Η έξοδος από τα Μνημόνια δεν εξασφαλίζει και μια επιτυχημένη μεταμνημονιακή πορεία
Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία το καθιερωμένο ετήσιο συνέδριό «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας», στις 3 & 4 Δεκεμβρίου 2018 στο ξενοδοχείο Athenaeum InterContinental.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος, επεσήμανε στην εναρκτήρια ομιλία του: «Το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο αποτέλεσε κινητήριο μοχλό για την ίδρυση του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και πιστεύει ακράδαντα όπως και όλα τα υπόλοιπα ιδρυτικά μέλη ότι στην σημερινή παγκοσμιοποιημένη οικονομία όπου η Ανταγωνιστικότητα αποτελεί τον βασικό παράγοντα προσέλκυσης επενδύσεων και βασική προϋπόθεση ανάπτυξης το Συμβούλιο θα αποτελέσει τον βασικό σύμμαχο των κυβερνήσεων μας στην πορεία προς την ανάκαμψη και την ευημερία και τον σημαντικότερο και συναινετικότερο φορέα προσδιορισμού των απαιτούμενων αλλαγών». Σημείωσε επίσης, ότι «χρειαζόμαστε μια οικονομία που θα μπορεί να παράγει νέο πλούτο και να αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς. Η παραμονή σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης ισοδυναμεί με στασιμότητα και διαιώνιση του φαύλου κύκλου των χαμηλών εισοδημάτων, της χρησιμοποίησης των αποταμιεύσεων για την αποπληρωμή των δυσβάσταχτων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, της αποεπένδυσης, της υψηλής ανεργίας και της χαμηλής αγοραστικής δύναμης. Και αυτή θα ήταν η συνταγή της αποτυχίας που έχει και προδιαγεγραμμένο τέλος, την επιστροφή στα Μνημόνια την ύφεση και την λιτότητα». Ολοκληρώνοντας, τόνισε: «η έξοδος από τα Μνημόνια δεν εξασφαλίζει και μια επιτυχημένη μεταμνημονιακή πορεία. Η επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων που στηρίζονται στην υψηλή φορολόγηση δεν είναι διατηρήσιμη πολιτική και σίγουρα δεν είναι παράγοντας ανάπτυξης. Πέρα από την έκφραση πολιτικής βούλησης η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης στην οικονομία απαιτεί αφύπνιση της κρατικής μηχανής, συγκρότηση ενός συνεκτικού Αναπτυξιακού Σχεδίου και συνέχιση του μεταρρυθμιστικού έργου και οπωσδήποτε όχι την ανατροπή του».
Ο Πρέσβης των ΗΠΑ, Geoffrey Pyatt, παρουσιάζοντας την άποψη των ΗΠΑ, τόνισε: «Υπάρχουν άμεσες ευκαιρίες μεταρρυθμίσεων και οι επενδύσεων όπως το Ελληνικό, η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, τα ναυπηγεία της Ελευσίνας, τα ελληνικά πετρέλαια και η κατασκευή του αγωγού IGB». Επεσήμανε επίσης: «αντιμετωπίζουμε την ΔΕΘ ως ένα εφαλτήριο για την εμβάθυνση της συνεργασίας μας με την Ελλάδα» και ανέφερε τους τομείς που θεωρεί ελκυστικούς για επενδύσεις από τις ΗΠΑ: ενέργεια, μεταφορές, logistics, τουρισμός, γεωργία και τρόφιμα».
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Αθανάσιος Σαββάκης, κατά τον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να ενταχθεί η μεταποίηση στην ατμομηχανή της ανάπτυξης και να τεθεί ως εθνικός στόχος να είναι η βιομηχανία και η μεταποίηση, το 12% του ΑΕΠ 2020. Επεσήμανε δε, ότι «όποιος πιστεύει πως διαβήκαμε το ρουβίκωνα επειδή βγήκαμε από τα μνημόνια, αυταπατάται».
Ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης, Γ.Γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής, σημείωσε ότι η «πρόκληση προς τα εμπρός είναι η επαναφορά αξιοπιστίας». Η Ελλάδα πρέπει να πείσει ότι γύρισε τη σελίδα και ο καλύτερος τρόπος είναι να συνεχιστεί η πορεία των μεταρρυθμίσεων ΔΔΣ, να υπάρξουν περαιτέρω επενδύσεις σε προσωπικό, διαδικασίες και συστήματα ΤΠ που θα προσφέρουν αξιόπιστους δημόσιους λογαριασμούς. Αυτό θα είναι καλό για τις αγορές, αλλά το πιο σημαντικό αυτό είναι καλό για τους πολίτες».
Στο συνέδριο επίσης μίλησαν ο Jorge Nunez Ferrer, Senior Research Fellow, Center for European Policy Studies (CEPS) και ο Fergus McCormick, Director of Sovereign Research, Emerging Markets Investors Alliance Former Chief Economist & Head of Sovereign Ratings, DBRS.
Η πρώτη μέρα του συνεδρίου συνεχίζεται με την παρουσίαση της κατάστασης της ελληνικής ανταγωνιστικότητας, τη συζήτηση για την ενέργεια ως πυλώνα της οικονομικής ανάπτυξης, γεωστρατηγικές ισορροπίες και συνεργασίες.
Η μέρα θα κλείσει με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.To πρόγραμμα του συνεδρίου θα το βρείτε εδώ
Χορηγοί: CISCO, TIF Helexpo, Kazarian Center for public Financial Management, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΗ, gastrade, Deloitte, Hellenic Petroleum, IBM, Microsoft, Papapolitis, Papastratos, SAS, OTC, Pireus Bank
Χορηγοί Επικοινωνίας: ANT1,SBC, Attica, CNN.gr, ΒΗΜΑ, BNB, Capital, ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, Business Partners, epixeiro.gr, in.gr, startupper.gr
http://www.amcham.gr/