρχές 2022 - είχε προηγηθεί και στα τέλη το 2021 μικρότερη αύξηση - ενώ αναμένονται και νέες ανατιμήσεις το επόμενο διάστημα. Εξάλλου και το 2023 εκτιμάται πως θα αποτελέσει δύσκολη χρονιά για τον κλάδο εξαιτίας των ανατιμήσεων.

Τέλος Ο κ. Αγγελάκης επεσήμανε πως αυτή τη στιγμή το 80% της εγχώριας παραγωγής καλύπτεται από τέσσερις μεγάλες εταιρείες ενώ εξέφρασε την εκτίμηση πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξει περαιτέρω συγκέντρωση στον κλάδο, προβλέποντας εξαγορές μικρότερων εταιρειών από μεγαλύτερους «παίκτες».



ΔΗΜΟΦΙΛΗ