ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

H εαρινή επίθεση των τραπεζών: Μετοχές, δάνεια και αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου

H εαρινή επίθεση των τραπεζών: Μετοχές, δάνεια και αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου
ΙΝΤΙΜΕ/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ιδιαίτερα θερμή αποδεικνύεται η φετινή άνοιξη για τις ελληνικές τράπεζες με ντόμινο εξελίξεων σε όλα τα μέτωπα.

Είτε πρόκειται για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς, για διαχείριση κόκκινων δανείων, για την Alpha Bank και την Εθνική Τράπεζα ή για τα σχέδια της επόμενης ημέρας, στην περίπτωση της Eurobank οι επόμενοι μήνες κυοφορούν εξελίξεις.

Την ίδια στιγμή, τα βλέμματα των επενδυτών βρίσκονται στραμμένα και στο ταμπλό του χρηματιστηρίου, με τις μετοχές και τις αποτιμήσεις των τραπεζών να καταγράφουν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πορείες.

Τέλος, η προοπτική αξιοποίησης πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και η συγχρηματοδότηση έργων συμπληρώνει το παζλ με τους τραπεζίτες να εξετάζουν πώς θα το αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η «ανατολή» της Τράπεζας Πειραιώς

Το πιο «καυτό» θέμα στην τραπεζική ατζέντα των τελευταίων ημερών δεν είναι άλλο από την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς. Tο επόμενο 10ήμερο αναμένεται ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς το πολύ μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, 23 Απριλίου εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το bookbuilding για την είσοδο των ξένων θεσμικών μετόχων.

Ήδη από αύριο αναμένεται να τεθούν προσωρινά εκτός διαπραγμάτευσης οι μετοχές της τράπεζας ώστε να πραγματοποιηθεί το reverse split ενώ οι τελικοί όροι της αύξησης αναμένεται να ανακοινωθούν την Παρασκευή, 16 Απριλίου όταν και θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας.

Στόχος είναι η διαδικασία να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό, καθώς η ΑΜΚ είναι βασικός πυλώνας το project Sunrise, το οποίο θα οδηγήσει την Τράπεζα Πειραιώς στην επόμενη σελίδα.

Και αυτό γιατί τα κεφάλαια που θα προκύψουν από την αύξηση καθώς και από μια σειρά από επιπλέον ενέργειες θα επιτρέψουν στην Τράπεζα Πειραιώς να πραγματοποιήσει νέες τιτλοποιήσεις δανείων, οδηγώντας το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε μονοψήφιο επίπεδο. Την ίδια στιγμή πάντως, η τράπεζα συνεχίζει να δίνει έμφαση και στο μέτωπο των χορηγήσεων καθώς -μεταξύ άλλων- στηρίζει την «ανατολή» του τουρισμού δίνοντας άμεσα ρευστότητα και κεφάλαιο κίνησης για το άνοιγμα των ξενοδοχειακών μονάδων.

Τα δύο μέτωπα της Εθνικής Τράπεζας

Έντονη είναι η κινητικότητα και στην Εθνική Τράπεζα, η οποία φιλοδοξεί μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα να κλείσει δύο φλέγοντα ανοιχτά μέτωπα.
Το πρώτο αφορά την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής με την τράπεζα να έχει συγκαλέσει Έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 21 Απριλίου για το σκοπό αυτό. Στόχος να δώσει ένα τέλος στο σήριαλ που ξεκίνησε από το 2015 και «στοιχειώνει» την τράπεζα όλο αυτό το διάστημα εκπληρώνοντας έτσι τη δυσβάσταχτη υποχρέωσή της προς τη DG Comp.

Ταυτόχρονα, προχωρούν -χωρίς τυμπανοκρουσίες αυτό το διάστημα- οι διαδικασίες για την πώληση των τιτλοποιημένων δανείων του Project Frontier. Αυτή τη στιγμή οι ενδιαφερόμενοι εξετάζουν τα ποιοτικά στοιχεία του χαρτοφυλακίου και εκτιμάται ότι η θερμοκρασία θα ανέβει ξανά περί τα τέλη Μάϊου με αρχές Ιουνίου, όταν και αναμένεται να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές.

Σε κάθε περίπτωση, και σε πείσμα εκείνων που κατακρίνουν το (χαμηλό) τίμημα της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, με αυτές τις δύο κινήσεις η Εθνική Τράπεζα καταφέρνει να απαλλαγεί από δύο πολύ σημαντικά βαρίδια του παρελθόντος και να εστιαστεί στην διεύρυνση του δανειακού χαρτοφυλακίου αλλά και τη μείωση των λειτουργικών της δαπανών.

Η Alpha Bank στη «στρατόσφαιρα»

Στην περίπτωση της Alpha Bank, η επιτυχημένη ολοκλήρωση του Project Galaxy, της μεγαλύτερης τιτλοποίησης κόκκινων δανείων στην Ελλάδα υπό αντικειμενικά εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες έχει «ανοίξει την όρεξη» της διοίκησης για νέες κινήσεις που θα βελτιώσουν έτι περαιτέρω τον ισολογισμό της.

Έτσι, η Alpha Bank προγραμματίζει την τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου ύψος 2 δισ.ευρώ (Project Cosmos) μέσω του προγράμματος Ηρακλής ΙI, καθώς επίσης και την πώληση δύο χαρτοφυλακίων ύψους 900 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα (Project Orbit) και 400 εκατ. ευρώ στην Κύπρο (Project Sky). Την ίδια στιγμή, με γοργούς ρυθμούς προχωρούν και τα εσωτερικά σχέδια ανανέωσης της τράπεζας καθώς τίθεται σε εφαρμογή του εσωτερικό transformation, ενώ ταυτόχρονα ολοκληρώνεται και η απόσχιση της Cepal, μετά τη συμφωνία με τη Davidson Kempner για το project Galaxy.

Όλα τα παραπάνω έχουν φέρει χαμόγελα στη διοίκηση της τράπεζας, αλλά και στους θεσμικούς επενδυτές με τους οποίους συναντήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, γεγονός που αποτυπώνεται και στην πορεία της μετοχής της Alpha Bank στο Χρηματιστήριο.

Η επόμενη ημέρα της Eurobank και η μάχη στο ταμπλό

Τέλος, το σχεδιασμό της επόμενης ημέρας υλοποιεί η Eurobank καθώς είναι η πρώτη που ολοκλήρωσε τις διαδικασίες τιτλοποίησης των κόκκινων δανείων αλλά και της απόσχισης της σχετικής διεύθυνσης. Πλέον, η Eurobank, με την προσθήκη και του νέου Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Ανδρέα Αθανασόπουλου δίνει έμφαση αφενός στον μετασχηματισμό της τράπεζας, αφετέρου στην αύξηση των εσόδων και τη μείωση του λειτουργικού κόστους.

Ζητούμενο είναι -έχοντας απαλλαγεί σε μεγάλο βαθμό από το «βραχνά» των κόκκινων δανείων- να μπορέσει να βελτιώσει περαιτέρω τα ποιοτικά στοιχεία του ισολογισμού της αλλά και να δει τη θετική πορεία να αποτυπώνεται στο ταμπλό του χρηματιστηρίου.

Ως προς το τελευταίο σκέλος, το «στοίχημα» της Eurobank είναι να μπει στο δείκτη MSCI Greece με την τράπεζα να δείχνει πως έχει «κλειδώσει» τα κριτήρια ένταξης στον Δείκτη της Morgan Stanley. Όλη αυτή η προοπτική αποτυπώνεται και στην πορεία της μετοχής, καθώς η ενδεχόμενη αύξηση θα σημάνει αυτόνομα και εισροή σημαντικών επενδυτικών κεφαλαίων. Κάτι που θα επαναφέρει το χαμόγελο στον μεγαλομέτοχο Prem Watsa ο οποίος θα ήθελε να δει την αξία των επενδύσεών του να αυξάνουν προκειμένου να σχολιάσει τις μελλοντικές του κινήσεις.

Αντίστοιχη επιθυμία, να μπουν δηλαδή στο δείκτη MSCI Greece έχουν τόσο η Alpha Bank όσο και η Εθνική Τράπεζα, με τους τραπεζίτες να θέλουν να πάρουν «τη μεγάλη ρεβάνς», καθώς η επανένταξή τους στο δείκτη είναι διακαής πόθος εδώ και χρόνια.

Η θετική ανταπόκριση της αγοράς στα αποτελέσματα, η ολοκλήρωση του Project Galaxy καθώς και οι επαφές της διοίκησης της Alpha Bank με τους θεσμικούς επενδυτές έπαιξαν σημαντικό ρόλο, με τη μετοχή να βρίσκεται πλέον πολύ πιο κοντά στην επανένταξη στο δείκτη. Αντίστοιχα, στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας, υπάρχει η εκτίμηση ότι το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων θα επιτρέψει την απελευθέρωση δυνάμεων που θα τη φέρουν πιο κοντά στο δείκτη MSCI.