ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελλάκτωρ: Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και η επόμενη ημέρα

Ελλάκτωρ: Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και η επόμενη ημέρα

Στο επόμενο κεφάλαιο της πορείας της περνά η Ελλάκτωρ, μετά την έγκριση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους έως 120,5 εκατ. ευρώ από την πλειοψηφία των μετόχων της εταιρείας.

Μετά από μια αρκετά μεγάλη περίοδο αναταραχών από την αρχή του χρόνου και μια σειρά Γενικών Συνελεύσεων που οδήγησαν στην αλλαγή της διοίκησης αλλά και σε νέες μετοχικές ισορροπίες, η ηρεμία δείχνει να επιστρέφει στην Ελλάκτωρ, με την εταιρεία να καλείται πλέον να επουλώσει τις πληγές που προκάλεσαν οι ζημιές και οι επιχειρηματικές επιλογές των τελευταίων ετών.

Το τελευταίο επεισόδιο στο σήριαλ του κραταιού κατασκευαστικού ομίλου εκτυλίχθηκε χθες, όταν και οι μέτοχοι της εταιρείας έδωσαν το «πράσινο φως» στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, καθώς ποσοστό 68,24% των ψηφισάντων τάχθηκε υπέρ ενώ αντίστοιχα κατά ψήφισε το 31,75%.

Η εξέλιξη αυτή έχει και άμεσο αντίκτυπο για την εταιρεία, καθώς προχωρά η εκταμίευση του δανείου-γέφυρα ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ. Δάνειο που θα καλύψει άμεσες υποχρεώσεις της Άκτωρ, του κατασκευαστικού βραχίονα του ομίλου, ο οποίος και βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση με μηνιαίες απώλειες της τάξης των τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ.

Έτσι, μετά από δύο “proxy fights”, δικαστικές διαμάχες και ανταλλαγές επιστολών η Ελλάκτωρ –όπως αναφέρουν κύκλοι της διοίκησης- γυρνά σελίδα και θέτει τις βάσεις για μια νέα αναπτυξιακή εποχή.

Όπως τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι, η εξέλιξη αυτή αποτελεί ορόσημο για το επιχειρησιακό μέλλον της Ελλάκτωρ, καθώς η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ανοίγει αρχικά το δρόμο για την άμεση, ενδιάμεση χρηματοδότηση ύψους 50 εκατ. ευρώ με τη μορφή ομολογιακού δανείου.

Φέρνει όμως και πιο κοντά στην υλοποίηση βασικές προτεραιότητες του Ομίλου για το 2021, όπως είναι η αποκατάσταση της σταθερότητας και της ανταγωνιστικότητας του κλάδου της κατασκευής, η επιτάχυνση και η ενίσχυση του σχεδίου αναδιάρθρωσης του Ομίλου και η στρατηγική συμμετοχή του στα έργα των υποδομών και της ενέργειας που εκτιμάται να προσελκύσουν το μεγαλύτερο μέρος των Ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Επιπλέον, αναφέρουν πως η επιτυχημένη Γενική Συνέλευση καταδεικνύει την πίστη των μετόχων στο όραμα του Ομίλου για μία νέα, ισχυρή αναπτυξιακή πορεία. Ένα όραμα που στο επίκεντρό του βάζει το μέλλον 6.000 εργαζομένων και την επαναφορά του Ομίλου σε δυναμική τροχιά εξέλιξης. Η έγκριση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου διασφαλίζει το υπόβαθρο που θα επιτρέψει την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου κατασκευής με την αξιοποίηση νέων προοπτικών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Και καταλήγουν αναφέροντας ότι ξεκινά μια νέα εποχή για την Ελλάκτωρ με στόχο την επανάκτηση της ανταγωνιστικότητας του Ομίλου και την εδραίωση της ηγετικής του θέσης. H θετική ανταπόκριση της πλειοψηφίας των μετόχων στη Γενική Συνέλευση διασφαλίζει την οικονομική εξυγίανση της Άκτωρ, ανοίγει το δρόμο σε νέες «πράσινες» επενδύσεις, ενώ παράλληλα αναδεικνύει την εμπιστοσύνη στο όραμα για επανατοποθέτηση του Ομίλου τόσο στην εγχώρια όσο και στις διεθνείς αγορές.

Greenhill: Θα είμαστε εδώ και όταν οι άλλοι θα «αποεπενδύσουν»

Από την πλευρά της, την πρόθεσή της να συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίο της εταιρείας, τόσο ως προς το ποσοστό που της αναλογεί όσο και στο σκέλος των αδιάθετων μετοχών διαμήνυσε η Greenhill, συμφερόντων των εφοπλιστών Μπάκου και Καϋμενάκη δια του πληρεξουσίου δικηγόρου της κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης.

Εν συνεχεία, σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι η Greenhill Investments Limited στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της εταιρείας Ελλάκτωρ, ανέδειξε τα ζητήματα που απασχολούν την εταιρεία και πρότεινε πραγματικές και ουσιώδεις λύσεις για την επίλυση των προβλημάτων και για την εξυγίανσή της.

Και συνεχίζει τονίζοντας πως «η Γενική Συνέλευση δεν άκουσε τις προτάσεις μας και η πλειοψηφία ακολούθησε τις εύκολες λύσεις της διοίκησης της εταιρείας. Χωρίς να θέλουμε να προμαντεύσουμε τις εξελίξεις, είμαστε βέβαιοι ότι σε σύντομο χρόνο θα δικαιωθούμε καθώς οι περισσότεροι μέτοχοι θα αντιληφθούν ότι παραπλανήθηκαν.

Απευθυνθήκαμε στους μετόχους με θάρρος και τους είπαμε την αλήθεια. Ζητήσαμε έλεγχο της εταιρείας για τα τελευταία δέκα χρόνια της δραστηριότητάς της αλλά δυστυχώς το ΔΣ δεν περιέλαβε το σχετικό αίτημα μας στην ημερήσια διάταξη, δίδοντας έτσι ασυλία στους ’συνεταίρους’ της ομάδας μετόχων, που εξ εφόδου κατέλαβαν και ελέγχουν την εταιρεία.

Η εταιρεία μας μολονότι εξυβρίστηκε και συκοφαντήθηκε θα συνεχίσει να εργάζεται για την διάσωση και την εξυγίανση του Ομίλου και την διάσωση των 6.500 θέσεων εργασίας.

Επενδύσαμε στην πατρίδα μας ακούγοντας τις εκκλήσεις της κυβέρνησης και θα προασπίσουμε την επένδυσή μας γιατί πιστεύουμε στην ελληνική οικονομία και την ελληνική Δικαιοσύνη.

Παράλληλα θα στηρίζουμε την εταιρία και το προσωπικό της σε όλα τα επίπεδα και θα είμαστε εκεί ακόμα και όταν οι άλλοι θα αποεπενδύουν και θα φεύγουν. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την τήρηση της νομιμότητας για την διασφάλιση των συμφερόντων της εταιρείας και των μετόχων, για το καλό των εργαζόμενων του Ομίλου και για την προαγωγή της ελληνικής οικονομίας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Το χρονοδιάγραμμα και οι λεπτομέρειες της αύξησης

Αναφορικά με τις λεπτομέρειες της αύξησης, όπως αναφέρεται στη σχετική παρουσίαση της εταιρείας, το σύνολο των κεφαλαίων ύψους 120,5 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αντληθούν από την προτεινόμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Ελλάκτωρ, θα αξιοποιηθεί ως ακολούθως:

  • Ποσό 100 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθεί για τη χρηματοδότηση της θυγατρικής εταιρείας του Ομίλου ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ. Από αυτά:

Ποσό 45 εκατ. ευρώ για την κάλυψη υποχρεώσεων που απορρέουν από την έξοδο από ζημιογόνες δραστηριότητες του εξωτερικού, κυρίως για την κατασκευή Φωτοβολταϊκών Εγκαταστάσεων

Ποσό 55 εκατ. ευρώ για την κάλυψη κρίσιμων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων στην ελληνική αγορά

  • Ποσό 20,5 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί από την Ελλάκτωρ για τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας.

Βάσει του υφιστάμενου χρονοδιαγράμματος, η αύξηση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2021 ενώ μετά την ολοκλήρωσή της ο Όμιλος θα έχει ενισχυθεί σημαντικά και θα διαθέτει την απαραίτητη χρηματοδότηση προκειμένου να υλοποιήσει την αναπτυξιακή του στρατηγική.

Θα πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι επιπλέον της αύξησης υλοποιείται σε ομιλικό επίπεδο πρόγραμμα μετασχηματισμού με στόχο την εξέταση της κοστολογικής δομής από «μηδενική βάση». Στόχος είναι προσαρμογή της κοστολογικής βάσης στο τρέχον μέγεθος της δραστηριότητας, διασφαλίζοντας ευελιξία για το μέλλον. Έτσι, προβλέπεται ο εξορθολογισμός της οργανωτικής δομής, η βελτίωση της αποτελεσματικότητας και η ενίσχυση ελέγχου μέσω ενός αναδιαμορφωμένου Πλαισίου Εκχώρησης Αρμοδιοτήτων.

Και παράλληλα η βελτίωση του λειτουργικού μοντέλου και η επίτευξη αποδοτικότητας κόστους σε συνδυασμό με τη σταδιακή εναρμόνιση αμοιβών και παροχών με την αγορά εργασίας, ώστε να διατηρούνται σε ανταγωνιστικό επίπεδο (σύνδεση αμοιβής-απόδοσης).