ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Tata Steel σχεδιάζει περικοπές 1.200 θέσεων εργασίας στη Βρετανία

Η Tata Steel σχεδιάζει περικοπές 1.200 θέσεων εργασίας στη Βρετανία
Κλειδωμένη πύλη στο εργοστάσιο της Tata Steel στο Motherwell της Σκοτίας, στις 20 Οκτωβρίου 2015. Η Tata Steel ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τα σχέδια αναδιάρθρωσης αναμένεται να οδηγήσουν στην ανεργία 1.200 εργάτες, η πλειοψηφία των οποίων θα προέλθει από το εργοαστάσιο της εταρείας στο Scunthorpe της ανατολικής Αγγλίας REUTERS/Russell Cheyne

Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση για χαμηλό επταετίας στην ανεργία, μια είδηση από τη βρετανική βιομηχανία χάλυβα έρχεται να χαλάσει το πάρτι υποδοχής που ετοιμάζει η βρετανικής κυβέρνησης στον Κινέζο πρόεδρο.

Η Tata Steel Europe, η μεγαλύτερη βιομηχανία χάλυβα στη Βρετανία, δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής χάλυβα στην Ευρώπη και θυγατρική του ινδικού πολυεθνικού ομίλου Tata Steel, ανακοίνωσε σήμερα ότι ενδέχεται να περικόψει περίπου 1.200 θέσεις εργασίας στο πλαίσιο των σχεδίων της για αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων της.

Η είδηση έρχεται έξι μέρες μετά την ανακοίνωση της του Γραφείου Εθνικών Στατιστικών (ONS), όπου η ανεργία στο Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφηκε στο 5,4%, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό από το β’ τρίμηνο του 2008 και το ξέσπασμα της κρίσης. Στην ανακοίνωση της περασμένης Τετάρτης, το ONS συμπεριέλαβε στοιχεία που δείχνουν εκτός των άλλων ότι:

  • ο αριθμός των ανέργων στους τρεις μήνες του καλοκαιριού μειώθηκε κατά 79.000 άτομα στα 1,77 εκατομμύρια,
  • ο αριθμός των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης αυξήθηκε κατά 291.000 άτομα στα 22,77 εκατομμύρια,
  • ο αριθμός των εργαζομένων μερικής απασχόλησης αυξήθηκε κατά 68.000 άτομα στα 8,35 εκατομμύρια και, συνολικά,
  • οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά 140.000 άτομα, φέρνοντας το ποσοστό απασχόλησης στο 73,6%, το υψηλότερο από το 1971 και την έναρξη καταγραφής αντίστοιχων στοιχείων.
  • οι απολαβές στο τρίμηνο αυξήθηκαν, λιγότερο από τις προβλέψεις, στο 3%, αν συμπεριληφθούν τα μπόνους, και 2,8% αν όχι.

Η βρετανική χαλυβουργία καταρρέει

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η είδηση από την Tata μόνο ενθαρρυντική δεν είναι, καθώς ενδέχεται να αποτελέσει νέο, ισχυρό χτύπημα στη βρετανική βιομηχανία χάλυβα, που, έχει ήδη πληγεί από τις ιστορικά χαμηλές τιμές του μετάλλου, δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις φθηνές εισαγωγές από την Κίνα (έχουν τετραπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια τη στιγμή σε σχέση με τις διπλάσιες εισαγωγές χάλυβα από την Ευρώπη) και ούτε μπορεί να βρει στήριξη στην ανατιμημένη έναντι των ανταγωνιστικών της νομισμάτων στερλίνα.

Υπενθυμίζεται ότι, προσφάτως, ανακοινώθηκε η εκκαθάριση της SSI UK, δεύτερης μεγαλύτερης χαλυβουργικής εταιρίας στο νησί, που είχαν συνέπεια την απώλεια 3.000 θέσεων εργασίας στο βορειοδυτικό λιμάνι του Ρέντκαρ.

Όσον αφορά την Tata, η εταιρεία σχεδιάζει να σταματήσει την παραγωγή φύλλων χάλυβα, κίνηση που οδηγεί στην απώλεια περίπου 900 θέσεων εργασίας στο Σκάνθορπ στην ανατολική ζΑγγλία, 270 θέσεων εργασίας στη Σκωτία, καθώς και μερικών ακόμα σε άλλες μονάδες.

Η μονάδα στο Σκάνθορπ, που απασχολεί περίπου 6.500 άτομα, παράγει χάλυβα που προορίζεται, κυρίως, για κατασκευές και έργα υποδομών, τομέα στον οποίο το Λονδίνο επιχειρεί να δώσει αναπτυξιακή ώθηση μέσα από σημαντικές διακρατικές συμφωνίες, όπως το περυσινό μνημόνιο συνεργασίας με το Πεκίνο για επενδύσεις ύψους 14 δισ. λιρών σε ενέργεια, πυρηνικά, υποδομές σιδηροδρομικού δικτύου, αλλά και –το κυριότερο- χρηματοδότησης και αυξημένης κινεζικής παρουσίας στο Σίτι.

Προσπαθώντας να πάρει θέση στα δρώμενα, η διοίκηση τη Tata επιχειρεί να πουλήσει το βιομηχανικό Σκάνθορπ, καθώς συγκαταλέγεται στο κομμάτι των ευρωπαϊκών εκείνων δραστηριοτήτων της, που χαρακτηρίζονται ως ζημιογόνες.

«Εξετάσαμε όλες τις άλλες επιλογές πριν προτείνουμε αυτές τις αλλαγές» είπε ο Κάρλ Κέλερ (Karl Köhler), διευθύνων σύμβουλος της ευρωπαϊκής μονάδας της Tata Steel. «Αυτό έρχεται ως απάντηση στην αλλαγή των συνθηκών στην αγορά λόγω της εισροής φθηνών εισαγωγών, ιδιαίτερα από την Κίνα, της ενισχυμένης λίρας και του υψηλού κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας».

Από το 2007, όταν εξαγόρασε την αγγλοολλλανδική Corus, η Tata Steel Europe έχει περικόψει χιλιάδες θέσεις εργασίας. Επτά χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης, η εγχώρια βιομηχανία στο σύνολό της ακολουθεί ασθμαίνοντας τις επιδόσεις της εθνικής οικονομίας που είναι ολότελα εξαρτημένη από τις υπηρεσίες και τις ενέσεις ρευστότητας της Τράπεζας της Αγγλίας, που δεδομένων των συνθηκών τηρεί στάση αναμονής στο θέμα της αύξησης των επιτοκίων.

Αποτρέποντας μια κρατική χρεοκοπία στην Κίνα

Τη στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά στη Βρετανία, στην Κίνα οι ρυθμιστικές αρχές απέτρεψαν την πτώχευση της κρατικής εταιρείας χάλυβα Sinosteel, η οποία δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στην αποπληρωμή τόκων ενός ομολόγου αξίας 2 δισ. γουάν με κουπόνι 5,3% και ωρίμανση το 2017.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων και η Επιτροπή Διοίκησης και Εποπτείας Περιουσιακών Στοιχείων ζήτησαν από τους επενδυτές να αναβληθεί η αποπληρωμή των εν λόγω τόκων έως τις 16 Νοεμβρίου.

Η κίνηση αυτή θεωρήθηκε πρωτοφανής από τους παράγοντες της αγοράς, καθώς σε παρόμοιες περιπτώσεις αφερεγγυότητας επιχειρήσεων στον μεταποιητικό κλάδο, το Πεκίνο τις άφησε να χρεοκοπήσουν, στέλνοντας μήνυμα στο εσωτερικό της χώρας πως οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν με κάθε κόστος· «σχεδόν» με κάθε κόστος, αν κρίνει κανείς από τις επιλεκτικές παρεμβάσεις των Κινέζων ιθυνόντων απέναντι σε διαφορετικά χρεοστάσια διαφορετικών κλάδων.

Η Κίνα εξακολουθεί να ορίζει ουσιαστικά τις τιμές του μετάλλου, καθώς από τα εργοστάσιά της παράγεται η μισή ποσότητα από τους 1,6 δισ. τόνους της παγκόσμιας παραγωγής χάλυβα.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η κινεζική χαλυβουργία θα ζήσει δύσκολες στιγμές το επόμενο διάστημα, καθώς στο α’ εξάμηνο καταγράφηκε μείωση 20% στα έσοδα των παραγωγών χάλυβα, εξαιτίας της χαμηλής παγκόσμιας ζήτησης, που με τη σειρά της οδηγεί σε περαιτέρω βύθιση των τιμών, για ένα μέταλλο που χρησιμοποιείται σχεδόν σε κάθε μεταποιητική δραστηριότητα.

Με νωπές τις μνήμες από το διπλό χρηματιστηριακό κράχ του καλοκαιριού, η κινεζική οικονομία αναζητεί βηματισμό κάπου στις επτά μονάδες ποσοστιαίας μεγέθυνσης, καθώς βρίσκεται σε φάση αποθέρμανσης, απομόχλευσης του σκιώδους χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά και ταυτόχρονα μόχλευσης δραστηριοτήτων, που για το Πεκίνο αποτελούν θεμέλιο στη σχεδιαζόμενη μετάβαση από ένα μοντέλο εξαγωγών και βιομηχανικής παραγωγής σε ένα μοντέλο κατανάλωσης και τόνωσης της ζήτησης.

Ασφαλώς, η μετάβαση αυτή έχει πολλές διαστάσεις, καθώς στο δωδεκάμηνο του 2014 η Κίνα διπλασίασε τις εξαγωγές χάλυβα, ξεπερνώντας με 88,6 εκατ. τόνους την παραγωγή Μεξικού και Καναδά μαζί. Μόνο τον Σεπτέμβριο φέτος η Κίνα εξήγαγε 11,5 εκατ. τόνους, όσο η ετήσια παραγωγή της Βρετανίας.

Σε κάθε περίπτωση, η αβέβαιη πορεία της Κίνας προς τα εμπρός προκαλεί τριγμούς στην παγκόσμια οικονομία και ανησυχεί τον αναπτυγμένο κόσμο που, αν και κρατά τα ηνία των πολιτικών αποφάσεων, παλινωδεί ανάμεσα σε ρυθμιστικές παρεμβάσεις και ιδεοληπτικές εμμονές γύρω από το ρόλο της νομισματικής πολιτικής στην ανάκαμψη.

Κινεζική απόβαση στο Σίτι του Λονδίνου

Η Βρετανία αποτελεί τόσο σε οικονομικό (QE) όσο και πολιτικό επίπεδο (Brexit) σημαντική μεταβλητή στην εξίσωση (από)σταθεροποίησης. Έχοντας ανανεώσει την πρωθυπουργική του θητεία, ο Ντέιβιντ Κάμερον (David Cameron) προσπαθεί να ισορροπήσει σε πολλές βάρκες, μια εκ των οποίων έχει τα χρώματα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Τον Οκτώβριο πέρυσι, η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο εκτός Κίνας που εξέδωσε κρατικά ομόλογα σε ρενμινμπί.

Αν και ο Βρετανός πρωθυπουργός υποσχέθηκε να θίξει το θέμα των κρατικών επιδοτήσεων προς τις κινεζικές χαλυβουργικές απέναντι στον Κινέζο πρόεδρο Σι Ζινπινγκ (Xi Jinping), το ενδιαφέρον στην επίσημη τετραήμερη επίσκεψη του τελευταίου, που ξεκίνησε σήμερα με κάθε επισημότητα, αναμένεται να μονοπωλήσουν η επικύρωση των όσων είχαν συμφωνηθεί ανάμεσα στον Κάμερον και Κινέζο ομολογό του Λι Κετσιάνγκ (Li Keqiang) κατά την επίσκεψη του τελευταίου τον Μάρτιο του 2014 στο Λονδίνο.

Όχι μόνο θα οριστικοποιηθούν τα ντιλ σε πυρηνικά και σιδηροδρομικό δίκτυο, αλλά η Κίνα θα εκδώσει, όπως ανέφεραν οι Financial Times, για πρώτη φορά κρατικό χρέος σε κινεζικό νόμισμα στο Σίτι του Λονδίνου, επιχειρώντας να μετατρέψει το ρενμινμπί από μέσο πληρωμών σε επενδυτικό εργαλείο. Οι μεταλλεργάτες του Σκάνθορπ θα έχουν την ευκαιρία να δουν τηλεοπτικώς τον πρωθυπουργό τους δίπλα στον Κινέζο πρόεδρο να μιλά ξανά για μια «χρυσή χρονιά» στις σινοβρετανικές σχέσεις.