ΔΙΕΘΝΗ

Τράπεζα της Γαλλίας: Η ΕΚΤ θα μειώσει «πολύ πιθανόν» τα επιτόκια αυτό το μήνα

Kiyoshi Ota/Pool Photo via AP

Στην συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί αυτό τον μήνα θα προχωρήσει στην επόμενη μείωση των βασικών της επιτοκίων η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, «κατά πάσα πιθανότητα», σύμφωνα με τον επικεφαλής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας Φρανσουά Βιλερουά.

Ο πληθωρισμός υποχώρησε τον Σεπτέμβριο, κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ για το 2% και ο βασικός δείκτης μέτρησης της αύξησης των τιμών θα πρέπει σταδιακά να υποχωρήσει κοντά σε αυτό το επίπεδο το 2025, δήλωσε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας σε συνέντευξή του στη La Repubblica.

Αυτό σημαίνει ότι «η ισορροπία των κινδύνων μετατοπίζεται», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Τα τελευταία δύο χρόνια ο κύριος κίνδυνος ήταν να υπερβούμε τον στόχο μας για το 2%. Τώρα πρέπει επίσης να δώσουμε προσοχή στον αντίθετο κίνδυνο, να υποσκελίσουμε τον στόχο μας λόγω της αδύναμης ανάπτυξης και της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα».

Οι επενδυτές τιμολογούν τώρα περίπου 90% πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων τον Οκτώβριο.

Ερωτηθείς εάν η ΕΚΤ θα μπορούσε να γίνει πιο επιθετική με τη χαλάρωση της πολιτικής, ο Βιλερουά δήλωσε ότι εάν η κεντρική τράπεζα επιτυγχάνει τον στόχο της δεν θα πρέπει να έχει επιτόκια πάνω από το ουδέτερο επίπεδο - ένα απροσδιόριστο, θεωρητικό επίπεδο που ούτε τονώνει ούτε συγκρατεί την οικονομία.

«Αν είμαστε το επόμενο έτος βιώσιμα στο 2% του πληθωρισμού και με ακόμη υποτονικές προοπτικές ανάπτυξης στην Ευρώπη, δεν θα υπάρχει κανένας λόγος για τη νομισματική μας πολιτική να παραμείνει περιοριστική», είπε.

Ο Βιλερουά υποβάθμισε επίσης τον κίνδυνο για τον πληθωρισμό σε περίπτωση που οι τιμές του πετρελαίου εκτιναχθούν λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

«Θα πρέπει να παρακολουθούμε προσεκτικά αυτή την πολύ ασταθή κατάσταση», δήλωσε.

«Αλλά εφόσον θα είναι προσωρινή και δεν θα διαχέεται στον πυρήνα του πληθωρισμού, μια αύξηση της τιμής του πετρελαίου δεν θα πρέπει απαραίτητα να αλλάξει τη νομισματική μας πολιτική».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης