ΕΛΠΕ: Σχέδιο Vision 2020 – 2025 για το δομικό μετασχηματισμό του Ομίλου
Ανανεώθηκε:
Το σχέδιο Vision 2020 – 2025 το οποίο θα προετοιμάσει τον Όμιλο για τις αλλαγές που έρχονται τόσο στην εγχώρια όσο κυρίως στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά θέτει σε εφαρμογή η διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων.
Μεταξύ άλλων, το σχέδιο προβλέπει στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, περιβαλλοντική αναβάθμιση των υπαρχουσών δραστηριοτήτων, αλλαγή στην εταιρική δομή και την εταιρική διακυβέρνησης σύμφωνα με τις επιταγές της νομοθεσίας και αλλά και στην εικόνα του ομίλου.
Επιπλέον, με στόχο το μετασχηματισμό του και στο πλαίσιο του σχεδίου Vision 2020-2025 ο όμιλος έχει καταρτίσει ένα ενδεικτικό πλάνο επενδύσεων το οποίο μπορεί να φτάσει τα 4 δισ. ευρώ και το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με ιδιωτικά κεφάλαια
Αναλυτικά, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων στα πλαίσια παρουσίασης ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου κ. Ανδρέας Σιάμισιης, ανάμεσα στις βασικές προτεραιότητες του Vision 2020-2055 είναι η περιβαλλοντική αναβάθμιση του ομίλου. Πρόκειται μια διαδικασία που ξεκινά σήμερα και έχει ορίζοντα 20 έως και 30 ετών ενώ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος καθώς και τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών όπως αυτή του πράσινου υδρογόνου, των βιοκαυσίμων και της δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα.
Αντίστοιχα, ο όμιλος στοχεύσει στην ευρύτερη ενεργειακή μετάβασή του δίνοντας σημαντική έμφαση στις ΑΠΕ. Στο σκέλος αυτό τα ΕΛΠΕ έχουν ήδη διπλασιαστεί το χαρτοφυλάκιο των έργων τους, μεγάλο μέρος των οποίων θα τεθεί σύντομα σε λειτουργία ενώ αναμένονται και άλλες εξαγορές «πράσινων» ενεργειακών μονάδων.
Σημαντικό κομμάτι του σχεδίου μετασχηματισμού αφορά το κομμάτι της εταιρικής δομής αλλά και της εταιρικής διακυβέρνησης του Ομίλου, ώστε τα ΕΛΠΕ να λειτουργούν σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η σχετική νομοθεσία που ψηφίστηκε από σχεδόν σύσσωμη την ελληνική Βουλή.
Έτσι, εξετάζεται σοβαρά η δημιουργία μιας εταιρείας holding η οποία θα έχει ως θυγατρικές τις επιμέρους δραστηριότητες. Η αλλαγή αυτή έχει μια σειρά από πλεονεκτήματα, όπως για παράδειγμα τη βελτιωμένη χρηματοδοτική ικανότητα του κάθε τομέα ξεχωριστά αλλά και τη σωστή διακυβέρνηση.
Η νέα εταιρική δομή αναμένεται να οριστικοποιηθεί τους επόμενους μήνες, ενώ, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Σιάμισιης αυτό δεν συνεπάγεται αλλαγές ούτε στα ποσοστά των μετόχων ούτε και στην έδρα του Ομίλου.
Όπως ξεκαθάρισε, δεν τίθεται κανένα θέμα για το ποσοστό του δημοσίου, ενώ το πλάνο αναδιάρθωσης προσβλέπει σε ενίσχυση της αξίας για τους μετόχους και ζητούμενο για το δημόσιο δεν είναι να έχει μετοχές σε μια εταιρεία που χάνει αξία.
Αντίστοιχα, στο θέμα της εταιρικής διακυβέρνησης ο Όμιλος προχωρά σε μια σειρά από σημαντικές αλλαγές, που αφενός εξασφαλίζουν ότι συμμορφώνεται με την κείμενη νομοθεσία και αφετέρου μειώνουν τη γραφειοκρατία αλλά και επιτρέπουν την πιο γρήγορη εκτέλεση των αποφάσεων.
Συγκεκριμένα, με βάση το νομοθεσία ο Όμιλος είχε δύο επιλογές για τη σύσταση του Διοικητικού Συμβουλίου. Είτε θα επέλεγε τα 2/5 χωρίς δυνατότητα παρέμβασης στην εκλογή των υπολοίπων Μελών είτε το σύνολο των μελών θα επιλέγονταν από τη Γενική Συνέλευση με τον κάθε μέτοχο να ψηφίζει ανάλογα με το ποσοστό τους. Επελέγη η δεύτερη λύση ως βέλτιστη ενώ ο κ. Σιάμισιης ξεκαθάρισε πως όσον αφορά στους εργαζόμενους δεν υπάρχει αρνητική αλλαγή παρά μόνο θετικές που θα βελτιώσουν και θα ισχυροποιήσουν τις εργασιακές προοπτικές τους.
Αντίστοιχα, τόνισε πως η εκπροσώπηση των εργαζομένων θα συνεχίσει να υφίσταται στα Διοικητικά Συμβούλια των θυγατρικών.
Τέλος, αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν και στο branding του Ομίλου, καθώς σύμφωνα με το Διευθύνοντα Σύμβουλο των ΕΛΠΕ, ζητούμενο είναι «να ξαναδούμε την ταυτότητα και το όνομα του ομίλου και να εντάξουμε τις δραστηριότητες και το θέμα των ΑΠΕ ώστε όταν θα βγαίνουμε στις αγορές και τους καταναλωτές να δείχνουμε κάτι περισσότερο από το πετρέλαιο». Μάλιστα δεν έκρυψε και τον προβληματισμό του για τις δραστηριότητες της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων με τις σχετικές ανακοινώσεις για τα σχέδια του ομίλου να αναμένονται σύντομα.