ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελλάκτωρ: Σοβαρά ερωτήματα για τη νέα εταιρεία των Μπάκου-Καϋμενάκη

Ελλάκτωρ: Σοβαρά ερωτήματα για τη νέα εταιρεία των Μπάκου-Καϋμενάκη

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η εμφάνιση μιας νέας εταιρείας, της Aiolos Investors, η οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΧΑΕ που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης κ. Γιώργος Μυλωνογιάννης εμφανίστηκε να κατέχει δικαιώματα ψήφου για 39.647.333 μετοχές της Ελλάκτωρ.

Την ίδια στιγμή, σε ανακοίνωσή της, η Greenhill κάνει λόγο για «παρωδία γενικής συνέλευσης», ζητώντας «να σταματήσουν τα άγονα παιχνίδια τακτικής».

Συγκεκριμένα, η εμφάνιση της εταιρείας Aiolos Investors προκάλεσε έντονες αντιδράσεις κατά τη διάρκεια της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης -η οποία εν τέλει αναβλήθηκε για τις 22 Απριλίου- καθώς προκύπτει ότι η εν λόγω εταιρεία έχει λάβει ως ενέχυρο από την εταιρεία Greenhill -συμφερόντων των εφοπλιστών κ. Δημητρίου Μπάκου και Ιωάννη Καϋμενάκη- τη συντριπτική πλειονότητα των μετοχών της Ελλάκτωρ. Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία τη ΕΧΑΕ, η Greenhill φαίνεται να κατέχει δικαιώματα ψήφου για 3.333.333 μετοχές της Ελλάκτωρ.

Όλα τα παραπάνω προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του καθηγητή της Νομικής Αθηνών και δικηγόρου Γιώργου Σωτηρόπουλου, ο οποίος εκπροσωπεί τη Reggeborgh, ο οποίος και και έκανε λόγο για παραβίαση του συνόλου της νομοθεσίας περί Κεφαλαιαγοράς από την Greenhill Investments των Δ.Μπάκου – Ι.Καϋμενάκη.

Μάλιστα, ο ίδιος εκτίμησε ότι το ζήτημα απαιτείται να διερευνηθεί από τις εποπτικές αρχές, καθώς, μεταξύ άλλων, η Greenhill δεν έχει υποβάλει δήλωση του Ν. 3556 /2007 «Προϋποθέσεις διαφάνειας για την πληροφόρηση σχετικά με εκδότες των οποίων οι κινητές αξίες έχουν εισαχθεί προς διαπραγμάτευση σε οργανωμένη αγορά και άλλες διατάξεις».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σωτηρόπουλος ανέφερε πως «αυτά τα οποία ακούστηκαν, πραγματικά, εκφεύγουν κάθε λογικής και σοβαρότητας. Το ποιος συμμετέχει και με πόσα δικαιώματα ψήφου σε μία συνέλευση καθορίζεται με βάση την ημερομηνία καταγραφής που είναι η πέμπτη μέρα πριν από τη γενική συνέλευση και με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΧΑΕ που αποστέλλει στην εταιρεία».

Και διερωτήθηκε: «Προκύπτουν πρωτοφανή ερωτήματα στα χρηματιστηριακά χρονικά. Ποια είναι η εταιρεία Αίολος; Μέχρι τώρα έχουμε ακούσει καμιά δεκαριά τουλάχιστον offshore εταιρείες από την πλευρά των κυρίων Μπάκου-Καϋμενάκη-Καλλιτσάντση.
Σε ποιον ανήκει η εταιρεία Αίολος και τι σχέση έχει με την Greenhill στο πλαίσιο της οποίας έχουν εκχωρηθεί τα δικαίωματα ψήφου. Για να έχει τα δικαιώματα ψήφου η Αίολος, αυτό σημαίνει ότι έχει συσταθεί ενέχυρο και μάλιστα επί όλων των μετοχών που φέρεται να ανήκουν στην Greenhill. Αυτό σημαίνει ότι η Greenhill οφείλει χρήματα στην Αίολος και γι’ αυτό συστήθηκε το ενέχυρο υπέρ της Αίολος κι εκχωρήθηκε το δικαίωμα ψήφου στην Αίολος προς διασφάλιση της όποιας αξίωσης έχει η εταιρεία κατά της Greenhill.

Σε ποιον πραγματικά ανήκουν αυτές οι μετοχές; Έχει γίνει πραγματικά μεταβίβαση των μετοχών στην εταιρεία Καλλιτσάντση; Ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο; Διότι προφανώς η Greenhill δεν έχει καταβάλει χρήματα για τις ενεχυριασθείσες 39,5 εκατ. μετοχές, που αντιστοιχούν στο 18,5% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Γι’ αυτό και η Greenhill δεν έχει το δικαίωμα ψήφου.

Γιατί η Greenhill, σύμφωνα με τα στοιχεία του αποθετηρίου της ΕΧΑΕ, προσπάθησε να εμφανιστεί έχουσα το δικαίωμα ψήφου για τα 39,5 εκατ. μετοχές της Αίολος;
Τα σενάρια είναι δύο. Το πρώτο είναι ότι η Greenhill κυριολεκτικά δεν ξέρει τι της γίνεται. Χωρίς να μπορεί να αποκλείσει κανείς το σενάριο αυτό, καθότι από τότε που εμφανίστηκε στο προσκήνιο δεν διακρίνεται από συνέπεια, το πιθανότερο είναι να ισχύει η επόμενη εκδοχή.

Προφανώς εν γνώσει της έκανε την ανακριβή δήλωση συμμετοχής και για τα 39,5 εκατ. μετοχές ούτως ώστε να εξαπατήσει τη γενική συνέλευση και να ψηφίσει με μετοχές που δεν δικαιούται να ψηφίσει, ώστε να προκαλέσει σύγχυση στην όλη διαδικασία. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και δεν θα μείνει εδώ και θα αποτελέσει αντικείμενο των εποπτικών αρχών. Διότι προδήλως έχει παραβιαστεί το σύνολο της νομοθεσίας της Κεφαλαιαγοράς διότι εμφανίζεται στα στοιχεία της ΕΧΑΕ μία εταιρεία, η Αίολος, η οποία έχει το 18,5% των δικαιωμάτων ψήφου χωρίς ποτέ να έχει κάνει δήλωση του Ν. 3556 /2007».

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της Greenhill αφενός υπέβαλλαν ένστασης κατά της διαδικασίας, ζητώντας να προσμετρηθούν τα δικαιώματα ψήφου για το σύνολο των μετοχών ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκαν στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών για τις οποίες δεν έχουν ενημερωθεί, μεταξύ των οποίων «η καταστροφική μη συμμετοχή στο διαγωνισμού της Εγνατίας Οδού».

Greenhill: Να σταματήσουν τα άγονα παιχνίδια τακτικής

Από την πλευρά της, ανακοίνωσε σε σχέση με τα όσα συνέβησαν κατά την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων εξέδωσε και η Greenhill. Σε αυτή αναφέρει πως «με μεγάλη λύπη παρακολουθήσαμε παρωδία Γενικής Συνέλευσης μετόχων κατά την οποία το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας επιχείρησε παρανόμως να ακυρώσει δικαιώματα ψήφου του μεγαλύτερου μετόχου της εταιρείας. Ποτέ στην ιστορία των εταιρειών δεν είχε επιχειρηθεί τόσο εξωφρενική απόπειρα να αλλοιωθούν αποφάσεις μετόχων.

Η θλιβερή παράσταση τακτικισμών που παρακολουθήσαμε επιβεβαιώνει τους λόγους για τους οποίους ζητήσαμε την ανάκληση ενός Διοικητικού Συμβουλίου που εξανλτεί την εφευρετικότητά του στην προσπάθεια να πλήξει έναν βασικό μέτοχο ενώ ταυτόχρονα δείχνει πλήρη ανικανότητα για την προάσπιση των συμφερόντων της εταιρείας (παραχώρηση Εγνατίας).

Το ανυπόστατο ευτελές τέχνασμα που προβλήθηκε στην γενική συνέλευση μετόχων δεν είχε επιστρατευτεί στην προηγούμενη, μόλις πριν από δύο μήνες οπότε ίσχυαν οι ίδιες ακριβώς συνθήκες και όροι και στην οποία είχε εκλεγεί το σημερινό ΔΣ. Το προέβαλλε όταν τέθηκε ως θέμα συζήτησης, η ανάκλησή του. Προφανώς έχουν λόγους να φοβούνται παρά το μικρό διάστημα στο οποίο έχουν αναλάβει τις ευθύνες για την εταιρία. Το διάστημα αυτό όμως ήταν επαρκές για να δηλώσουν αδυναμία συμμετοχής σε διαγωνισμούς, να θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον της εταιρείας με πράξεις ή παραλείψεις τους.

Πιστεύουμε ότι η πρακτική αυτή δεν εκφράζει την εταιρεία Reggeborgh αλλά και άλλους μετόχους που διαπιστώνουν το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η εταιρεία εξαιτίας ανεπάρκειας των διοικούντων που αποδεικνύονται παντελώς ανίκανοι να υλοποιήσουν την αναγκαία ανάκαμψη της επιχείρησης.

Εμείς ζητήσαμε την αναβολή της Γενικής Συνέλευσης προκειμένου να δοθεί ο χρόνος να επικρατήσει εχεφροσύνη και συννενόηση μεταξύ των μετόχων. Η Ελλάκτωρ για να αναπτυχθεί απαιτείται συναίνεση των βασικών μετόχων που δεν εξυπηρετείται ούτε με την παρούσα διοίκηση αλλά ούτε με εκπροσώπους που προσβάλλουν μετόχους νομίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό είναι χρήσιμοι. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η συμπεριφορά αυτή δεν εκφράζει μετόχους της εταιρείας τους οποίους καλούμε να επαναξιολογήσουν την στάση τους.

Ως Greenhill Investments Limited, επαναλαμβάνουμε ότι διαθέτουμε τα δικαιώματα ψήφου και μετοχών που έχουμε δηλώσει και επιδόσαμε ήδη στην Ελλάκτωρ τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα».