ΔΙΕΘΝΗ

UBS: Πόση δύναμη έχουν οι απειλές του Τραμπ - Τρία σενάρια για τους δασμούς

UBS: Πόση δύναμη έχουν οι απειλές του Τραμπ - Τρία σενάρια για τους δασμούς

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ

AP Foto/Heather Khalifa

Από το πέρας των εκλογών στις ΗΠΑ οι επιδόσεις των εμπορευμάτων παραμένουν μικτές, με φόντο τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για καθολική εισφορά 10-20% σε όλες τις αμερικανικές εισαγωγές, όμως σύμφωνα με τους αναλυτές της UBS, οι ΗΠΑ μπορεί να μην έχουν το ίδιο επίπεδο μόχλευσης, όπως αυτό που είχαν το 2018.

Η Κίνα και οι άλλες χώρες που βρέθηκαν σε δύσκολη θέση την προηγούμενη φορά. έχουν πλέον διαφοροποιηθεί και έχουν αποκτήσει ορισμένες αυτοδυναμίες, κάτι που δεν μπορεί να ειπωθεί για τις ΗΠΑ στον ίδιο βαθμό.

Για παράδειγμα, οι αγρότες των ΗΠΑ εξακολουθούν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα ως βασικό αγοραστή σόγιας και βαμβακιού. Εξακολουθούν επίσης να βασίζονται σε λιπάσματα και άλλες εισροές καλλιεργειών από διάφορες χώρες για να να διατηρήσουν τις τρέχουσες αποδόσεις.

«Οι πολιτικές του Trump 2.0, αν εφαρμοστούν πλήρως, δεν είναι τόσο καθολικά αρνητικές για τα εμπορεύματα όσο πολλοί πιστεύουν. Πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ έχουν τυφλά σημεία στις αλυσίδες εφοδιασμού εμπορευμάτων που, αν αξιοποιηθούν, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιο ισορροπημένες διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα ήταν ευνοϊκές για τις τιμές των εμπορευμάτων» αναφέρει η έκθεση που υπογράφουν οι, Dominic Schnider, Head Global FX & Commodity, Giovanni Staunovo και Wayne Gordon, Strategists, UBS Global Wealth Management.

Παράλληλα, καθώς ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ θερμαίνεται, οι τιμές είναι πιθανό να είναι ευμετάβλητες, επηρεάζοντας τις προβλέψεις της ελβετικής τράπεζας.

Ωστόσο αν η τακτική «μία σου και μία μου» ξεφύγει, τότε το πλήγμα στην παγκόσμια και την αμερικανική οικονομική ανάπτυξη θα είναι αρνητικό για τα πάντα, εκτός από τον χρυσό.

Τα τρία σενάρια της UBS για τους δασμούς

  • Επιλεκτικοί δασμοί (65% πιθανότητα)

«Ο Τραμπ στρέφεται σε ένα πιο επιλεκτικό καθεστώς δασμούς 15%.

Θα εφαρμοστεί σε συγκεκριμένες ευαίσθητες εισαγωγές, οι οποίες θα πρέπει να επιτρέψει κάποια αναδρομολόγηση του εμπορίου. Για την Κίνα, υποθέτουμε ότι οι πραγματικοί δασμολογικοί συντελεστές για τα κινεζικά προϊόντα τριπλασιάζονται σταδιακά σε περίπου 30% έως το τέλος του 2026 (από περίπου 10% σήμερα).»

  • Καθολικοί δασμοί (πιθανότητα 25%)

«Οι ΗΠΑ επιβάλλουν μεγάλους, καθολικούς δασμούς στις εισαγωγές από πολλές
εμπορικούς εταίρους.

Ο πραγματικός δασμολογικός συντελεστής αυξάνεται στο 60% στα κινεζικά προϊόντα και 10-20% στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου. Ενώ η αναδρομολόγηση του εμπορίου για την αποφυγή των δασμών δεν θα ήταν μια πρακτική επιλογή, θα περιμέναμε tit-for-tat αντίποινα σε βασικά κρίσιμα εμπορεύματα, με πιθανή σημαντική ζημία σε όλες τις οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της των ΗΠΑ».

  • Μεσολάβηση για την αποφυγή δασμών (πιθανότητα 10%)

«Οι ΗΠΑ καταλήγουν σε νέα εμπορική συμφωνία με την Κίνα και την Ευρώπη.

Όπως και στη «Φάση 1» το 2018, μια συμφωνία θα μπορούσε να περιλαμβάνει μέτριους δασμούς σε ορισμένα προϊόντα, αλλά μπορεί να περιέχει συγκεκριμένες ποσοστώσεις για αγορές για να μειωθεί το πλεόνασμα της χώρας με την ΗΠΑ. Προβλέπουμε αυστηρή επιβολή και κανόνες καταγωγής απαιτήσεις.»

Σύμφωνα με τους αναλυτές της UBS, το σενάριο για «επιλεκτικούς δασμούς», είναι αυτό με την υψηλότερη πιθανότητα από τις τρεις περιπτώσεις. Σε αυτό το σενάριο, «πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ θα στοχεύσουν σε προϊόντα που μπορούν να υποκαταστήσουν εγχωρίως ή να προμηθευτούν από ευνοημένους εμπορικούς εταίρους όπως η Αυστραλία, η οποία εξαιρέθηκε από τους δασμούς χάλυβα και αλουμινίου του 2018».

Η εφαρμογή θα μπορούσε επίσης να είναι κλιμακωτή, γεγονός που θα
μειώσει τον αρνητικό αντίκτυπο των δασμών στην ίδια την αμερικανική οικονομία, σημειώνουν.