ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Elevate Greece: Ποιο είναι το προφίλ των ελληνικών startups

Elevate Greece: Ποιο είναι το προφίλ των ελληνικών startups
Pixabay

Έδρα στην Αττική, χρηματοδότηση από venture capital (VC) funds και έμφαση σε τεχνολογίες όπως είναι η ανάπτυξη λογισμικού και τα apps. Αυτά είναι ορισμένα από τα βασικά στοιχεία του προφίλ των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων (startups), σύμφωνα τουλάχιστον με τα στοιχεία του ετήσιου απολογισμού του Elevate Greece, του μητρώου των εγχώριων startups.

Ο ετήσιος απολογισμός παρουσιάστηκε επισήμως την Τρίτη σε ειδική εκδήλωση με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για θέματα έρευνας και καινοτομίας, Χρίστο Δήμα να επισημαίνει ότι η λειτουργία του Elevate Greece έδωσε τη δυνατότητα ώστε να υπάρχει μία εικόνα για το ελληνικό οικοσύστημα της καινοτομίας.

Το επόμενο βήμα είναι η μετατροπή του Elevate Greece σε ανώνυμη εταιρεία, μία διαδικασία που εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2022. Στόχος της κίνησης αυτής είναι να δημιουργηθεί ένας φορέας που θα βοηθήσει στην περαιτέρω ενίσχυση του οικοσυστήματος καινοτομίας μέσα από μία σειρά από δράσεις, ενέργειες και συνεργασίες με άλλους φορείς.

Σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό του Elevate Greece, στο μητρώο έχουν εγγραφεί μέχρι τώρα 618 επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν 5.900 εργαζόμενους και κατά κύριο λόγο έχουν νομική μορφή ΙΚΕ (84%). Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Elevate Greece μπορούν να εγγραφούν καινοτόμες επιχειρήσεις, η «ηλικία» των οποίων δεν ξεπερνά τα 8 χρόνια.

Η μεγάλη πλειοψηφία των εγγεγραμμένων επιχειρήσεων έχει έδρα την Αττική (65%) και αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα με τον κ. Δήμα να σημειώνει ότι υπάρχουν επαφές με τις περιφέρειες προκειμένου να αναδειχθούν περισσότερα startups εκτός της πρωτεύουσας.

Ένα άλλο ζήτημα είναι η κυριαρχία των ανδρών όσον αφορά στους ιδρυτές των ελληνικών startups. Συγκεκριμένα, το 80% ιδρυτών των εγγεγραμμένων στο Elevate Greece startups είναι άνδρες και μόλις το 20% γυναίκες. Επίσης, ένα θέμα για το οποίο αναμένεται να υπάρξουν κινήσεις. Ακόμη, να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των startups έχει έως τρεις ιδρυτές. Σύμφωνα με τα στοιχεία οι ιδρυτές των startup είναι δύο σε ποσοστό 37,4%, τρεις σε ποσοστό 28,4% και ένας σε ποσοστό 16,4%. Πάνω από τρεις ιδρυτές υπάρχουν στο 18,1% των νεοφυών επιχειρήσεων

Πηγές χρηματοδότησης

Σύμφωνα με τον απολογισμό, η βασική πηγή εξωτερικής χρηματοδότησης, σε ποσοστό 78%, είναι κεφάλαια από VCs, ενώ ένα 10% έχει λάβει επιδοτήσεις και ένα 8,2% έχει χρηματοδοτηθεί και μέσω επιχειρηματικών «αγγέλων» (business angels). Υπενθυμίζεται ότι οι κρατικές επιδοτήσεις σε startups του Elevate Greece μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, όπως ήταν η στήριξη λόγω COVID-19 και η δράση Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ έχουν ανέλθει στα 25,8 εκατ. ευρώ, ενώ στα άμεσα πλάνα είναι η χρηματοδότηση μέσω του νέου ΕΣΠΑ με τις αιτήσεις να ανοίγουν εντός Ιουνίου.

Οι κύριες πηγές εσόδων των ελληνικών startups είναι κατά κύριο λόγο κάποιο λογισμικό που προσφέρεται ως υπηρεσία ή κάποιο προϊόν και άδεια χρήσης. Για την ακρίβεια, το 43% των ελληνικών startup του Elevate Greece έχει ως πηγή εσόδων την εμπορία λογισμικού ως υπηρεσία (SaaS) ενώ ένα 40% έχει ως πηγή εσόδων την χρέωση κάποιου προϊόντος ή κάποιας συνδρομής. Επιπλέον το 35% των επιχειρήσεων ενισχύει τα έσοδά του από την προμήθεια κάποιας άδειας χρήσης (licencing) ενώ ένα 25% από κάποια προμήθεια διαμεσολάβησης.

Τομείς δραστηριότητας

Ο πιο δημοφιλής τομέας δραστηριοποίησης είναι οι βιοεπιστήμες (life sciences) με τις οποίες ασχολούνται το 13% των εταιρειών του Elevate Greece, ενώ στο 10% ανέρχεται το ποσοστό εκείνων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού και της φιλοξενίας.

Από εκεί και πέρα, ακολουθούν η αγροδιατροφή (8,3%), η διαφήμιση και το μάρκετινγκ (7,7%) και η ανάλυση δεδομένων (6,6%). Στο 4% είναι το ποσοστό εκείνων που ασχολούνται με τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και τις βιομηχανικές κατασκευές, ενώ μεταξύ 2,5% και 3% είναι το ποσοστό όσων δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο, την εκπαίδευση και τα logistics.

Από την άλλη πλευρά, οι προτιμήσεις των επενδυτών είναι διαφορετικές. Οι startups που κινούνται στο χώρο των βιοεπιστημών συγκεντρώνουν το 33% των χρηματοδοτήσεων, ενώ ακολουθούν εκείνες που δραστηριοποιούνται στην ανάλυση δεδομένων (11,7%). Ακολουθούν με ποσοστό 10,5% και 8,7% του συνόλου των χρηματοδοτικών κεφαλαίων οι startups που ασχολούνται με την εκπαίδευση και τους διαθεματικούς Τομείς, παρότι λιγότερες αριθμητικά. Τέλος, μόλις το 5% των κεφαλαίων κατευθύνεται στις πολυάριθμες startups που ασχολούνται με το χώρο του τουρισμού.

Όσον αφορά στις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται, η μεγαλύτερη έμφαση δίνεται στο λογισμικό (59%) και τη δημιουργία εφαρμογών για φορητές συσκευές (55%), ενώ υψηλά είναι και τα ποσοστά της τεχνητής νοημοσύνης (43%) και της ανάλυσης δεδομένων και των big data (42%). To cloud είναι στο 28%, το IoT στο 26%, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η ρομποτική είναι μόλις στο 8%.