Μαντζούνης: Καταλύτης η εφαρμογή των υπολειπόμενων προαπαιτουμένων
Τη θέση ότι η ταχεία επιστροφή στον ρεαλισμό, τόσο με πολιτικούς όσο και με οικονομικούς όρους, σε συνδυασμό με τη σταδιακή εφαρμογή των υποχρεώσεων που ανέλαβε η χώρα έναντι των δανειστών αποτελούν πηγές αισιοδοξίας. εκφράζει ο Δημήτρης Μαντζούνης διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank σε άρθρο του στο Βήμα.
Όπως αναφέρει, ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας και η ανάγκη εφαρμογής της νέας συμφωνίας συνιστούν πλέον κοινό τόπο μεταξύ της πλειονότητας των κοινοβουλευτικών κομμάτων διασφαλίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την ολοκλήρωση της προσπάθειας προσαρμογής που ξεκίνησε πριν από περίπου μία εξαετία.
Αναφερόμενος στην επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποιήσεως του τραπεζικού συστήματος με ισχυρή συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών της τάξεως των 8 δισ. ευρώ ανέφερε πως συντελεί σημαντικά στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας διεθνώς.
«Η ελληνική οικονομία οφείλει να φανεί αντάξια αυτής της εμπιστοσύνης», υπογραμμίζει και προσθέτει πως το νέο θεσμικό πλαίσιο διαχειρίσεως των μη εξυπηρετούμενων δανείων βελτιώνει τη διαδικασία εξωδικαστικής επιλύσεως διαφορών, καθορίζει τους όρους προστασίας της κύριας κατοικίας και εκσυγχρονίζει το πτωχευτικό δίκαιο. Όπως μάλιστα επισημαίνει, όλα αυτά υποβοηθούν την πλήρη αποκατάσταση των συναλλακτικών ηθών, τα οποία είχαν πληγεί τα προηγούμενα έτη λόγω άστοχων νομοθετικών ρυθμίσεων.
Κατά τον κ. Μαντζούνη η ψήφιση και η εφαρμογή των προαπαιτουμένων που υπολείπονται θα οδηγήσουν στην επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολογήσεως.
«Αυτό θα αποτελέσει τον καταλύτη για την εκ νέου αποδοχή των ελληνικών τίτλων ως εγγύηση στις πράξεις αναχρηματοδοτήσεως και τη συμμετοχή των ελληνικών κρατικών τίτλων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλαρώσεως της ΕΚΤ, ενώ παράλληλα θα επιτρέψει την έναρξη των συζητήσεων για ευνοϊκότερη ρύθμιση των όρων εξυπηρετήσεως του δημοσίου χρέους.Η επιστροφή στη χρηματοοικονομική κανονικότητα αναμένεται να συμβάλει στη σταδιακή επάνοδο των καταθέσεων και στην αποκατάσταση της δυνατότητος των τραπεζών να αντλούν χρηματοδότηση από τις διεθνείς αγορές», τονίζει σχετικά.